Hoe kan ik helpen? Griffith: "Zelfs als je vriend zelf even niet weet wat hij nodig heeft of hoe je kan helpen, is het toch sympathiek om te vragen hoe je kan helpen. Het is een goede manier om je steun te betuigen. Simpel gesteld zijn dat soort zinnetjes altijd leuk om te horen.
Bent u het niet eens met uw ontslag via UWV? Dan kunt u dit aanvechten via de kantonrechter. Bent u het niet eens met de uitspraak van de kantonrechter over de opzegging of ontbinding van de arbeidsovereenkomst? Dan kunt u hoger beroep (en cassatie) instellen.
Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht. In veel gevallen moet uw werkgever wel eerst proberen u te herplaatsen.
Arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur of voor een duidelijk omschreven werk van ten minste 3 maanden. Je mag de medewerker op elk moment ontslaan in geval van ziekte of ongeval met een duur van meer dan 6 maanden op voorwaarde dat je een ontslagvergoeding betaalt.
Transitievergoeding: 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar
Loopt het ontslag via het UWV of de kantonrechter, dan betaal je een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor ontslag. Je betaalt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar met een maximum van 83.000 euro.
Andere functie door reorganisatie
Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.
Zodra uw werknemer uit dienst is, is hij niet meer verzekerd voor de Ziektewet. Maar als hij dan ziek wordt, kan hij soms toch een Ziektewet-uitkering krijgen. Dit heet nawerking. Een werknemer heeft namelijk recht op een Ziektewet-uitkering als hij ziek wordt binnen 4 weken nadat hij uit dienst is.
Volgens de rechtspraak kan de werkgever de functiewijziging toch doorvoeren, zolang hij bepaalde grenzen respecteert. Concreet: de werkgever kan aan de werknemer een nieuwe functie opleggen, zolang de nieuwe functie gelijkwaardig is en geen grote wijzigingen inhoudt voor de werknemer.
'Een werkgever kan nooit zomaar eenzijdig arbeidsvoorwaarden aanpassen en iets essentieels als de hoogte van het salaris al helemaal niet. Daarvoor is de instemming van de werknemer vereist. Een werkgever moet een zwaarwegend belang hebben om een arbeidsvoorwaarde eenzijdig aan te passen.
Loon is een primaire arbeidsvoorwaarde
Het loon is een arbeidsvoorwaarde van de werknemer. Je kunt als werkgever niet zomaar een arbeidsvoorwaarde aanpassen. Hiervoor heb je of de instemming van de werknemer nodig, of je moet als werkgever zeer zwaarwegende belangen hebben die dit rechtvaardigen.
Per volledig gewerkt dienstjaar krijg je 1/3 van je bruto maandsalaris. Kortere dienstverbanden worden naar rato berekend voor het aantal gewerkte dagen.
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
Een verstoorde arbeidsverhouding betekent dat de werknemer in beginsel wel geschikt is om de werkzaamheden te verrichten, maar dat de relatie tussen beiden partijen zodanig is verstoord dat het nog langer uitzitten van de arbeidsovereenkomst eigenlijk voor niemand echt goed is.
Zowel de hoogte van als de voorwaarden voor de transitievergoeding zijn in de wet neergelegd. Hierin is ook uitdrukkelijk bepaald dat géén recht op een transitievergoeding bestaat als – kort gezegd – een werknemer wordt ontslagen in verband met of na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.
De meldingsfrequentie van verzuim per medewerker binnen Nederland ligt rond de één keer per jaar. Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen.
C4 of ontslagformulier
Sommige werkgevers vullen op het C4 een andere ontslagreden in omdat ze de werknemer niet per se willen 'straffen' door zijn werkloosheidsuitkeringen af te nemen. Met het C4 gaat de RVA immers na of de ontslagen werknemer recht heeft op werkloosheidsuitkeringen.
Als een werknemer zijn ontslag indient en daarbij de geldende opzegtermijn in acht neemt, kun je dit in principe niet weigeren. Er is echter één uitzondering: heeft je werknemer een contract voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld een jaarcontract? Dan is hij verplicht om zijn contract uit te dienen tot de afgesproken datum.
Wat is een salarisindicatie? Een salarisindicatie geeft jou een beeld van wat je ongeveer gaat verdienen. Ongeveer, want het is vaak afhankelijk van onder andere jouw leeftijd, kennis en werkervaring. Een salarisindicatie wordt geschat op basis van het gemiddeld salaris van werknemers in jouw situatie.
Het loon is de tegenprestatie voor de arbeid die je levert. Dit kan met andere woorden geen bijkomstig karakter hebben. Een éénzijdige verlaging is niet mogelijk. Enkel bij economische moeilijkheden kunnen werkgevers met de vakbond onderhandelen en een eventueel akkoord opnemen in een collectieve arbeidsovereenkomst.