Boeddhisten geloven dat er een cirkel is van doodgaan en opnieuw geboren worden: het wiel van het leven. Hoe je nieuwe leven eruitziet, hangt af van je karma. Dat is de optelsom van de goede en de slechte daden in je leven. Boeddhisten geloven dat het leven en telkens weer opnieuw geboren worden een soort reis is.
Boeddhisten vereren beelden, doen donaties, bidden tot allerlei hogere wezens en ze mediteren. Dat doen ze onder meer in tempels, waar ze ook offeren door bloemen of voedsel neer te leggen of wierook en kaarsjes te branden.
Tibetaanse boeddhisten hebben vertrouwen in Boeddha en hun godsdienst is verweven met hun dagelijkse leven. Overal worden gebedsmolens gedraaid om hulp te sturen naar alle levende wezens over de hele wereld. Zen betekent 'meditatie'. Zen boeddhisten proberen veel te mediteren.
Behalve hun visie op de dood, hebben boeddhisten ook een bijzondere visie op het leven. Zo zouden sommigen van ons – vooral in het westen – op de automatische piloot leven. Boeddhisten noemen dat luiheid, maar die gaat niet over niks doen – het gaat juist om zó veel doen dat we onszelf vermijden.
Welke 5 groenten eten boeddhisten niet? Boeddhisten eten geen voedsel die lustgevoelens en een opvliegende gemoedstoestand opwekken. Daarom worden groenten zoals knoflook, ui, sjalotten, bieslook en prei vermeden. Ook geven deze groenten een slechte geur als ze rauw worden gegeten.
Boeddhisten geloven dat men bevrijd kan worden uit de cirkel van wedergeboortes door het volgen van de door de Boeddha onderwezen middenweg. De belangrijkste aspecten van deze middenweg zijn het uitbannen van alle materiële verlangens, het zich ethisch gedragen, en het ontwikkelen van de geest.
Deva (godheid) is een verzamelnaam voor alle goddelijke of bovennatuurlijke wezens, en wordt zowel in het boeddhisme als het hindoeïsme gebruikt.
vrij is van het leven in samsara.
In het boeddhisme gaat het minder om wat je eet en veel meer om hoe je eet. Je eet met respect voor de ingrediënten en de mensen die ervoor gezorgd hebben dat het eten van zaadje tot aan eindproduct bij jou op tafel komt. Zonder zon geen planten, zonder boer geen oogst.
In het Thais boeddhisme is er een ceremonie waarmee je jezelf tot boeddhist verklaart. Dit staat bekend als de “phutthamamaka“-ceremonie (Pali: buddhamāmaka), en daarbij verbind je je voortaan als boeddhistisch lekenvolgeling (Pali: upāsaka, upāsikā) door het leven te gaan en je te gedragen als zodanig.
Geluk is in het boeddhisme het zichzelf gelukkig of tevreden voelen, waarbij er geen lijden of ongelukkigheid aanwezig is. Geluk in het boeddhisme houdt ook in dat je vrede hebt met hoe het leven zich in het hier en nu presenteert.
Relatief gezien heeft het boeddhisme veel aanhangers in Cambodja (96 procent), Thailand (93 procent) en Myanmar (87 procent). Absoluut gezien wonen de meeste boeddhisten in China (244 miljoen), Thailand (64 miljoen), Japan (46 miljoen) en Myanmar (38 miljoen).
Onder Boeddhisten zijn veel vegetariërs. Het Boeddhisme vertelt dat alle wezens gelijk zijn, dus kan een mens niet bepalen wat er met een dier moet gebeuren. Ze mogen niemand pijn doen en kunnen daarom ook geen dieren slachten om op te eten.
Het boeddhisme staat gelijk aan eenvoud. Door hun hoofd te scheren, geven monniken en nonnen zichzelf meer tijd voor de dingen die echt belangrijk zijn. Ook symboliseert een geschoren hoofd het idee van meer aandacht voor innerlijke verandering dan uiterlijke verschijning.
Bij boeddhisten betekent de dood niet het einde, maar juist het begin van de overgang van het ene leven naar een nieuw leven. Zij geloven namelijk in reïncarnatie.
boeddhistische monniken (of nonnen als het vrouwen zijn) zijn mensen die hun leven wijden aan de boeddhistische religie. Ze leiden een eenvoudig leven en wonen bij elkaar in kloosters. Boeddhistische monniken kun je herkennen aan hun rode of oranje gewaden en hun kaalgeschoren hoofden.
„Oranje is de kleur van de wereldverzaking en verlichting. Het is de kleur die aangeeft dat je de Veda's, de hindoeïstische heilige geschriften, bestudeert”, legt Dhananjaya das Adhikary (61) uit.
Boeddha beelden zijn leverbaar in diverse uitvoeringen. Hierbij kun je denken aan Indische en Thaise boeddha's, of een Shaolin boeddha. Maar ook dikbuik, of ook wel happy boeddha's genoemd, zijn een aanwinst voor je tuin of balkon.
Vegetarisme is in het boeddhisme niet verplicht. In het boeddhisme is het doden van een levend wezen tegen de vijf voorschriften waar iedere boeddhist zich aan zou moeten houden. Het eten van vlees of vis is echter niet hetzelfde als het doden van een levend wezen.
De Shaolin-monniken eten een koolhydraatrijk diner van noodles, rijst en brood. De meest geconsumeerde noodles in China zijn rijst-, tarwe- en zetmeelnoodles. Sifu Wang Bo zegt dat de Shaolin-tempel typisch brood serveert gemaakt van zwarte rijstbloem of gele tarwebloem.
De monniken in deze tempel aten volgens de Vinaya Pitaka, de oorspronkelijke leer van Boeddha. Ze aten alles wat beschikbaar was en zoveel als ze wilden, maar alleen tussen de zonsopgang en de middag.
Gebeurtenissen als het huwelijk spelen hierin nauwelijks een rol. Voor de boeddhisten is het huwelijk dan ook geen spirituele gebeurtenis, maar een gewoon contract tussen man en vrouw. Vaak worden de huwelijken wel gezegend door een monnik of priester.