De moestuin moet u elk jaar bemesten. Zo blijft de grond vruchtbaar en kunnen groenten, fruit en kruiden goed groeien.
Organisch bemesten geef je zodra je de plantjes in de tuin hebt gezet.Dat is meestal zo rond april of mei. De meststof wordt in de bodem omgezet tot bruikbare plantenvoeding en via de wortels opgenomen. De organische meststoffen van ECOstyle geven genoeg voeding voor drie á vier maanden.
De universele biologische mestkorrels voor de moestuin zijn heel goed voor alle koolgewassen. Heb je apart nog wat koemestkorrels staan, dan kun je die ook inwerken bij je grond voorbereiding. Ook al hebben kolen graag veel voeding, overdrijf niet en kijk goed op de verpakking.
Geef ieder jaar 200 tot 300 liter mest of compost per 100 vierkante meter voor onderhoud van de bodem. Daarnaast soms nog wat aanvullende meststoffen.
Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of organische mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig.
Je herkent een overbemest gazon in eerste instantie aan gele plekken.Deze gele plekken worden bruin en langzaam sterft het gras helemaal af. Nu kunnen er meerdere oorzaken zijn voor gele plekken in het gazon, maar ga je bij jezelf te rade of de laatste bemesting wel helemaal goed is gegaan.
Ons advies is om je gazon 3 keer per jaar te bemesten. De beste tijd voor het bemesten van je gazon is in het voorjaar (maart/april), in de zomer (mei/juni) en het najaar (september/oktober).
Groente die een kalkbehoefte hebben zijn bonen, erwten, radijs, biet, spinazie, uien en broccoli. Groente die zonder mest het beste presteert zijn bieten, witlof, wortel en uien.
Koemest kan je het hele jaar door strooien.Heb je een moestuin?In dat geval kan zal twee keer strooien per jaar in de meeste gevallen ook voldoende zijn.
Geen compost: wortel, pastinaak, veldsla, groenlof, ajuin, sjalot, knoflook, erwt, boon, tuinboon, witlof en schorseneer.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Om nog maar te zwijgen van al het schone water dat ervoor nodig is. Reden genoeg om urine in te zamelen, vindt Waternet. U doet het waarschijnlijk zelden tot nooit, maar in de tuin plassen is helemaal zo gek nog niet. Urine bevat namelijk stikstof en fosfaat, en beide zijn goed voor de plantjes.
Wanneer compost strooien
1 keer per jaar is een laagdikte van +/- 1,5cm compost over uw tuin verspreiden voldoende. Standaard wordt gerekend met 10kg compost per m2 tuinoppervlakte. Een big bag van 700kg is dus voldoende voor een tuinoppervlakte van +/- 70m2. Let op, teveel compost toevoegen aan de bodem is niet goed.
Wanneer ga je bemesten? Je bemest vaak twee keer per jaar: één keer van maart tot en met juni en de tweede keer van juli tot en met september. Als je te veel mest gebruikt kan het zorgen voor verzwakking van de plant.
Hoe vaak bemest je het gras? Meestal is het voldoende om het gazon twee keer per jaar te bemesten, één keer in het voorjaar en één keer tegen het einde van de zomer. Als je mulcht en het maaisel dus voortdurend door het gazon wordt opgenomen, is één bemesting per jaar voldoende.
Door in de tweede of derde maand van het jaar je gazon te bemesten groeit het gazon weer sneller aan en krijgt het veel eerder de gezonde groene kleur.
Wij adviseren 3 tot 5 liter gedroogde koemest per vierkante meter/m2 moestuin. U kunt de gedroogde koemest gemakkelijk verdelen door het in te harken.
Geef regelmatig mest, maar niet te veel stikstof, want dat zorgt voor veel blad en stelen maar minder vruchtvorming. Gebruik bijvoorbeeld koemestkorrels en wat kali of speciale tomatenmest. Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui.
Medio/eind maart, ongeveer een maand na het bekalken strooit u gedroogdekoemest of koemestkorrels uit op uw gazon.
Is dit je allereerste moestuintje, begin dan met groenten die snel en zonder veel omkijken groeien: snij- en pluksla, rucola, spinazie, radijzen, rode bietjes, warmoes, worteltjes, bonen en uien. Makkelijke kruiden zijn bieslook, peterselie en koriander.
Humus zorgt voor een kruimelstructuur en dit is voor de moestuin de ideale structuur. Daarnaast zorgt humus ervoor dat voedingsstoffen en water makkelijker in de grond worden vastgehouden, waardoor de planten hier meer van kunnen profiteren. Daarom is compost hier vaak een betere keuze dan mest.
Maai pas een paar dagen na het bemesten. Vóór het bemesten moet het gras zo'n vijf centimeter hoog staan.
Ga je nog graszaad strooien?strooi dan eerst mest op de ondergrond en hark het door de grond heen. Gras kan je het hele jaar door bemesten, maar het meest effectieve is om het in maart, juni en in september te doen.