Een plastic fles gaat ongeveer een jaar mee. Een glazen drinkfles is een stuk duurzamer, maar een roestvrijstalen drinkfles is de beste keuze voor langdurig gebruik.
Vandaar dat een ongeopende fles lang houdbaar is. Maar eenmaal geopend is het minder lang houdbaar. Dan komen er door ons speeksel bacteriën bij waardoor het kan bederven. Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Bacteriën. Experten raden aan om je drinkfles minstens één keer per dag af te wassen met water en zeep, wil je een broeihaard van bacteriën vermijden. Die kunnen zich namelijk snel vermenigvuldigen, aangezien je via je mond bacteriën achterlaat op je fles.
Gewoon simpel keukenazijn met koud water. Vul de waterfles voor ongeveer 1/3 deel met azijn en vul hem dan verder met koud water. Laat de drinkfles zo een nacht doorbrengen en spoel hem dan goed om. Wanneer je niet vaak genoeg spoelt, zal je water een beetje naar azijn smaken.
De stank wordt veroorzaakt door duizenden bacteriën die zich gretig vermenigvuldigen in je fles. Niet gezond, en ook niet fris. Zo krijg je de fles wél weer brandschoon. Om te voorkomen dat je duurzame drinkfles een speeltuin wordt voor micro-organismen, is goed schoonmaken de boodschap.
Toch bedorven water gedronken? Gelukkig is het geen ramp als je wel bedorven water hebt gedronken. Sure, het is niet echte een fris idee, maar het is niet schadelijk voor je gezondheid.
Reacties. Dopper is een duurzame waterfles, gemaakt om het drinken van kraanwater te promoten. Het gebruik van de fles voor andere dranken is op eigen risico. Deze kunnen namelijk de Dopper aantasten, er kan bijvoorbeeld verkleuring of een nasmaak ontstaan.
Zo maak je je drinkfles schoon
De meeste flessen kunnen helaas niet in de vaatwasser, dit heeft te maken met de coating die beschadigd kan raken. Wat je wel kan doen is de fles vullen met heet water en een tijdje laten staan (minstens 30 minuten).
Als je de air up gebruikt, wil je hem natuurlijk ook schoonmaken. Helaas kan de air up fles niet in de vaatwasser. Mocht je dat toch doen, dan is de kans groot dat de fles gaat vervormen of niet meer goed werkt. Schoonmaken doe je met lauw water en afwasmiddel.
Goed om te weten voor je Dopper met logo
Waarschuwing: kook je Dopper nooit uit. Bij temperaturen boven de 65 graden kan de Dopper namelijk gaan vervormen of nog erger: lekken. Ook kan de bedrukking beschadigen bij temperaturen hoger dan 65 graden.
Spoel zoveel mogelijk schimmel weg met heet water en afwasmiddel. Giet warm water in de fles, vul tot ongeveer 2/3 vol is en voeg 2-3 druppels afwasmiddel toe. Doe de dop er weer op en schud het mengsel grondig gedurende 1-2 minuten.
Herhaald gebruik: pas op voor bacteriën
Elke keer als je een flesje aan je mond zet komen er bacteriën in en op het flesje terecht. Deze gaan zich nestelen in de kleine scheurtjes en gaatjes die ontstaan bij herhaald gebruik. Als je dan nieuw water in een flesje doet, kunnen deze bacteriën zich snel vermenigvuldigen.
Een waterflesje dat continue opnieuw gebruikt wordt, kan wel miljoenen bacteriën bevatten als het niet goed schoongemaakt wordt. Vooral op uittrekdoppen zitten er veel, omdat die lastig schoon te spoelen zijn. Gelukkig kunnen deze bacteriën meestal geen kwaad.
Het antwoord zal je verbazen. Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken. De meeste mensen vinden een glas water dat een nacht heeft gestaan nog wel veilig om van te drinken.
Water met citroensap: Laat de beker met citroenwater een dag of de hele nacht staan. De citroensap verwijdert vieze luchtjes en doodt bacteriën. Voor nog meer effectiviteit kun je er een snufje zout aan toevoegen. Hierna goed omspoelen, desnoods met schoon water en een sopje.
De oplossing is vrij simpel. Chloor er in. die je aan het water in de bidon toevoegd. Na een aantal uren is die vieze smaak en geur voor altijd weg.
Alle onderdelen van een air up®-fles zijn gemaakt van hoogwaardige materialen. De fles is gemaakt van BPA-vrij Tritan™, dat ook wordt gebruikt voor babydrinkflessen. Het mondstuk is gemaakt van voedselveilig silicone, dat ook wordt gebruikt voor fopspenen.
Daarom kies je voor een drinkfles of beker van Mepal
Daarom kies je voor een drinkfles voor school van Mepal. Deze zijn namelijk hervulbaar, kunnen tegen een stootje en zijn vaatwasmachinebestendig. Ook fijn; alle producten zijn 100% BPA vrij en de drinkfles lekt niet!
De waterfles is ontworpen om het éénmalig gebruik van plastic terug te dringen. Vijftig procent van het plastic wordt na gebruik meteen weggegooid en komt uiteindelijk in de oceanen terecht. Waardoor één miljoen zeevogels en 100.000 zeezoogdieren overlijden. Gebruik van Dopper draagt daardoor bij aan een betere wereld.
Goed nieuws voor de milieubewuste koffiedrinker. Dopper heeft nu een waterfles gelanceerd die ook drankjes warm kan houden. Het bedrijf beweert dat de Dopper Insulated je koffie maar liefst negen uur heet kan houden. Daarnaast zorgt de fles er ook voor dat je water 24 uur lang ijskoud blijft.
Wil je toch met grof geweld viezigheid in je Dopper te lijf gaan? Laat 'm even weken in een lauwwarm badje met (baking)soda en spoel 'm na met (natuur)azijn. Geur- en smaakrestjes kan je verwijderen door de fles (het onderstuk) te vullen met heet water en minstens 30 minuten te laten staan.
Niet alleen thuis, maar ook onderweg en op je werk. In de meeste flessen gaat een halve liter. Drink daar - verspreid over de dag - drie van leeg en je 1.5 liter doel is bereikt! Goede voorbereiding Zet je dagelijkse hoeveelheid water vast klaar, bijvoorbeeld in een schenkkan of thermosfles.
Vloeistoffen hebben de neiging om door verwarming of koeling uit te zetten of te krimpen. Wij raden het daarom af om de Dopper flessen in de koelkast of vriezer te doen, hierdoor kan de Dopper fles beschadigen.