Eén beet is nog niet zo erg, maar meestal blijft het niet bij eentje. Zeker bij thuiskomst na een vakantie, waarin de vlooien zich lekker in de warmte en in alle rust hebben kunnen vermenigvuldigen, kun je besprongen worden door een hele plaag.
Een vlo bijt vaak twee of drie keer in hetzelfde gebied op zoek naar bloed. Een vlooienbeet wordt meestal direct gevoeld, maar doet niet echt pijn. De overlast komt vooral van de jeuk, die een gevolg is van de reactie van het lichaam op de beet.
Een vlooienbeet is in principe niet gevaarlijk voor mensen. En ook niet voor dieren. Maar wanneer je jezelf behoorlijk krabt, kunnen de beten wel leiden tot wondjes.
Wanneer een vlo je bijt, laat hij een beetje speeksel achter. Als reactie op dit speeksel maakt het lichaam een stofje aan om dit af te stoten. Een rond, rood vlekje met een klein puntje bloed zal je zien rondom de plek van de jeuk.
Een vlo is een zeer efficiënte voortplanter. wist u dat een vrouwtjesvlo tot wel 1000 eitjes kan leggen in haar leven? Op deze pagina gaan we u alles vertellen over de vlo, welke vlooien we zien bij onze huisdieren en hoe ze zich voortplanten.
Manden en dekens wassen
Verzamel alle tapijten, manden en dekens waar het huisdier graag op ligt. Stop dit in de wasmachine. Het allerbeste is om vervolgens 15 tot 20 minuten de was in de droger te stoppen. Door de hetelucht in de droger worden de eitjes, larven en vlooien gedood.
Zet 's avonds een schaal water neer met een scheut afwasmiddel erin en/of azijn. Plaats een waxinelichtje erin en de vlooien zullen eropaf komen, erin springen en verdrinken. Geef je huisdier karnemelk te drinken. Het bloed van je huisdier verandert van smaak en dat vinden vlooien niet prettig.
De beestjes bijten je, waardoor er jeuk ontstaat. Naast vlooien kun je in bed ook te maken krijgen met zogeheten bedwantsen. Beide soorten ongedierte is erg klein en nauwelijks zichtbaar. Je kunt vlooien onderscheiden van bedwantsen, doordat vlooien springen.
Een vlooienbeet kunt u herkennen als een klein rood bultje ter grootte van een puistje, met daarin een wit puntje. Bultjes zoals deze kunnen behoorlijk jeuken en zullen dat ook doen!
Een vlooienbeet herken je aan een typisch rood bobbeltje met centraal een klein, bloedkleurig puntje. 1 vlooienbeet valt wel mee, maar vaak bijten vlooien met meer tegelijk. Dit kan voor een geprikkelde huid zorgen. Gelukkig zijn vlooienbeten in Nederland meestal onschuldig en verdwijnen ze na een aantal dagen vanzelf.
Deze vroege levensfasen (zoals ei, larve en pop) kunnen vele maanden, mogelijk zelfs jarenlang overleven, gezien de juiste omstandigheden. Onder normale huishoudelijke omstandigheden zal de levenscyclus van de vlo na ongeveer twee weken aflopen (afhankelijk van temperatuur en vochtigheid).
Kunnen vlooien zich in menselijk haar nestelen en hoe krijg je vlooien eruit? Ja dat kan, vlooien kunnen zich op alle behaarde, warmbloedige dieren nestelen. Ze geven de voorkeur aan huisdieren zoals katten en honden, maar kunnen zich ook prima voeden met het bloed van mensen.
Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.
Honden en katten die zich veelvuldig krabben, hebben meestal last van vlooien. De hardnekkige plaagbeestjes kunnen behalve jeuk ook infecties overbrengen, zoals de kattenkrabziekte of lintwormen. Op mensen kunnen vlooien niet overleven, maar dat proberen ze wel: vandaar dat jij soms ook gebeten wordt.
Vlooieneitjes herkennen
Bij voorkeur in de vacht van een hond of kat. De meeste eitjes vallen echter snel uit de vacht. Ze liggen dan overal waar de gastheer heeft gelopen, binnen of buiten. Door hun afmeting en kleur zijn de eitjes helaas moeilijk met het blote oog te zien.
Vlooien zitten vaak verstopt in kieren en naden. De woonkamer en slaapkamer zijn de meest gekozen plekken van de vlooien, omdat hier veel schuilplaatsen zijn, zoals op de bank of in het tapijt.
Vlooien kunnen niet tegen hitte en hetzelfde geldt voor voor hun eitjes en hun larven. Was je met vlooien besmet textiel op 60 graden (of zelfs nog hoger), dan kun je er donder op zeggen dat Familie Vlo & Co. de wasbeurt niet overleeft.
Naast de lengte kunt u ze ook herkennen aan hun kleur. Vlooien zijn doorgaans rood of bruin van kleur. Het ongedierte is misschien nog wel het makkelijkst te herkennen aan hun gedrag. Vlooien verplaatsen zich namelijk door te springen.
De ideale temperatuur voor vlooien ligt tussen de 21 graden en 29.5 graden Celsius. Volwassen vlooien gaan dood bij temperatuur onder -1 graden Celsius. Bij 3 graden Celsius kunnen ze 10 dagen overleven.
Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van hond en kat. De werkzame stof verspreidt zich in de huid en doodt de vlo nog voordat deze bloed gaat zuigen (98-100% van de vlooien gaan binnen 24 uur dood).
Dweilen met dettol of javel (ontsmettingsmiddelen) zal niet zo veel helpen omdat deze stoffen enkel een bacteriële en schimmelwerende werking hebben. Vlooien zijn echter insecten en je zou dus al moeten dweilen met een insecticide om ze te doden.
Wat is het nut van de mens? Voor de vlo en de luis zijn we zeer nuttig! Voor eencellige parasieten die door vlooien worden overgebracht, zoals pestbacillen, is de vlo ook nuttig want die kan de bacil verspreiden. Voor apen is het mekaar vlooien een belangrijke sociale activiteit die banden smeedt binnen de groep.
Vlooien kunnen wel 350 keer hun eigen lichaamslengte springen! Een vlo behoort tot de categorie gevleugelde insecten. De vlooien zijn echter hun vleugels in de loop van hun evolutie verloren. Een vlo heeft een ontzettend sterke lichaamsbouw met hele krachtige poten.
Al jaren één van de meest gekozen vlooiendruppels in Nederland is Frontline. Hiermee dood je vlooien, teken en bijtende luizen. Je kan besmetting voorkomen van je hond door de druppels aan te brengen. Binnen 24 uur worden de vlooien gedood en binnen 48 uur is je hond beschermd tegen teken en luizen.