Doemdenken ontstaat door mentale conditionering van onze hersenen: wanneer we veel negatieve gedachten hebben is dit een trigger om opnieuw een negatieve gedachte te creëren. Dit heeft tot gevolg dat we op termijn automatisch zo denken en vastzitten in een vicieuze cirkel.
Wat zijn doemgedachten? Doemgedachten gaan nog net een stapje verder. Wanneer je last hebt van doemgedachten denk je na over hele kleine dingen, die je vervolgens steeds groter maakt. Net zo lang tot het volledig uit proportie is en jij alleen nog maar het zwartste scenario voor je ziet.
"Piekeren is een mechanisme om met stress om te gaan. Iemand is ergens gestrest over en piekert dan over een oplossing." Uit het onderzoek van Schlinkert blijkt dat piekeren al invloed op je lichaam heeft bij korte stressmomenten.
Gedachten loslaten doe je niet door er een gevecht mee aan te gaan. Je richt eenvoudigweg je aandacht op iets anders. Ga iets doen met al je aandacht, dan laat je geest de negatieve gedachten los. Geregeld komen negatieve gedachten eerst nog een paar keer terug, ze zijn niet meteen helemaal weg.
Een piekerstoornis, ook wel dwangmatig piekeren of gegeneraliseerde angststoornis, is een stoornis waarbij je ongecontroleerde angst hebt voor normale dingen in het leven. Het piekeren begint geleidelijk, maar neemt uiteindelijk je hele dag over.
In het kort
Bij hypochondrie denkt u vaak dat u een erge ziekte heeft. U let steeds op uw lichaam en voelt daardoor van alles. Bij klachten die iedereen wel eens heeft, denkt u meteen dat u erg ziek bent. Bijvoorbeeld bij een steek, jeuk of kramp.
doemdenken, sombere gedachten koesteren over de maatschappij. Dit woord werd begin jaren tachtig gelanceerd door het Simplistisch Verbond (Van Kooten en De Bie) en is nog steeds erg populair.
Een angststoornis gaat bijna nooit vanzelf over. Wacht daarom niet met hulp zoeken. Het belangrijkste is dat je toegeeft dat je een probleem hebt en daar iets aan wilt veranderen. Je kunt zelf en samen met mensen om je heen (familie, vrienden) aan jouw angsten werken.
Angst kan mensen vervreemden van zichzelf en anderen. Dit boek wil een handreiking bieden om het gesprek hierover aan te gaan. In het boek zijn vijf diepte-interviews opgenomen met mensen met een angststoornis. Vincent van Bruggen studeerde theologie en psychologie.
Wat zijn angstgedachten? Je bent bang om je baan kwijt te raken, om een ernstige ziekte te krijgen, om iemand die je dierbaar is te verliezen. De angst zit hem in de gedachte dat het vliegtuig misschien wel neerstort, de gedachte om dood te gaan. Angsten zijn heel normaal om te hebben.
Als je last hebt van een piekerstoornis zal je onderstaande piekerstoornis symptomen zeker herkennen: je bent vaak angstig en hebt bange voorgevoelens. de angst en bezorgdheid blijven niet beperkt tot één specifiek onderwerp. het kost je veel moeite om je zorgen de baas te blijven.
Angststoornissen hebben hun oorsprong in de hersenen. Iedereen is wel eens angstig. Maar als je angstig bent zonder aanleiding, of als de angst je dagelijkse leven beheerst, is er sprake van een angststoornis.
Het leven zit vol met 'stressmomenten', als je er gevoelig voor bent. Je kunt je druk maken om dingen die gebeuren, of je nu alvast druk maken over alle dingen die in de toekomst kunnen gebeuren. Door je nu al op te winden over dingen die kunnen gebeuren, maar net zo goed niet kunnen gebeuren, verspil je veel energie.
Sertraline vermindert vooral de angstgevoelens zoals piekeren, slaapproblemen, prikkelbaarheid en trillen. Het is belangrijk om het medicijn minstens een jaar te blijven gebruiken. U voorkomt hiermee dat de klachten terugkomen. Het kan één tot drie maanden duren voordat u het effect van sertraline merkt.
Heb je over een lange periode veel negatieve gedachten, veel piekergedrag of zorgen om de toekomst? Dit kan tot chronische stress leiden en niet alleen je mentale gezondheid beïnvloeden, maar ook je fysieke gezondheid (3).
Het lukt je niet om te stoppen met piekeren. Hierdoor kan ook een angst ontstaan om gek te worden, omdat je je gedachten niet meer onder controle hebt. Wanneer je buitensporige angst ervaart over zaken in het dagelijks leven kan het zijn dat je een gegeneraliseerde angststoornis hebt.
Loslaten betekent simpelweg dat je het niet langer vasthoudt — wat veel energie kost. Het is vergelijkbaar met fysieke ballast vasthouden. Het wordt steeds zwaarder en uiteindelijk is het bijna ondragelijk. Van een loodzware boodschappentas ben je ook blij als die eenmaal thuis op de keukenvloer staat.
Negatief denken komt voort uit angst. Angst voor het onbekende, angst voor verlies aan controle, angst dat het niet goed komt. Niet voor niets is er de uitspraak: 'de mens lijdt nog het meest aan het lijden dat hij vreest'.
Dit doe je door steeds weer te stoppen met piekeren en je gedachten op iets anders te richten. Dat kan iets plezierigs zijn, maar vaak is het net zo handig om je te richten op iets dat toch al gedaan moest worden. Je werk doen, tuinieren, eten koken, tijd met je gezin doorbrengen.