Na het afschuimen wordt de honing gedurende een week enkele keren per dag geroerd om een homogene samenstelling van de honing te verkrijgen. Ook de kristallen zullen door het roeren "stuk gaan". Hierdoor verkrijgt de imker een honing met een zachte smaak door de fijne kristallisatie van de honing.
Voor een 40 kg rijper moet men ongeveer drie minuten roeren. Dan bij verminderde snelheid de roerderstang tussen duim en wijsvinger nemen en naar boven trekken, zodat de honing die aan de roerderstang kleeft, wordt afgeveegd.
In de koelkast de honing bewaren raden we af omdat dit de honing doet kristalliseren. Bewaar de honing in een donkere ruimte: Ook temperatuurschommelingen zorgen voor kristallisatie waardoor een vaste plek in een donkere ruimte voor jouw honing aan te raden is.
Je kunt honing het beste op een temperatuur van 12° Celcius bewaren. In de koelkast is het te koud en op kamertemperatuur eigenlijk te warm. Verder kan je honing het beste donker bewaren. Licht zorgt naast sterke temperatuurschommelingen ervoor dat de honing gaat kristalliseren.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Hoe herken je bedorven honing? Als een product bedorven is – honing dus ook, – herken je dat onmiddellijk aan de geur, smaak, maar ook aan de kleur van het product. Honing heeft een heel hoog suikergehalte. Suiker bederft in principe niet.
Gelukkig kunt u gekristalliseerde honing wel nog steeds gebruiken nadat u het opnieuw vloeibaar heeft gemaakt.
Honing onttrekt vocht uit de lucht. Zorg er daarom altijd voor dat de dop stevig is aangedraaid. Ontsnapt er namelijk lucht in de honingpot, dan verhoogt het vochtpercentage en des te sneller start het versuikeren. Nooit nonchalant ergens de dop laten slingeren dus.
Iedere dag een eetlepel honing verbetert je kortetermijngeheugen, zo blijkt uit een onderzoek onder 102 gezonde vrouwen. De vrouwen die iedere dag een lepel honing aten konden meer woordjes onthouden tijdens de korte termijn tests.
Honing staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. Dat komt omdat honing bomvol zit met essentiële vitaminen, mineralen en enzymen. Vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en kalium om er een paar te noemen. Hierdoor bescherm je het lichaam beter tegen slechte bacteriën en kun je het immuunsysteem versterken.
Nooit mag de honing boven de 45°C worden verhit of in een magnetron worden opgewarmd, hierdoor gaan de enzymen kapot. Kinderen onder één jaar kunnen beter geen honing eten vanwege de kans op botulismesporen, hiertegen hebben kleine kinderen geen weerstand in hun darmen.
Enzymen. In de honing zitten namelijk allemaal enzymen cruciaal zijn voor de substantie en smaak van de honing. En daarbij zijn de enzymen ook nog eens hartstikke gezond. Door je honing in de magnetron te doen - of te verwarmen bij meer dan 45 graden - verliest het goedje deze enzymen.
Waarom is het beter dat ik de honing niet verwarm? Als je honing opwarmt dan maak je het enzym glucose-oxidase kapot. Dankzij dit enzym ontstaat er waterstofperoxide dat een antibacteriëel effect heeft.
Na het afschuimen wordt de honing gedurende een week enkele keren per dag geroerd om een homogene samenstelling van de honing te verkrijgen. Ook de kristallen zullen door het roeren "stuk gaan". Hierdoor verkrijgt de imker een honing met een zachte smaak door de fijne kristallisatie van de honing.
Gekristalliseerde honing kun je met behulp van verwarming weer vloeibaar maken, maar als honing wordt verhit tot een temperatuur boven de 45 graden treedt er kwaliteitsverlies op. Juist de voor honing zo kenmerkende enzymen gaan dan verloren.
Hoe snel de honing kristalliseert wordt beïnvloed door de hoeveelheid glucose en fructose. Honing met een hoog glucose gehalte zal sneller kristalliseren, denk aan zonnebloemhoning. Honing met een hoog fructosegehalte, zoals acaciahoning, zal niet zo snel kristalliseren.
Honing is een sterk antiseptisch middel dus het is aan te raden om elke dag een eetlepel honing te nemen op een lege maag.
Vaak wordt aangenomen dat Manuka honing de gezondste honing is. Echter toont onderzoek aan dat bijvoorbeeld Nederlandse Heidehoning net zo effectief is. Nazomerhoning (een variant op de heidehoning) heeft bijvoorbeeld de meeste anti-oxidanten en mineralen.
Honing is rijk aan tryptofaan en aan kalium. Tryptofaan is een aminozuur dat belangrijk is voor de aanmaak van melatonine en serotonine. Zo zorgt melatonine ervoor dat je 's avonds slaperig wordt en serotonine kan helpen tegen stress of zenuwen.
Feit: honing bevat minder calorieën dan suiker.
Zijn er dan helemaal geen voordelen ten opzichte van suiker? Nou, één verschil is er wel: honing bevat minder calorieën dan suiker. 100 gram suiker levert 400 kcal. Bij honing is dat 300 kcal.
Versuikerde honing vloeibaar maken
Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk wel minder controleerbaar.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Voor de productie van honing moeten honingbijen gehouden worden.Hierdoor is honing per definitie niet veganistisch. Om honing te produceren, wordt deze bijensoort geëxploiteerd. De honing waar de honingbijen hard voor werken, maken ze voor zichzelf, maar wordt van hen afgenomen.
Een honing waar relatief veel glucose in zit zal doorgaans sneller kristalliseren. Honingsoorten als acaciahoning en woudhoning kristalliseren daarom relatief langzaam. Honing is geneigd om sneller te kristalliseren in een koude omgeving. De temperatuur is dus van invloed op hoe snel honing hard wordt.
Voorjaarshoning en koolzaadhoning kristalliseren bijvoorbeeld erg snel. Soms zelfs al binnen enkele weken. Andere soorten die makkelijk en snel kristalliseren zijn zonnebloemhoning en klaverhoning. Honingsoorten zoals Biesbosch-honing en acaciahoning kristalliseren daarentegen juist weer heel langzaam.