Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Heb je een restje spaghetti met een lopende saus over? Dan is pasta opwarmen op het vuur de goede manier. Doe een beetje olie of boter in een pan en voeg de pasta toe. Warm op op een middelhoog vuur en roer er regelmatig door om de warmte gelijkmatig te verspreiden en aanbakken te voorkomen.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
De veiligste optie is om de pastasaus rustig warm te laten worden in de pan. Je kunt de pasta dan apart laten koken en daarna nog verder verwarmen door hem door de saus te roeren. Op die manier kan de pasta de smaak van de saus helemaal opzuigen voor je hem opschept.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Bij soep in blik gaat het niet alleen om wat er in het blik zit, maar ook om het blik zelf. In veel voedingsmiddelen uit blik of pak zit de hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Je valt er echt niet meteen dood door neer, maar het kan wel schade aanrichten aan de gezondheid.
Je kunt de pan ook in een voorverwarmde oven (120 graden) zetten. Wil je maar een of twee porties opwarmen dan kun je dat ook in de magnetron doen. Erwtensoep kun je prima invriezen.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
Aardappelen. Aardappelen zit vol gezonde voedingstoffen, die je prima een paar dagen in de koelkast kunt bewaren. Je moet piepers echter nooit opnieuw opwarmen. Wanneer je bereide aardappelen laat afkoelen bij kamertemperatuur, kan de zeldzame bacterie botulisme door de warmte tot leven komen.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Ja, dit kan zeker! Als je lasagne nog goed is kan je de lasagne zeker opwarmen. Dit geldt voor alle soorten lasagnes. Zoals kant en klaar, bevroren of een lasagne die je in de koelkast bewaard.
Het Voedingscentrum adviseert om gerechten van Chinees-Indische restaurants nooit opnieuw op te warmen. De kans bestaat namelijk dat deze de bacterie Bacillus cereus bevat. De bacterie kan via veel soorten eten voor besmettingen zorgen, maar het gebeurt relatief vaak door gerechten uit Chinees-Indische restaurants.
Poedersoep bevat veel zout en andere toevoegingen, bevat ook meer calorieën en stilt de honger minder goed. Vers soep bevat daarentegen nog een heel pak mineralen, bètacaroteen en voedingsvezels, die hun voedingswaarde minder snel verliezen. Bovendien bevat zelfgemaakte soep veel minder calorieën.
Heilzame stoffen
Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten.
Soep zoals Unox Soep in Blik Erwtensoep is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Unox Soep in Blik Erwtensoep kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Rijst bewaren is in principe niet gevaarlijk, zolang je het maar op de juiste manier bewaart. Dat houdt in dat je de rijst dus snel moet afkoelen en vervolgens in de koelkast of vriezer zet. Op die manier rem je de groei van bacteriën en is het veilig om later nog te eten.
Het kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langdurig te veel van binnenkrijgt. Het advies geldt vooral voor baby's en peuters, maar oudere kinderen en volwassenen kunnen ook te veel binnenkrijgen, als ze vaak en veel rijst en rijstproducten eten.
Ook het opnieuw opwarmen van rijst- en pastagerecht is volgens verschillende nieuwsbronnen iets wat men beter niet kan doen. Als dit soort gerechten te lang of niet koel genoeg bewaard worden en daarna in de magnetron of pan belanden, kan het zijn dat iemand de bacillus cereus bacterie binnenkrijgt.
Hoe lang blijft pastasaus goed na openen? Eens geopend, raadt Barilla aan een pot saus nog 3 tot 5 dagen in de koelkast te bewaren. Op elk moment gedurende deze periode kunt u restjes saus invriezen. Giet de saus in een diepvriesbakje en u kunt ze nog 3 maanden bewaren.
Indien je de saus even hebt laten koken kan je ze daarna perfect nog een aantal dagen tot een week bewaren in de koelkast. Zorg er wel voor dat de saus goed is afgedekt waneer je ze in de koelkast plaatst.
In de koelkast kan de pastasaus gedurende één tot enkele dagen bewaard worden. Dit wordt met name bepaald door de houdbaarheid van het gehakt (of een ander soort vlees of vis) dat door de saus zit. Als het gehakt nog enkele dagen houdbaar was, dan kun je de pastasaus nog enkele dagen bewaren.