Het is normaal dat vooral jonge kinderen veel infecties doormaken: gemiddeld zo'n zes tot acht keer in de herfst- en winterperiode. Ook een verkoudheid of diarree kan nog volkomen normaal zijn. Het afweersysteem van jonge kinderen leert de infectieverwekkers te bestrijden.
Gemiddeld zijn kinderen zes maal per jaar verkouden, maar dat kan ook veel vaker zijn.
De tien alarmsignalen voor een afweerstoornis zijn:
twee of meer serieuze kaakholte- of neusbijholteontstekingen binnen een jaar. twee of meer maanden achter elkaar antibiotica gebruiken met weinig effect. twee of meer longontstekingen binnen een jaar. bij baby's: een groeiachterstand of een te laag gewicht.
Hoe vaak en bij wie komt koorts voor? Bij jonge kinderen (onder de 5 jaar) komen infecties met koorts vaak voor, soms wel 8 keer per jaar. Dit komt omdat bij jonge kinderen het afweersysteem nog 'in training' is. Het nog jonge lichaam leert op deze manier virussen en bacteriën te herkennen en te bestrijden.
Als je kind ouder dan 3 maanden is en geen ernstige symptomen heeft, zoals snotneus, hoesten, oorpijn of keelpijn, kan je bij koorts best 3 dagen afwachten voor je naar de huisarts gaat. De meeste infecties die door een virus veroorzaakt worden duren namelijk maximaal 3 dagen.
Voor een goede weerstand is het namelijk vooral belangrijk dat je kind gezond en gevarieerd eet, voldoende drinkt, genoeg slaapt en voldoende beweging krijgt. En let op een goede hygiëne. Geef je kind dagelijks groente en fruit te eten. Daar zitten de nodige vitamines in om zijn weerstand op peil te houden.
We spreken van aanhoudende koorts bij een volwassene als: de persoon langer dan 3 weken een lichaamstemperatuur van meer dan 38°C heeft op verschillende tijdstippen; er via routineonderzoeken geen oorzaak kon worden gevonden voor de koorts.
Hersenvliesontsteking komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. Mogelijke verschijnselen zijn: hoge koorts, een vlekkerige huid, een stijve nek, steeds overgeven, erge hoofdpijn en sufheid. Baby's willen niet drinken en huilen veel of kreunen.
Het immuunsysteem is niet constant, maar afhankelijk van je biologische klok. Hierdoor ervaar je de ziektesymptomen het hevigst in de nacht, omdat het immuunsysteem dan gaat pieken.
De gemiddelde werknemer meldt zich volgens het CBS 1,1 keer per jaar ziek. Vrouwen zijn vaker ziek dan mannen. Vrouwelijke werknemers tussen de 25 en 35 jaar melden zich zelfs anderhalf keer zo vaak ziek als hun mannelijk collega's.
Als een van de onderdelen van het afweersysteem niet goed werkt, dan kan er een afweerstoornis ontstaan. Mensen met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen. Als ze ziek zijn, verloopt de ziekte vaak heftiger en is soms moeilijker te genezen. Gelukkig zijn afweerstoornissen zeldzaam.
Mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben vaak minder witte bloedcellen. Soms hebben ze er genoeg of net te veel, maar is de kwaliteit ervan niet goed. De witte bloedcellen kunnen hun werk dan niet zo goed doen.
Als ouders weigeren naar de schoolarts te gaan bij frequent ziekteverzuim dan is school verplicht dit aan de leerplichtambtenaar te melden. Onder frequent ziekmelden wordt verstaan 4 keer of meer per schooljaar. Een melding wordt alleen gedaan als het ziekteverzuim niet conform het ziektebeeld is.
De maximale dosering is zes tabletten (3000 mg) per dag. Voor kinderen met een lichaamsgewicht lager dan 55 kg is de gebruikelijke orale dosering 10 tot 15 mg per kg lichaamsgewicht per keer, met een maximum van 500 mg per keer. Indien nodig kun je dit vier keer per dag toedienen.
Met name jonge kinderen zijn soms regelmatig verkouden, tot wel tien keer per jaar. Omdat baby's en jonge kinderen nog onvoldoende weerstand tegen ziekteverwekkers hebben opgebouwd, zijn ze vatbaarder voor virussen. Verkouden zijn is vervelend. Een verstopte neus, een loopneus, niezen en keelpijn.
Uw kind heeft erge hoofdpijn met 1 of meer van deze klachten: koorts, een pijnlijke of stijve nek, rode vlekjes, sufheid of overgeven (braken). Uw kind heeft erge hoofdpijn na een klap of een val op het hoofd.
De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar. De oorzaak is een virus. Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes. Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen.
Die kans is op dit moment heel klein (minder dan 1 op de miljoen mensen). Ook is de kans op ziekte en verspreiden van de bacterie niet voor alle leeftijdsgroepen gelijk. Onder kinderen in de basisschoolleeftijd worden nauwelijks ziektegevallen vastgesteld.
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.
AMSTERDAM - Kinderen met gestresste ouders hebben vaker koorts en een minder goed werkend afweersysteem. Vooral stress 'van buiten' en stress die wordt veroorzaakt door een psychische oorzaak, zoals een depressie, heeft invloed. Dat meldt NRC dinsdag.
Voor kinderen is het belangrijk dat ze voldoende vitamine A, B6, C, D en E binnenkrijgen om de weerstand op peil te houden. Vitamine A wordt ook wel de anti-infectie vitamine genoemd, doordat het zorgt voor de aanmaak van voldoende witte bloedcellen. Witte bloedcellen verdedigen het lichaam tegen infecties.
Auto-immuun betekent dat het immuunsysteem zich tegen het lichaam zelf keert. Een auto-immuunziekte ontstaat als er bij het opruimen van lichaamseigen celresten iets verkeerd gaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld als goed werkende cellen worden opgeruimd door het lichaam.
Kinderen zijn vaker ziek dan volwassenen en dat komt voornamelijk door hun immuunsysteem. Dat is nog niet volledig ontwikkeld en heeft dus moeite met het bestrijden van virussen en slechte bacteriën. Gelukkig zijn er manieren om het immuunsysteem van je kind een boost te geven.