U doet dit schriftelijk per aangetekende post. U vermeldt in de brief wat er is gebeurt, wat uw schadeposten zijn, dat mogelijk in de toekomst nog meer schadeposten zich kunnen openbaren, dat u de betreffende persoon aansprakelijk stelt en dat u alle schade vergoed wilt hebben.
Het aansprakelijk stellen voor schade doet u per aangetekende brief. In deze brief stelt u de de tegenpartij aansprakelijk is voor alle schade. Hierbij vermeld u alle schadeposten en deelt u mee dat alle mogelijk schade die nog volgt daaraan toegevoegd dienen te worden.
Wanneer je schade wil verhalen op een tegenpartij moet je iemand eerst aansprakelijk stellen voor de schade. Dit gebeurt altijd schriftelijk. De gegevens van de tegenpartij worden uitgezocht en de tegenpartij wordt officieel aansprakelijk gesteld. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt.
Een aansprakelijkstelling is niets meer dan de vermelding daarvan aan de tegenpartij. U vermeldt wat er is gebeurd, dat er schade is geleden, dat u de tegenpartij daarvoor aansprakelijk stelt, op grond waarvan en dat u wil dat alle geleden en nog te lijden (materiële en immateriële) schade wordt vergoed.
Betreft: Aansprakelijkheid (letsel)schade. Geachte heer / mevrouw [achternaam tegenpartij], Naar aanleiding van het ongeval / de schade (verwijderen wat niet van toepassing is) van [datum] stuur ik deze brief. Op [datum] heeft een situatie plaatsgevonden waarbij ik door uw toedoen schade heb geleden.
Op [datum] heeft u mij een brief doen toekomen waarin u mij aansprakelijk stelt voor de door u geleden schade. Middels deze brief laat ik weten dat ik de aansprakelijkheid voor uw schade niet erken. Daarvoor heb ik de volgende beweegredenen. [uitleg waarom u de aansprakelijkheid afwijst].
Is het 'de schadeclaim' of 'het schadeclaim'?
Het is 'de schadeclaim', want schadeclaim is mannelijk. Als je het aanwijst is het 'die schadeclaim'.
Ben je het niet eens met de tegenpartij, probeer dan met getuigen te komen bij de verzekeraar. Maak ook zoveel mogelijk foto's van de schade en de situatie. Kom je er niet uit, vraag juridische hulp of schakel je rechtsbijstandverzekeraar in.
De vereisten
Voor het slagen van een actie uit onrechtmatige daad moet aan vijf eisen zijn voldaan: onrechtmatigheid, toerekenbaarheid, schade, causaliteit en relativiteit.
Bewijs voor erkennen aansprakelijkheid
Om aansprakelijkheid erkent te krijgen, is het van belang dat u voldoende bewijs heeft om de toedracht goed in kaart te kunnen brengen. Dit heeft u nodig om te bewijzen dat de veroorzaker van het ongeval schuldig is.
Vul samen direct het schadeformulier in. Vraag waar mogelijk getuigen, zij kunnen eventueel in een latere fase een schriftelijke verklaring afleggen. Noteer het telefoonnummer van de tegenpartij en mogelijke getuigen. Stuur het schadeformulier op naar je autoverzekeraar.
Bij verkeersongevallen geldt de hoofdregel dat de degene die schade claimt, zal moeten bewijzen dat de andere partij een of meer fouten heeft gemaakt of om een andere reden verplicht is om de schade te vergoeden. De bewijslast rust dus in principe op degene die schade gecompenseerd wil krijgen.
Heeft u schade aan uw auto of motor en is de dader onbekend? Dan kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds vergoedt in veel gevallen de schade. U moet wel kunnen aantonen dat de schade is veroorzaakt door een motorvoertuig.
Onder een doen nalaten in strijd met een wettelijke plicht kan bijvoorbeeld worden verstaan het plegen van een strafbaar feit. Het is verboden om iemand te slaan (behoudens zelfverdediging). Als iemand geweld pleegt dan handelt diegene in strijd met een wettelijke plicht en dus onrechtmatig.
Wie is aansprakelijk voor mijn verkeersongeluk? De persoon die het ongeluk veroorzaakt, moet de schade betalen. Hebben meer mensen schuld aan het ongeluk, dan betalen zij elk een deel van de schade. Voor fietsers, voetgangers en kinderen gelden bijzondere regels.
Do: Kies voor de aansprakelijkheidsverzekering van de ene partij of de inboedelverzekering van de ander. Don't: Kies niet zomaar een verzekering, zoek eerst uit wat de dagwaarde van het beschadigde voorwerp is.
Artikel 150 Rv De hoofdregel van artikel 150 Rv bepaalt dat de partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van door hem gestelde feiten, de bewijslast van die feiten draagt. Zodoende moet de eiser die iemand aansprakelijk stelt onder andere het door hem gestelde causaal verband bewijzen.
De relativiteitseis houdt – kort samengevat – in dat een belanghebbende in een procedure bij de bestuursrechter geen beroep kan doen op een norm die kennelijk niet bedoeld is om zijn belang te beschermen.
Denk aan geluidsoverlast, trillingen, stankoverlast, rook, gassen, ongedierte, noem maar op. De wet spreekt dan van 'hinder'. Als die hinder onrechtmatig is dan kan dat leiden tot aansprakelijkheid en een verplichting tot schadevergoeding of tot het nemen van maatregelen om de hinder te staken.
Mocht de verzekerde van de aangesproken verzekeraar niet reageren, dan volstaat een schadeformulier die door beide partijen is ondertekend. De verzekeraar zal dan, wanneer de toedracht duidelijk is, de schade moeten afwikkelen op basis van het schadeformulier.
U kunt smartengeld vragen als u lichamelijke of geestelijke schade heeft door de schuld van iemand anders. Het geld is bedoeld om uw lijden minder erg te maken, zoals uw pijn en verdriet. De rechter bepaalt hoeveel smartengeld u krijgt.
Is er sprake van gering letsel, dan heeft u recht op een schadevergoeding tot een maximum van 2.000 euro. Onder gering letsel vallen onder andere de volgende voorbeelden: kleine botbreuken, een lichte hersenschudding, kneuzingen, schaafwonden of andere kleine vleeswonden.
Tussen de schadeveroorzakende gebeurtenis en de schade moet een causaal verband bestaan. Dit houdt in dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen de schade en de gebeurtenis; alleen de schade veroorzaakt (direct of indirect) door de gebeurtenis komt voor vergoeding in aanmerking.
Wanneer blijkt dat uw advocaat een beroepsfout heeft gemaakt, en dus aansprakelijk is voor de schade die daarvan het gevolg is, dient u dit allereerst aan uw advocaat te melden. Mogelijk kunt u er nog samen uitkomen. Wanneer dit niet lukt, kunt u uw advocaat officieel aansprakelijk stellen.
Van een onrechtmatige daad is sprake wanneer je een inbreuk maakt op iemands recht. Je handelt op onbehoorlijke wijze of je doet iets dat in strijd is met een wettelijke plicht. Er zijn veel situaties te bedenken waarbij sprake is van een onrechtmatige daad.