Af en toe een keer aubergine eten kan geen kwaad, maar eet het dan niet teveel en te vaak. Ook bevat aubergine veel vitamines en mineralen: o.a. vitamine B12, C en K, mangaan, kalium, koper en magnesium. Aubergine draagt bij aan een gezonde darmflora.
Aubergines zitten bomvol met vitamine B, vezels, foliumzuur, magnesium en andere mineralen. De aubergine is de minst calorierijke groente die er is: slecht 18 kcal per 100 gram. Ook bevat een aubergine weinig nitraat en heeft het een cholesterol verlagende werking.
Goed voor je darmstelsel
Aubergine zit tjokvol vezels, waardoor je spijsverteringskanaal én darmstelsel beter gaat werken. Het water en de antioxidanten in de aubergine voorkomen bovendien het risico op ontstekingen.
Een aubergine en courgette bevatten ongeveer evenveel calorieën. Een courgette bevat per 290 gram 52 calorieën en een aubergine 58 calorieën. Qua voedingsstoffen verschillen deze twee groentes wel veel van elkaar. Een aubergine heeft 223% meer vezels en 141% meer niacine dan een courgette.
Aubergines
Fruit en groenten met blauwe, rode en paarse schil bevatten krachtige antioxidanten die de bloeddruk verlagen. Ze verbeteren bovendien het zicht en kunnen kankercellen afremmen. De vlezige auberginehuid bevat nog veel andere stoffen.
Aubergines zijn snel klaar, maar rauw kan je ze niet eten. Ze bevatten namelijk solanine, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten veroorzaakt. Maar na twee minuten blancheren is alle gevaar geweken en kan je zorgeloos genieten van deze smaakvolle groente.
Een aubergine schoonmaken is heel simpel. Spoel de groente af onder de kraan en snijd het groene kroontje eraf. Vervolgens kun je de aubergine snijden zoals je wilt. Bijvoorbeeld in plakken, repen of blokjes.
De aubergine bevat een eetbare schil. In deze schil komen vele actieve plantenstoffen voor waaronder anthocyaninen, die krachtige antioxidanten zijn. Volgens onderzoek zijn aubergines goed voor de mentale gezondheid en verlagen ze onze bloeddruk.
Omdat aubergines zeer gevoelig zijn voor lage temperaturen is het raadzaam de vruchten niet bij temperaturen lager dan 16 °C te bewaren. Bewaar ze dus niet in de koelkast, maar op een koele plaats, bijvoorbeeld een voorraadkast. Aubergine kun je ook invriezen.
Aubergines zijn rijk aan vezels, die hartstikke belangrijk zijn voor onze gezondheid.Zo helpen ze bij een goede darmgezondheid, geven ze een verzadigd gevoel en houden ze de bloedsuikerspiegel stabiel.
Aubergines hebben een korte bereidingstijd, maar je kunt ze niet rauw eten! Dit komt omdat aubergines 'solanine' bevatten, een natuurlijke stof die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Al na 2 minuten verhitten is deze stof geheel verdwenen en is de vrucht goed verteerbaar.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
De aubergine word ook wel "eggplant" genoemd en is erg gezond. Het is een caloriearm en koolhydraatarm voedsel. Het is zeer licht verteerbaar, zelfs voor gevoelige magen; Het bevat een goede hoeveelheid zink en kalium.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem. Courgettes bevatten veel vezels, en bijna geen koolhydraten.
Stop de groente niet rauw in de diepvries. Bereid aubergine eerst door ze 2 minuten te blancheren of even kort te bakken in boter of olie. Bereide aubergine kan je 12 maanden bewaren in de diepvries.
Het is niet nodig om aubergines te schillen. Sterker nog, de spaarzame smaak en voedingswaarde is geconcentreerd in de schil en het direct onderliggende vruchtvlees, dus het is zonde om deze te verwijderen.
Kijk voordat je de groente gebruikt wel eerst even of je rotte plekken kunt ontdekken. En ook als ze heel zacht aanvoelen, kun je aubergines soms beter weggooien. Ze zijn dan namelijk overrijp. Handig om te weten: een goede aubergine voelt stevig aan en heeft een mooie, glanzende schil!
Toch heeft een zoutbehandeling een voordeel. Door plakken aubergine in te wrijven met zout voordat je deze gaat frituren, voorkom je spetters. Het zout trekt namelijk water uit de aubergines en zorgt tevens voor een stevige structuur. De groente absorbeert hierdoor minder olie.
Wat je beter niet kunt eten bij een hoge bloeddruk is bijvoorbeeld 'verborgen' suiker. Dit vind je in crackers, koekjes, maar ook in veel frisdranken. Je kunt ook bij voorkeur kiezen voor volkoren producten, vanwege de extra vezels, in plaats van wit brood, witte pasta en witte rijst.
Bewaar de aubergines het liefst verpakt, dan zijn ze ca.5-7 dagen houdbaar. Bewaar aubergines niet naast groenten die ethyleen verspreiden zoals tomaten. Als je deze twee naast elkaar bewaart, krijgt de aubergine lelijke plekjes en wordt de smaak bitterder.
- De rijpe vrucht heeft een dieppaarse kleur met een matte, zachte glans. Glimt de groente nog heel intens, dan is ze nog niet voldoende rijp. Er zijn ook varianten in andere kleuren, maar die zijn bij ons niet zo courant.
Aubergine: zaden tot oogst
De vruchten van de aubergine niet te laat oogsten, dat kan bruine vruchten geven en er kunnen pitten in de aubergines zitten. Tip: Aubergine na het oogsten bewaren op kamertemperatuur om lang te kunnen bewaren.