Hoe koud moet het in de koelkast zijn? Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
“Hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur” is een veelgehoorde uitleg. Heeft de draaiknop bijvoorbeeld 7 standen, dan wordt de koelkast het koudst wanneer je de thermostaat instelt op stand 7.
Wanneer ik de koelkast kouder wil zetten moet ik dan naar een hoger of een lager cijfer draaien? De cijfers op de thermostaatknop staan voor het koudeniveau binnenin de koelkast. Hoe lager het cijfer des te hoger (warmer) zal de temperatuur in het koelgedeelte zijn.
Mogelijk heb je een koelkast met een draaiknop. Je wil daarom weten welke stand je nodig hebt. Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst.
De gemiddelde koelkast wordt bij stand 2 ongeveer 7 graden. Bij stand vijf zal het rond het vriespunt uitkomen. Dit is bij een buiten temperatuur tot ongeveer 20 graden.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.
Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
Maak de koelkast goed schoon. Stel de thermostaat opnieuw in. Controleer de temperatuur. Zorg voor een volle koelkast.
Als de koelkast slechter gaat koelen kan dit verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende is dat het spiraal in het koelvak bovenin de koelkast vol zit met ijs. Daardoor kan de koeling behoorlijk beperkt worden. Dit is gemakkelijk op te lossen door de koelkast uit te schakelen en deze te laten ontdooien.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
De perfecte temperatuur voor je diepvries is -18°C; dat getal wordt overigens ook vermeld op diepvriesproducten. In theorie is een temperatuur tussen -18°C en -30°C perfect, maar hoe kouder je je toestel instelt, hoe meer energie het verbruikt. 18°C is een prima compromis tussen gezondheid en milieuvriendelijkheid.
Na het installeren van een koelkast of vriezer duurt het ongeveer 12-24 uur voordat deze koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Je kunt het beste even wachten voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Dit proces kun je iets versnellen door deze alvast vol te zetten met producten.
In een koelkast is deze meestal te vinden onderin de koelkast bij de groentelade. Voordat u begint zorg er voor dat de stekker uit het stopcontact is gehaald voor uw eigen veiligheid.
Ik heb hetzelfde probleem gehad en inderdaad moet je voor harde reset de knop vacation mode en de power freese knop 10 seconden indrukken. De display werkt dan terug.
Het is belangrijk dat je koelkast waterpas staat. De deuren vallen hierdoor gelijk en je koelkast koelt beter.
Het is normaal dat de buitenkant van een koelkast, met name de zijkanten, warm aanvoelen. Aan de buitenkanten van de koelkast zijn hittepijpen bevestigd die af en toe heet worden om de condensie aan de buitenwanden van de koelkast te verlagen.
Ijs in de koelkast is vrij normaal. Wanneer de lucht wordt gekoeld in de koelkast kunnen de koelelementen ervoor zorgen dat het vocht in de koelkast bevriest, de condens die je ook wel ziet in de koelkast vriest aan. Maar wanneer er heel veel ijs in de koelkast zit betekent dit meestal dat er iets defect is.
De achterwand van een koelkast kan bevroren zijn of vol met druppels hangen. Dit is normaal. De achterwand zal tijdens het koelen bevroren raken en de koude afgeven aan de producten, zodat deze gekoeld worden. De achterwand van de koelkast kan ook vochtig zijn, omdat het koelen tijdelijk gestopt is.
De ideale temperatuur voor je vriezer is -18°C. Het is bij veel vriezers mogelijk om het apparaat kouder in te stellen, maar dit is in principe niet nodig. Een lagere temperatuur zorgt er niet voor dat voedsel langer houdbaar blijft, maar elke graad lager zorgt wel voor meer energieverbruik.
De onderste plank is het koudste deel van de koelkast.
Dit is de ideale plaats voor het bewaren van rauw vlees en vis. Deze bederven minder snel op een lage temperatuur. Door ze altijd op deze plaats te bewaren, minimaliseer je dat bacteriën tussen verschillende voedingswaren gaan hoppen.
Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom 1 keer per 3 maanden uitgebreid schoon.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
Een thermostaat bevindt zich in een thermostaathuis, gemonteerd op of los van het motorblok - cilinderkop. Aan het thermostaathuis zitten een of meerdere slangen van het koelsysteem. Het thermostaathuis zit aan de bovenkant van het motorgedeelte.
Koelkast vervoeren
Na het vervoeren moet je even wachten met aanzetten: laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof.