de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Sommige katten kunnen de urine heel lang ophouden, het kan tot meer dan 24 uur duren voordat uw kat gaat plassen, dit is heel normaal. Als uw kat liever niet op de aangepaste kattenbakkorrel wil plassen kan het verstandig zijn om uw kat met de kattenbakkorrel in de badkamer op te sluiten.
Het is goed om dagelijks even in de kattenbak te kijken. Zo dient een kat normaal gesproken minimaal 1 keer per dag te ontlasten. Is dit een dag niet het geval, dan hoeft u zich niet direct zorgen te maken.
Veel drinken en veel plassen kan veroorzaakt worden door een tal van (ernstige) aandoeningen. Dit kan een nierprobleem, overactieve schildklier, suikerziekte of een leverprobleem zijn. Maar ook een blaasontsteking, een baarmoederontsteking en bepaalde tumoren kunnen leiden tot veel drinken en veel plassen.
Mijn kat kan niet plassen. Wij raden u aan om meteen contact op te nemen met uw dierenarts. Als u dit niet doet, is dat niet alleen erg vervelend en pijnlijk voor uw kat, het kan ook blijvende schade geven: De nieren kunnen stoppen met werken (nierfalen).
Een blaasontsteking bij uw kat kunt u herkennen aan de volgende symptomen: Buiten de kattenbak plassen/in huis plassen. Pijnlijk/miauwen tijdens het plassen. Vaker plassen en kleinere plasjes.
Symptomen blaasontsteking kat
Moeilijk of pijnlijk plassen (mauwen bij het plassen) Veel kleine plasjes. Buiten de kattenbak plassen. Bloed bij de urine.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Het aanbieden van meer ligplekken, eet-, drink- en kattenbakken en verstopplaatsen op veilige plaatsen kan helpen. Als de stress van tijdelijke aard is, bijvoorbeeld werklui die in huis aanwezig zijn, kan het tijdelijk uit huis plaatsen van de kat soms helpen.
Een kat heeft water nodig. Hieronder een paar tips om het dier voldoende te hydrateren. Melk is goed voor jonge katjes die gezoogd worden. Daarna volstaat water, enkel en alleen water zelfs, want een volwassen kat verteert niet goed lactose en dat kan leiden tot problemen met de ingewanden (zoals krampen, diarree …).
Zet de kattenbak op een rustige plaats waar je kat makkelijk bij kan. Een plek waar je kat in alle rust kan gaan zitten, zonder dat ze zich opgejaagd voelt. Plaats de kattenbak bovendien nooit naast de voer- en drinkbakjes of een slaapplaats. De kat is een zeer proper dier en wil die plekken niet bevuilen.
Minstens twee keer per maand, ook afhankelijk van het aantal katten, moet je de vulling in de kattenbak volledig verversen. Als je niet-klontvormende vulling gebruikt, verwijder dan dagelijks de vaste uitwerpselen. De inhoud van de kattenbak moet echter aanzienlijk vaker volledig worden vervangen.
Omdat katten vaak niet op dezelfde bak willen plassen en poepen, zal je soms met één kat toch twee bakken moeten hebben. Verder geldt de regel: een bak per sociale groep (dat zijn katten die samen eten, slapen en een bak willen delen) plus 1.
Dat je je kat overdag buiten de behoefte laat doen, en hem voor de nacht binnen houdt? Dan is het antwoord een dikke nee, dat is uiterst onverstandig (en asociaal naar je buren toe, maar dat is een tweede). Je wil kunnen controleren of je kat diarree heeft, verstopt zit, blaasontsteking heeft enz.
Gezondheid. Maar als de kat het liefst buiten plast, heeft hij dan een kattenbak nodig? Ja, want een kattenbak is essentieel om de gezondheid van je kat in de gaten te houden. Als hij alles buiten doet, zie je vrijwel nooit of hij kleine plasjes doet.
Een urine onderzoek voor je kat kan ongeveer tussen de €18,- en €55,- kosten. De prijs is afhankelijk van de dierenarts. Deze prijzen zijn zonder consultkosten.
Er is een studie geweest naar katten en tv kijken, waarbij sommige katten geen beschikking hadden over ramen maar wel de tv. Deze katten konden op tv verschillende prooi dieren zien, zoals knaagdieren en vogels. Volgens Dr. Orlando zijn er verschillende redenen waarom sommige katten tv kijken.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
Rouwt mijn kat ook? Alle katten vertonen ander gedrag wanneer er een soortgenoot of mens wegvalt uit hun leven. De één toont zichtbare symptomen van rouw, terwijl de ander stilletjes haar verdriet verwerkt. Dit hangt af van de onderlinge band en hoe lang de kat met haar baasje of vriendje heeft samengewoond.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
De nieren zijn belangrijke organen. Ze kunnen meten of het lichaam voldoende, te veel, of te weinig vocht heeft. Is er te veel vocht in het lichaam, dan maken ze veel urine en als er een tekort is, dan maken ze maar weinig urine aan. Veel drinken betekent dus ook veel plassen.
Voor volwassenen wordt aangegeven om een urineproductie van 0,5 ml/kg/uur (≈30-50 ml/uur) aan te houden.
Een idiopathische blaasontsteking gaat vaak binnen 5-10 dagen vanzelf over. De dierenarts kan wel ontstekingsremmers geven om de klachten en pijn bij uw kat te verlichten. Een blaasontsteking is voor katten namelijk net zo vervelend als voor mensen.
Wanneer jouw kat veel drinkt is het verstandig contact met de dierenarts op te nemen als: Je merkt dat je kat (ineens) veel (meer) water drinkt. Je kat vaker naar de bak gaat. Je de kattenbak steeds vaker moet verschonen.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen. Om dit te voorkomen is het verstandig om ervoor te zorgen dat je kat in ieder geval overdag genoeg gespeeld heeft.