Wordt je kindje op een verkeerde manier ingebakerd, bijvoorbeeld te strak, te slap of te dik? Dan kan dit gevaarlijk zijn. Wanneer je de benen van je kindje verkeerd inbakert, kan dit voor een heupafwijking of problemen bij de motorische ontwikkeling zorgen.
Inbakerdoek en kleding
In een slaapkamer van ongeveer 18 graden is een richtlijn: Romper met lange mouwen, sokjes, Pacco inbakerdoek, laken en dunne deken. Heeft je baby het dan toch te fris, dan trek je hem nog een broekje aan onder de Pacco.
Vóór de leeftijd van 6 maanden moet het inbakeren afgebouwd zijn. Vanaf dan kunnen kinderen draaien van hun rug naar hun buik. Ingebakerd slapen op de buik is niet veilig. Doorgaans wordt het inbakeren 8 weken volgehouden om effect te hebben.
Inbakeren wordt vaak als 'zielig' ervaren. Het beeld van een ingebakerd kindje oogt ook wel een beetje zo. Toch geeft het je baby de rust en regelmaat die hij of zij nodig kan hebben. De inbakerdoek geeft als het ware de grens aan, die de baby nog niet zelf kan bepalen in het bedje of de box.
Dat kan bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige zijn. Inbakeren heeft eigenlijk alleen nadelen als het verkeerd wordt gedaan, bijvoorbeeld als de beentjes te strak worden ingewikkeld of als een ingebakerde baby op zijn buik in de wieg wordt gelegd. Ook moet je erop letten dat je op tijd begint met ontbakeren.
Let op! De Jeugdgezondheidsraad adviseert om baby's ouder dan 6 maanden niet in te bakeren. In zo'n slaapzak wordt een baby minder belemmerd dan wanneer hij volledig ingebakerd is, maar als hij zich op zijn buik rolt is het moeilijk om weer terug te draaien.
Inbakeren mag niet bij baby's met heupdysplasie of verschijnselen daarvan en bij een verhoogd risico op dysplastische heupontwikkeling; bijvoorbeeld als het in de familie voorkomt of als het kind in stuitligging heeft gelegen.
Trek je ingebakerde baby alleen kleding aan van 100% natuurlijk en ademend materiaal. Door polyester in de kleding kan je baby gaan zweten, het vocht kan niet goed weg en daardoor wordt je baby weer koud. Een baby raakt zijn overtollige warmte vooral kwijt via zijn hoofd. Zet je ingebakerde baby daarom geen muts op.
Een regeldag herken je aan: Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie. Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt.
Tips om veilig in te bakeren
De stof die je voor het inbakeren gebruikt mag niet te dik zijn. De stof mag niet te los of te strak zitten: een baby moet zijn benen in opgetrokken stand kunnen spreiden (de kikkerstand). Zorg ervoor dat je baby zijn benen nog kan bewegen.
Er zijn verschillende manieren van inbakeren. Traditioneel wordt een baby in flanellen doeken gewikkeld, maar je kunt ook een kant-en-klare inbakerdoek kopen waarmee je je kind veilig en makkelijk inbakert, of een bakerzak. Deze laatste heeft veel weg van een slaapzak, maar dan zonder armsgaten.
Inbakeren is een goed hulpmiddel om de onrust bij het (in)slapen weg te nemen en om langer door te slapen. Je baby wordt daarbij door twee doeken begrensd, waardoor hij/zij in lichaamsbewegingen wordt beperkt. Zo voorkom je dat je baby ongecontroleerd armen en benen beweegt en zich daarmee wakker houdt.
Pasgeborenen slapen zo'n 16 tot 18 uur per etmaal, maar vaak maar 1 tot 2 uur achter elkaar. Oudere baby's hebben minder slaap nodig, maar ze kunnen 's nachts een paar minuten wakker worden, voordat ze opnieuw in slaap vallen.
De inbakerslaapzakjes van Puckababy® gaan tot 6 maanden. Tot welke leeftijd je het beste kunt inbakeren en wanneer je het beste met inbakeren kunt stoppen, verschilt per baby. Je kleintje zal dit vanzelf bij je aangeven. Rond 5,5 maand zullen de eerste tekenen zichtbaar zijn.
Met de Puckababy Piep vormt zich een veilig coconnetje om uw baby heen. Het biedt enige beperking maar laat ook nog ruimte voor een gezonde ontwikkeling. Het is niet warm en eenvoudig in gebruik. De meeste baby's houden van een overzichtelijk leventje.
Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje. Verder trek je je kleine een lange broek aan, met warme sokken en eventueel slofjes. Houd er wel rekening mee dat de kleding comfortabel moeten zijn voor je kleintje.
Pas de slaapkleding van je kleine aan op de temperatuur en combineer het met zijn slaapzak. Is het erg koud, gebruik dan een wat warmere pyjama en romper onder zijn slaapzak. Valt het mee, dan kan een dunne pyjama of zelfs alleen een romper genoeg zijn.
Het is daarom ook goed dat er zo weinig mogelijk kleren worden gedragen in een slaapzak. Die kleding houdt namelijk de warmte vast, waardoor de lucht in je slaapzak niet opwarmt. Heb je het echter koud wanneer je in de slaapzak stapt, ga dan wel met je kleding erin zitten en trek na verloop van tijd steeds meer uit.
Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'. Als je je baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen. Je gaat je baby steeds vaker voelen.
Uitwendige draaiing
Voor die tijd draaien veel kinderen nog uit zichzelf. Na 37 weken is er ook nog kans dat draaien lukt, maar is de draairuimte beperkter. De versie wordt uitgevoerd door een klinisch verloskundige van St. Antonius Geboortezorg die hierin gespecialiseerd is (versiekundige).
Wanneer vindt een uitwendige versie plaats? Vroeg in de zwangerschap, dus vóór 35 weken, is de kans groot dat de baby uit zichzelf nog naar hoofdligging draait. Wanneer de baby bij een zwangerschapsduur van 35 weken of meer in een stuitligging ligt, is het verstandig om te proberen de baby naar hoofdligging te draaien.
Gemiddeld stop je met inbakeren rond de 4 tot 6 maanden, als een baby signalen geeft van omrollen. Dit kan eerder of later zijn, afhankelijk van wanneer je baby begint met rollen. Zodra je baby start met (pogingen tot) omrollen, wil je dat de handen en armen vrij zijn.
Inbakeren afbouwen
Wanneer je kindje 6 maanden oud is, bouw je het inbakeren af. Baby's beginnen na 6 maanden op hun buik te kunnen slapen en het is niet veilig wanneer ze ingebakerd op de buik liggen. Ze kunnen ingebakerd hun handjes niet gebruiken om terug op hun rug te rollen.
Oververmoeidheid herkennen
Wrijft je baby veel in de ogen? Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is. Veel oververmoeide baby's komen lastig in slaap.