Ook na een behandeling die gericht is op genezing, kan de ziekte terugkomen. Als de ziekte terugkomt, is dat meestal binnen vijf jaar. Bij oppervlakkige vormen van blaaskanker is de kans dat de ziekte binnen vijf jaar terugkomt gemiddeld 55%.
Jaarlijks krijgen ongeveer 2.100 mensen spierinvasieve blaaskanker en 1.330 mensen oppervlakkige blaaskanker: oppervlakkige blaaskanker is een soort kanker die vaak terugkomt.
Na de behandeling van borstkanker kan de ziekte terugkomen. Als een tumor terugkeert, gebeurt dat in 60 procent van de gevallen binnen drie jaar na de eerste behandeling. Een recidief heeft dezelfde celbiologische eigenschappen als de eerste tumor (de primaire tumor).
Patiënten met niet-spierinvasieve blaastumoren hebben een grote kans op genezing. Meer dan 90% van de patiënten leeft nog 5 jaar na diagnose. Patiënten met spierinvasieve tumoren hebben een slechtere 5-jaarsoverleving.
Controles bij spierinvasieve blaaskanker
Na de diagnose en behandeling krijg je de eerste 3 jaar meerdere controles. Daarna 2 jaar iedere 6 maanden. Daarna jaarlijks. Het verschilt per persoon hoe lang je onder controle blijft.
Wanneer je na één jaar nog geen poliepen hebt, is de kans dat je poliepvrij blijft groter.Maar ook na jaren kunnen poliepen nog opnieuw verschijnen. De uroloog bepaalt hoe vaak hij je blaas de komende jaren wil controleren.
Bij blaaskanker is het moeilijk vast te stellen of iemand echt genezen is. Ook na een behandeling die gericht is op genezing, kan de ziekte terugkomen. Als de ziekte terugkomt, is dat meestal binnen vijf jaar. Bij oppervlakkige vormen van blaaskanker is de kans dat de ziekte binnen vijf jaar terugkomt gemiddeld 55%.
De volgende factoren verhogen het risico op terugkeer in de urineleiders: eerdere niet-spierinvasieve blaaskanker. meerdere blaastumoren. een tumor dichtbij het de uitmonding van de urineleiders in de blaas.
Als blaaskanker uitzaait naar andere plekken in het lichaam, is dat meestal naar de longen of de botten. Bij ruim 3 van de 10 mensen met uitzaaiingen van blaaskanker zitten de uitzaaiingen in de longen.
De overleving van mensen met de diagnose blaaskanker is in tegenstelling tot de meeste kankersoorten de afgelopen decennia niet verbeterd. Jaarlijks overlijden zo'n 1.300 mensen aan blaaskanker in Nederland. Bij ongeveer 5% van alle patiënten met blaaskanker zijn er uitzaaiingen bij diagnose.
De overlevingskans van mensen met kanker is opnieuw toegenomen. In 2018 was 65 procent van de mensen die vijf jaar daarvoor de diagnose kanker hadden gekregen nog in leven. Vooral door snellere diagnoses en betere behandelingen neemt dat percentage ieder jaar met ongeveer 1 procent toe.
Ja, maar die kunnen sterk verschillen van de ene kanker tot de andere. Bijvoorbeeld de grootte van de oorspronkelijke tumor, de aanwezigheid van loco-regionale indringing... Deze voorspellende factoren geven enkel een waarschijnlijkheid van uitzaaiingen.
Ze geven artsen een aanwijzing over wat er in je lichaam gebeurt en hoe goed je organen werken. Een abnormale waarde van een bepaalde stof kan een teken zijn van een kanker of de terugkeer van een kanker. De artsen kunnen in je bloed onder andere tumormarkers of tumormerkers meten.
Bloed of pijn bij het plassen zijn vaak de eerste klachten van blaaskanker. Blaaskanker groeit meestal langzaam. In het begin hebben de meeste mensen weinig of geen klachten. Blaaskanker wordt daarom vaak toevallig ontdekt.
Uitzaaiingen in de lymfeklieren
Kankercellen van blaaskanker kunnen terechtkomen in de lymfeklieren in je buik. Dan heb je uitzaaiingen in de lymfeklieren. Vanuit de lymfeklieren in je buik kan de kanker terechtkomen in lymfeklieren op andere plekken in je lichaam.
Roken en werken met chemische stoffen zijn de belangrijkste oorzaken van blaaskanker. Behandelingen zijn: een blaasspoeling, operatie, bestraling en chemotherapie.
Blaastumoren kunnen zowel goed- als kwaadaardig zijn. Goedaardige tumoren van de blaas worden goedaardige poliepen of benigne papillomen genoemd. De kans dat een tumor in de blaas goedaardig is, is ongeveer 5%. De resterende 95% is kwaadaardig; dan is sprake van kanker.
Bij blaaskanker die in de blaasspier is gegroeid kunt u pijn in de zij of in het bekken voelen. U krijgt een CT-scan van de buik en borst, of een MRI van het bekken met een longfoto. Hiermee is te zien of er uitzaaiingen zijn. Als u geen uitzaaiingen heeft, kan behandeling u genezen.
Blaaskanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De meeste blaaskankerpatiënten zijn ouder dan 55 jaar maar het kan op elke leeftijd voorkomen.
De belangrijkste risicofactor voor blaaskanker is roken. Het veroorzaakt ongeveer de helft van de gevallen. Als je rookt, heb je 4 keer meer kans om blaaskanker te ontwikkelen. Ook bepaalde chemische stoffen, bijvoorbeeld in de rubber-, verf- of olie-industrie, verhogen het risico op blaaskanker.
Elk jaar overlijden er ruim 1.200 mensen in Nederland aan blaaskanker.
Onderzoek om de diagnose blaaskanker te stellen
In het ziekenhuis krijg je een of meer van de volgende onderzoeken: urineonderzoek – onderzoek van de urine onder de microscoop. kijkonderzoek van de blaas – als je bloed in je urine hebt.
Een tumor die tot in die spierlaag doordringt wordt spierinvasieve blaaskanker genoemd. Een tumor die de holte van de blaas in groeit, zonder het dieper gelegen spierweefsel van de blaas aan te tasten heet niet-spierinvasieve blaaskanker.
Veel mensen met spierinvasieve blaaskanker krijgen een operatie. De arts verwijdert de blaas samen met de tumor. Deze operatie heet een cystectomie. Bij niet-spierinvasieve blaaskanker is een TUR vaak voldoende en is geen operatie nodig.