Hoe vaak moet ik het gras platwalsen? Het is een goed idee om de graszoden ten minste één keer per jaar te rollen. De beste tijd om dit te doen is in het voorjaar, wanneer de wortels actief zijn voor de groei. Het is raadzaam te rollen op een licht vochtig gazon.
Nawalsen of aanlopen. De tuinwals gebruik je als de grond egaal gemaakt is. Met een wals wordt daarna de grond goed aangedrukt. Is het gras eenmaal gelegd, dan heeft u voor het mooiste resultaat de tuinwals nog een keer nodig om het gras aan te walsen, zodat de zoden overal goed contact maken met de ondergrond.
Er mag voorzichtig op gelopen worden, zorg wel dat de mat niet verschuift. Kinderen en honden mogen er 14 dagen niet op rennen of spelen. Wel is het raadzaam om de zoden na ongeveer een week al te maaien.
Kalk strooien maakt de grond minder zuur. Hierdoor is het gras beter in staat om meststoffen op te nemen, waardoor het beter groeit en mos minder een kans krijgt. Kalk herstelt een te zure bodem direct. Bij een minder zure bodem dient kalk als buffer die geleidelijk de zuurgraad optimaliseert.
Hoe gazon herstellen na verticuteren? Zaai na het verwijderen van de mos- en viltlaag DCM Graszaad Herstel. De grasmat zal na enkele weken weer stevig en dicht zijn.
In principe kun je heel het jaar door grasmatten leggen maar het beste doe je dit in een periode dat het niet vriest. Ook mag het niet te heet zijn, dus ga zeker geen graszoden leggen in de brandende zon. Het voorjaar of het najaar zijn prima periodes.
Kortom, de beste periode om gras te leggen is het voor- en najaar wanneer de temperatuur boven de 10 graden is. Daarnaast is het belangrijk om de zoden te leggen op een droge dag. Wanneer het de hele dag regent kan je beter even wachten op een drogere dag.
Kunstgras voor gazons heeft heel wat voordelen, en de hoeveelheid onderhoud die nodig is, ligt ver onder dat van een normale tuin. Zolang u voor uw grasmat zorgt, kan ze jaren meegaan, zelfs tot 20 jaar. Dit betekent dat het antwoord op de vraag hoe lang gaat kunstgras mee, kan variëren van 10 tot 20 jaar.
Af en toe maaien, 1 x per jaar bekalken en een paar keer per jaar gazonvoeding strooien en je hebt het gehele jaar een mooie groene grasmat voor je neus. Het belangrijkste van een gazon zit nl. ONDER de grond! De wortels zijn het belangrijkste.
Waarom moet ik mijn gazon bezanden? Bij een zeer verdichte of leemachtige grond helpt gazonzand om de grond los te maken. Dankzij een hogere waterdoorlatendheid en betere bodemventilatie kan je gazon voldoende voedingsstoffen opnemen.
De tuinwals kun je op gewicht brengen door deze te vullen met water of zand. Volledig gevuld met water is de wals ongeveer 48 kilogram zwaar. Volledig gevuld met zand is de wals ongeveer 60 kilogram. Heb je de tuinwals gebruikt, dan kun je de inhoud uit de wals halen, waardoor de tuinwals beter hanteerbaar is.
Bezanden van een gazon doe je met scherp zand. Scherp zand is hetzelfde als rivierzand oftewel grover zand met grotere hoekige korrels, andere benamingen voor scherp zand zijn Brekerzand, Metselzand.
De graszode van Topgazon is één van de beste soort graszoden die er bestaan. De graszode kan kant-en-klaar in een speelgazon of bijvoorbeeld een sportveld worden aangelegd. Door de speciale graskwekers worden de graszode op kweekvelden gekweekt tot het verwordt tot één stevig en prachtig geheel.
Het enige verschil tussen deze twee technieken is de prijs, de aanlegtijd, en de snelheid van resultaat. Het prijsverschil tussen graszoden en grasmatten is dan aanzienlijk. Ook de periode van het jaar kan meespelen in de keuze voor graszoden of grasmatten.
De graszoden moeten kort na het leggen een stevige portie water krijgen. Zorg ervoor dat de grond luchtig is en het water vlot in de bodem dringt. Kan het water niet weg, dan worden de wortels van het gras rot en is alle moeite voor niets geweest.
De ondergrond is vaak nog niet stevig en kan gaan nazakken als deze te snel betreden wordt. Wanneer de wortels van de graszoden dieper in de ondergrond gaat wortelen wordt het gazon steeds steviger en zal deze minder nazakken. Met groeizaam weer kan het gazon doorgaans na twee weken intensief betreden worden.
U kunt kalk strooien om de pH-waarde te verbeteren. Daarnaast moet de toplaag van de ondergrond voor minimaal 10 centimeter uit zwarte aarde bestaan en niet te dicht te zijn. Wanneer de grond te dicht is blijft er water op staan, waardoor het gras kan gaan rotten.
Sproei de eerste keer na het leggen tot er 10 á 15 mm water in de regenmeter zit. Is het donker weer en is de grond vochtig, dan is 10 mm voldoende. Bij droog weer en een droge ondergrond zeker 15 mm sproeien! De eerste week: 's morgens, 's middags en 's avonds iedere keer 5 mm sproeien.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
In het gazon zit een verstikkende viltlaag
Restanten van het maaiafval kunnen, indien deze niet direct worden afgebroken, een verstikkende viltlaag gaan vormen. Deze laag voorkomt dat de wortels van het gras de benodigde zuurstof tot zich kunnen nemen. Door te verticuteren verwijderd u deze viltlaag uit het gazon.
Afhankelijk van het weer verticuteer je het best tussen maart en september. In die periode doe je dat idealiter tweemaal. De bodem moet al (of nog) opgewarmd zijn, het best tot boven tien graden Celsius. Tijdens hitteperiodes stel je het verticuteren beter uit om de grasplantjes te beschermen tegen uitdroging.