Bij vochtig weer moet je vaker schoffelen voor hetzelfde effect. Het is belangrijk de grond rondom je planten luchtig te houden. Hierdoor kan de bodem voldoende vocht en plantenvoeding opnemen. Af en toe schoffelen helpt om de bodem los te houden.
Begin er vroeg in het jaar mee, zodra het eerste blad tevoorschijn komt. Geef de vaste planten in je tuin een voorsprong door in ieder geval tot en met mei het blad om de 10 dagen weg te halen. Daarna volstaat 1 keer per maand wegplukken.
Je beschadigt de wortels van gewenste planten
Het zijn vooral de fijne wortels die je raakt bij het schoffelen, zodat de plant geen water meer kan opnemen en het lastig krijgt in droge periodes. Bedekt jouw bodembedekker de bodem niet? Ook dat is vaak een gevolg van te veel schoffelen.
Goed schoffelen doe je met beleid. Dus: voorzichtig sturend de schoffel langs de planten geleiden, en zeker niet te diep in de grond. Het onkruid dat je wilt bestrijden, moet je meer afsnijden dan loswerken. Want onkruid dat afgesneden is, droogt uit.
Soms doe je met schoffelen meer kwaad dan goed als je het op het verkeerde onkruid toepast. Onkruid wieden (het onkruid in zijn geheel met wortel uittrekken) is tijdrovender in het begin maar in bepaalde omstandigheden en op de lange termijn efficiënter en verstandiger.
Door te schoffelen, worden wortels losgetrokken zodat onkruid uitdroogt en afsterft. De grond wordt met schoffelen losgemaakt, waardoor er lucht in de bodem komt. En mooi meegenomen: het is goed voor de armspieren, maakt de nekspieren losser en werkt ontspannend. Mits u het wieden goed aanpakt natuurlijk.
Onkruid maakt de bodem vruchtbaarder
Hiermee maken ze kleine tunneltjes in de grond, die de bodem losser maken. Regenwater krijgt zo de kans om dieper de grond in te gaan en het bodemleven krijgt letterlijk weer zuurstof.
Af en toe schoffelen helpt om de bodem los te houden. Daarnaast schoffel je automatisch kleine onkruidjes af welke anders groot worden en uitzaaien. Met schoffelen werk je snel, binnen een kwartiertje kun je al een hele tuin doorwerken. Daarnaast heb je geen bestrijdingsmiddelen nodig.
Regelmatig de grond schoffelen of onkruid uitgraven
Veel onkruid is eenjarig. Dit groeit niet terug als u het uit de grond trekt of weg schoffelt. Meerjarig onkruid moet worden uitgegraven. De wortels van deze soorten zitten dieper in de grond, en deze zijn moeilijk te verwijderen met alleen een schoffel.
Het onkruid met de hand uittrekken. Doet u het na een regenbui of maakt u eerst de grond heel goed nat, dan trekt u de planten er makkelijker uit, met wortels en al. Bij lastige onkruiden zoals paardenbloem of zevenblad zoveel mogelijk de wortels verwijderen. Gebruik zo nodig en onkruidsteker.
Verwijder onkruid regelmatig met de schoffel en de hand. Bedek de grond tussen de planten en struiken met cacaodoppen, boomschors of een bodembedekkend plantje. Hardnekkige meerjarige soorten als zevenblad of paardenbloem kun je het beste met wortel en al uitgraven. Anders blijven ze in je tuin opduiken.
Het harken en schoffelen moet recht voor je gebeuren. Houdt je hark of schoffel daarom ongeveer in een hoek van 45 graden voor je. Hiermee voorkom je dat je voorovergebogen gaat staan. Probeer vooral je armen te gebruiken tijdens de werkzaamheden.
Gereedschap slijpen
Het slijpen van spades, batsen, schoffels en hakken is heel eenvoudig. Het gaat goed met een grove vijl. Zet het gereedschap klem, bijvoorbeeld in de bankschroef, en vijl de rand scherp.
Voel met je vingers voorzichtig op het snijvlak of je schop of schoffel glad is: voelt het ruw aan, dan is het scherp. Waar het snijvlak glad aanvoelt, is het nog bot en moet je nog verder vijlen. Als je snijvlak scherp is, draai je de schop om.
De schrepel wordt in tuinen vooral gebruikt tussen vaste, en eenjarige planten. Het gebruik van een schoffel of hak is niet altijd mogelijk, omdat de planten vaak dicht op elkaar staan. Met een schrepel gaat het dikwijls wel, en kan men het onkruid tussen de planten weghalen zonder deze te beschadigen.
Onkruid wieden ligt niet voor de hand in de winterperiode maar er zijn onkruiden die ook in de winter doorgroeien. Zeker als het in de winterperiode boven nul blijft kunnen onkruiden zoals vogelmuur, veldkers, klein kruiskruid en grassen gewoon doorgroeien.
Een schoffel is een stuk tuingereedschap in de vorm van een horizontaal liggend mes dat bevestigd is aan een houten, aluminium of composiet steel. Het wordt gebruikt om onkruid van zijn wortel los te snijden, zodat het uitdroogt en doodgaat.
Aangetrild gebroken puin zorgt voor een dichte laag waar onkruid vrijwel niet doorheen groeit. Natuurlijk kan zand ook afdoende zijn (puin is kostbaarder), maar daar kunnen nog wat organische resten is voorkomen waar zaadjes dankbaar gebruik van maken.
Zodra het buiten wat warmer begint te worden, begint het onkruid met groeien. Voornamelijk in het voorjaar in de maanden april en mei krijgt het onkruid een enorme groeispurt. Dit komt omdat de temperaturen ideaal zijn en het buiten nog redelijk vochtig is.
Eenjarig onkruid
Doordat de grond regelmatig bewerkt wordt heeft het een open structuur. In dit gespreide bedje ontkiemen de zaden snel. Sommige van deze onkruiden groeien zo snel dat ze zich meerdere keren per jaar vermenigvuldigen via zaadproductie.
Onkruid kan niet tegen een overdosis zout. Het onkruid zal vanzelf afsterven op het moment dat het zout opneemt. Strooi daarom royaal strooizout over de tegels en herhaal dit om de paar weken. Strooizout is redelijk goedkoop en per seizoen zal je zo'n 3 tot 4 zakken nodig hebben.