Koemest kan je het hele jaar door strooien.Heb je een moestuin?In dat geval kan zal twee keer strooien per jaar in de meeste gevallen ook voldoende zijn.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Je kunt je tuin nagenoeg het hele jaar bemesten met koemestkorrels, behalve in periodes dat er vorst is. Wel is het voorjaar de beste tijd om dit te doen en is het sowieso verstandig te bemesten voor een verwachte regenbui. Dan worden de koemestkorrels het best verwerkt door de grond.
De koemestkorrels zijn een zeer goede organische bemesting voor uw tuin. Doordat de stikstof is gebonden is er een minimale uitspoeling. Dit in tegenstelling tot de kunstmeststoffen. Bij een flinke regenbui en/of watergift zal de kunstmeststof uitspoelen.
Om het gazon gezond te houden bemest u het gazon drie keer per jaar met koemestkorrels of gedroogde koemest: In maart/april uw gazon bemesten zal zorgen voor een goede start in het voorjaar. Bemest uw gazon in juni/juli voor zodat het ook in de zomer groen en gezond bijft.
Koemest wordt gebruikt voor de border,gazon en groentetuin. Geadviseerd wordt om het laat in het najaar bij alle planten te gooien zodat het de hele winter kan inwerken. Het duurt even voordat koemest werkt,maar het werkt wel lang door. Vroeg in het voorjaar kan het ook op het gazon gestrooid worden.
Overbemesting kan de wortels van het gras verstikken, waardoor ze niet genoeg zuurstof krijgen en kunnen afsterven. Het is daarom belangrijk om de instructies op de verpakking van de meststof te volgen en de juiste hoeveelheid en frequentie van bemesting te bepalen op basis van de specifieke behoeften van uw gazon.
Koemest zorgt er op een 100% natuurlijke manier voor dat de bodem weer vruchtbaar wordt. De gedroogde koemestkorrels zijn dus milieuvriendelijk. En daarnaast blijven de korrels lang nawerken. Zo hoef je minder vaak te bemesten.
Geef de planten wat speciale langwerkende hortensiamest of 'gewone' organische mest. Organische mest is van dierlijke of plantaardige oorsprong, bijvoorbeeld gedroogde koemest of oude stalmest.Ze bevatten veel voedingsstoffen en sporenelementen. De mest werkt ongeveer drie maanden.
Geef regelmatig mest, maar niet te veel stikstof, want dat zorgt voor veel blad en stelen maar minder vruchtvorming. Gebruik bijvoorbeeld koemestkorrels en wat kali of speciale tomatenmest. Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui.
Organische mest is beter voor het milieu. Er wordt nog wel eens gezegd dat kunstmest slecht is voor het bodemleven in je tuin. Dat klopt niet helemaal. Wel is het zo dat kunstmest, in tegenstelling tot organische mest, niet echt veel toevoegt aan het bodemleven.
Gedroogde koemest voor gazon
Hiervoor gebruik je ongeveer 4 tot 5 liter gedroogde koemest per vierkante meter/m2. Verdeel de gedroogde koemest gelijkmatig over de oppervlakte, dit kun je doen door het in te harken. Zorg ervoor dat de ondergrond geheel vlak is voordat u het gaat inzaaien.
Gedroogde koemest gebruiken om een mooi en goedkoop gazon te bemesten. Door in het voorjaar gedroogde koemest te kopen en strooien stimuleer je een gezonde bodem en de grasgroei voor uw gazon.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur. Organische mest is een combinatie van dierlijke mest en compost. Het voordeel van deze bodemverbeteraar is dat het voedingsstoffen langzaam afgeeft aan de bodem.
Wanneer en hoeveel mest? Planten hebben meestal genoeg aan één keer bemesten, vlak voor of tijdens het groeiseizoen (maart/april). Rozen en eenjarige planten doen het beter als je ze nog een tweede keer mest geeft in juni. Ook het gazon kun je het beste twee keer per jaar bemesten.
Het bemesten van een hortensia wordt meestal in het voorjaar gedaan, in maart of april, direct na het snoeien. In het begin van juli kan je een hortensia extra mest geven, mits je dit doet volgens de gewenste hoeveelheid. Voor het bemesten van hortensia kan je hortensiamest of organische mest gebruiken.
Zo moeten ze in de groei en bloei periode over voldoende vocht en voeding kunnen beschikken. Ook is er speciale rhododendronmestof verkrijgbaar hierin zitten extra kali en magnesium voor een goede bladkleur en gezonde planten. Als organische mest wordt toegepast kan het best koemest korrel gebruikt worden.
Geen bemeste tuinaarde!
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan.
Koemestkorrels oplossen in water
Zo is de bodem nog sneller voorzien van voeding. Het is niet persé nodig om de koemestkorrels op te lossen in water. Je kunt de mestkorrels ook gewoon over het gazon strooien.
Meng je ook compost, goed verteerde koemest, bladaarde of een gemengde organische mest door de grond dan komt het bodemleven goed op gang. Bij het aanplanten kunt u ook een grond verbeterend middel gebruiken zoals Vivimus waarin voor de eerste 100 dagen voedingsstoffen zitten voor je planten.
Mestkorrels (koemestkorrels) zijn een organische meststof die de kwaliteit en structuur van de bodem verbetert. De korrels lossen langzaam op, waardoor de aanwezige voeding geleidelijk vrij komt. Wij raden aan om voor deze meststof te kiezen. Mestkorrels zijn ideaal om te gebruiken in combinatie met een fruitboom.
Je herkent een overbemest gazon in eerste instantie aan gele plekken.Deze gele plekken worden bruin en langzaam sterft het gras helemaal af. Nu kunnen er meerdere oorzaken zijn voor gele plekken in het gazon, maar ga je bij jezelf te rade of de laatste bemesting wel helemaal goed is gegaan.
Overbemesting leidt vaak tot uitdroging van de plant. De eerste tekenen zijn gele of bruine uiteinden op de bladeren of bladeren die geel worden. Indien onbehandeld, zullen de bladeren volledig bruin worden en uiteindelijk helemaal afsterven.
Wanneer ga je bemesten? Je bemest vaak twee keer per jaar: één keer van maart tot en met juni en de tweede keer van juli tot en met september. Als je te veel mest gebruikt kan het zorgen voor verzwakking van de plant.