Dan duurt de isolatie 5 dagen, geteld vanaf de testdatum. Krijg je tijdens de isolatie toch klachten die horen bij corona, dan gaat er een nieuwe isolatieperiode in en telt het aantal dagen vanaf de datum dat je klachten kreeg.
Positieve testuitslag zonder coronaklachten
U gaat 5 dagen in isolatie. U begint met tellen vanaf de datum van de test. Dat is dag 0. Krijgt u tijdens de isolatie toch klachten die horen bij corona?
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Bent u getest met klachten dan duurt de isolatie maximaal 10 dagen, geteld vanaf de datum dat u klachten kreeg. U mag eerder uit isolatie als u 24 uur deze klachten niet meer heeft: koorts. hoesten.
Na corona kunt u lang last blijven houden van slecht ruiken of proeven en moeheid. Heeft u deze klachten, maar heeft u verder geen klachten meer? Dan kunt u anderen niet meer besmetten.
Bij een positieve testuitslag ben je een aantal dagen besmettelijk, ook als je geen klachten hebt en daarom ga je in isolatie. Dit betekent dat je je afzondert om te voorkomen dat je andere mensen besmet door op een eigen kamer te blijven. Je hebt dan geen contact met huisgenoten.
Ze hebben berekend dat bij omikron gemiddeld 3,4 dagen zit tussen het moment dat iemand met het virus klachten krijgt en het moment dat een aangestoken huisgenoot de eerste symptomen ontwikkelt. Bij de deltavariant bedroeg die periode gemiddeld 3,9 dagen bij mensen uit hetzelfde huishouden.
Een zelftest doet u bij klachten, als u dichtbij een besmet persoon was of gewoon voor de zekerheid. Ook als u volledig bent gevaccineerd of corona heeft gehad. In sommige gevallen is het beter om geen zelftest te doen.
Conclusie voor de omikronvariant: een lage virale belasting in de eerste paar dagen, maar daarna een piek rond dag drie tot zes, die weer afneemt op dag zeven tot negen totdat er op dag tien geen levensvatbaar virus meer kan worden teruggevonden.
Van alle mensen met lang klachten na corona, heeft ongeveer de helft na 3 maanden geen klachten meer. Dit geldt voor alle klachten na corona. Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna. Weinig mensen houden langer dan 6 maanden klachten.
Een zelftest is minder betrouwbaar dan de test op de GGD testlocatie. Hierdoor is er een kans dat uw positieve uitslag vals alarm is. Als de hertest bij de GGD negatief is dan mag u uit isolatie. Dit betekent dat u waarschijnlijk geen corona heeft.
Wat houdt de test in? De antigeentest is de test die in de volksmond vaak sneltest wordt genoemd. Met een antigeentest worden virusdeeltjes van SARS-CoV-2 aangetoond in de (diepe) neus. Deze deeltjes zijn vaak vanaf het moment dat iemand klachten krijgt tot ongeveer een week erna aantoonbaar.
Hoe gaat het verder als ik moe blijf na corona? Van alle mensen met klachten na corona, heeft ongeveer de helft na 3 maanden geen klachten meer. Dit is zo voor alle soorten klachten na corona. Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna.
U heeft klachten die passen bij corona (ook als u een boosterprik heeft gehad of hersteld bent langer dan 8 weken geleden) Blijf thuis als u (milde) klachten heeft die passen bij het coronavirus.
Er zijn mensen die denken: van omikron word ik niet ziek.
“Dat is maar voor een deel waar. Omikron verloopt milder bij mensen die al een of meerdere keren zijn gevaccineerd en/of besmet. Maar ongevaccineerde mensen die niet eerder besmet zijn geweest, kunnen wel degelijk heel ziek worden van omikron.
Meerdere keren ziek
Mensen die opnieuw besmet raken, lijken over het algemeen minder ernstig ziek te worden, maar kunnen anderen nog wel besmetten. De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest.
Corona bevindt zich in een andere fase. Sinds 11 april 2022 is het daarom niet meer nodig om na een positieve zelftest een bevestigingstest (confirmatietest) te doen bij de GGD. Zelftesten bij klachten blijft wel belangrijk. Door de zelftest weet u namelijk of u corona hebt of niet.
Als iemand in huis corona heeft, mogen de andere gezinsleden naar buiten en naar school als zij geen klachten hebben. Bij klachten blijft een gezinslid wel altijd thuis en doet een zelftest. Bij een positieve uitslag van de zelftest gaat een gezinslid of kind in isolatie.
De uitslag is positief
Ga bij een positieve uitslag van een zelftest direct in isolatie en ontvang geen bezoek. U hoeft de positieve testuitslag niet te melden bij de GGD. Kijk op Mijnvraagovercorona.nl tot wanneer u in isolatie moet blijven.
Vaak voorkomende klachten coronavirus
hoesten; benauwdheid; verhoging of koorts. plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).
De PCR-test kan tot 2 maanden na eerste ziektedag positief zijn, maar dit is lang niet in alle gevallen zo. Daarom dient de test niet voor dit doel gebruikt te worden.
Hoe lang moet ik in isolatie? U blijft minstens 7 dagen in thuisisolatie.
De sneltest is qua testprincipe meer te vergelijken met een zwangerschapstest. De afgenomen wattenstok gaat in een buisje met vloeistof en je druppelt dat op een teststrookje. Hierop is al na een kwartier de uitslag te zien. “