Voor het beste resultaat wordt geadviseerd om de behandeling voor het ontvlooien van kittens en katten elke vier weken te herhalen omdat dan de werking van de natuurlijke ingrediënten afneemt.
Elke maand ontvlooien
Als je een vlo spot, ontvlooi dan ook een aantal maanden achter elkaar; met een pipetje ben je er vaak met vanaf. Mocht je kat een vlooienallergie hebben is het helemaal van belang de kat wel elke maand een pipet te geven; het dier heeft namelijk extra veel last van een vlooienbeet.
Hoe vaak katten ontvlooien? Eigenlijk moet je jouw kat het hele jaar door ontvlooien. De werkingsduur verschilt per anti-vlooienmiddel, maar over het algemeen is het maandelijkse kost of eens per twee maanden, zeker als je een buitenkat hebt.
Het wordt aangeraden om je kitten te ontvlooien vanaf een leeftijd van 8 weken. Een voorwaarde hierbij is dat je kitten minstens 1 kg moet wegen. Het is verstandig om je kitten vervolgens het hele jaar door te ontvooien. De werkingsduur verschilt per vlooienmiddel, veel middelen moeten maandelijks gebruikt worden.
Kittens kunnen net als volwassen katten geïnfecteerd zijn door vlooien. In sommige gevallen worden ze in het nest al besmet. Om een vlooien infectie goed te kunnen behandelen, is het van belang een goed inzicht te hebben in de leefwijze van de vlo.
Onthoud dat u uw kat niet te vaak in bad doet, dit kan de natuurlijke balans van oliën in haar huid en vacht verstoren. Af en toe een bad is prima, bijvoorbeeld wanneer ze in iets vies heeft gerold en zichzelf niet kan wassen.
Hoe weet ik of mijn kitten vlooien heeft? Als u de vacht goed opzij duwt kunt u zien of de vacht vlovrij is. Let erop dat u geen vlooien ziet en/of zwarte vlekjes tegen komt. Dit zijn vaak vlooienpoepjes en duiden ook op een besmetting met vlooien.
Behandel alle honden elke 4 tot 8 weken gedurende het hele jaar. Behandel alle katten elke 4 weken gedurende het hele jaar. Indien je in je omgeving veel vlooien ziet, is het aan te raden om je hond en kat elke 4 weken te behandelen.
Pas op met vlooiendruppels bij hond of kat: 'Blijf vanwege giftige stoffen minimaal 24 uur weg van het huisdier'
Volwassen vlooien verblijven graag in een warme omgeving. In de wintermaanden betekent dat dat ze binnenshuis overleven. Je behandelt je hond dus het beste het hele jaar door tegen vlooien – niet alleen in de warmere maanden. Je kunt vlooieneitjes, larven en poppen zelfs het hele jaar door aantreffen in je huis.
Een kat wordt eigenlijk nooit besmet door andere dieren of mensen. Katten krijgen vlooien doordat ze op een plek komen waar een verpopte larve ligt, klaar om een dier te bespringen. Dit kan binnenshuis en buitenshuis gebeuren.
Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van hond en kat. De werkzame stof verspreidt zich in de huid en doodt de vlo nog voordat deze bloed gaat zuigen (98-100% van de vlooien gaan binnen 24 uur dood).
We vinden ze vooral op de kat en de hond, maar ook mensen, konijnen en fretten kunnen last hebben van vlooien. De vlo is ongeveer 1-3 millimeter groot en heeft krachtige springpoten. Een vlo maakt van begin tot eind een hele gedaantewisseling mee.
Hoewel binnenkatten een lager risico lopen op het krijgen van vlooien (evenals andere parasieten zoals teken en wormen) kunnen ze toch besmet geraken.
De eerste vaccinatie kost €33,50 euro. Wilt u uw kat nog tegen andere ziektes extra vaccineren, dan kost dat in hetzelfde consult €23,00 euro extra per vaccinatie. De jaarlijkse vaccinatie beschermt uw kat tegen niesziekte en, indien nodig, tegen kattenziekte, rabies of bordetella.
De beste vlooiendruppels voor je kat van dit moment zijn de druppels van Frontline Spot-On. De Frontline vlooiendruppels voor je kat zijn niet alleen tegen vlooien, maar werken ook tegen bijtende luizen en teken.
Pipetten. Makkelijk in gebruik, een keer per maand toedienen en na 2 dagen ook waterbestendig. Tabletten. Snelle werkzaamheid (binnen 30 minuten), een keer per maand geven, veilig met aanraken, geen vlekken op de huid.
Het advies is om kittens vanaf 3 weken leeftijd iedere 2 weken te ontwormen tot 2 weken na het spenen (dus 2 weken nadat ze voor het laatst bij de moeder gedronken hebben). Daarna maandelijks tot 6 maanden leeftijd.
Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.
Als een kitten van vier weken (ongeveer 0,5kg) besmet raakt met 220 vlooien, kunnen vlooien zorgen voor een dagelijks bloedvolume verlies van tien procent. De jonge kat zal dan zeer snel bloedarmoede krijgen. Ook bij volwassen katten kunnen vlooien bloedarmoede veroorzaken.
Ja, wij raden zelfs aan om uw kat tegelijk te ontvlooien en te ontwormen. Larven van een vlo eten namelijk lintwormeitjes op. Als de larve een volwassen vlo is geworden en uw kat deze binnenkrijgt, kan hij of zij ook besmet worden met lintworm.
Vlooien zitten vooral graag in de vacht rond de staart en rug. Sommige katten ontwikkelen een vlooienallergie. Eén vlooienbeet kan dan al leiden tot zeer heftige jeuk bij de kat waarbij ze zichzelf tot bloedens toe kunnen krabben of openbijten.
Als de teken al aanwezig zijn wanneer het diergeneesmiddel wordt toegepast, kan het gebeuren dat niet alle teken binnen de eerste 48 uur worden gedood maar wel binnen één week.