Plaats je stapstenen in de zon, zaai de voegen dan in met een kruidenvoegenmengsel of met zonminnende bodembedekkers. Voor het kruidenvoegenmengsel kan je terecht bij een gespecialiseerde firma in wilde bloemenzaden. Het mengsel moet droogteresistent, laagblijvend en tredvast zijn. Zaai 2 gram per vierkante meter.
Wat is de juiste afstand tussen stapstenen? Stapstenen worden met een afstand van 20-25cm van elkaar af gelegd. Hierbij wordt ook gelet op het hart, ofwel het midden, van de tegel. Ga je de stapstenen leggen, let dan op dat het hart van de stenen 60-70cm van elkaar af liggen.
Er passen ongeveer 5 stenen in 1 vierkante meter. Dit betekent dat elke tegel een diameter heeft van ongeveer 45 cm. Het is van belang dat u jaarlijks de tegels in het voorjaar ontdoet van algen en mos. Dit zorgt ervoor dat de stapstenen een stabiele ondergrond blijven.
Meestal zijn stapstenen kleine, losse tegels waarmee men een looppad creëert. Stapstenen uit beton zien er heel modern uit. Beton wordt vaak gebruikt in moderne tuinen. Stapstenen in combinatie met natuurlijke materialen zorgt ervoor dat de tuin als het ware een oase van rust kan worden.
Graaf het pad uit tot 40 cm, laat het pad naar de randen toe iets aflopen voor de afwatering. De ideale hellingsgraad is 1 tot 2 cm per meter. Controleer dit met een waterpas. Graaf het pad aan de randen tot circa 45 cm uit voor de kantopsluiting.
Een tuinpad dat naar een tuinhuis of een achterdeur leidt maak je wat breder dan wanneer het pad als wandelroute dient. De gemiddelde breedte van een tuinpad ligt tussen de 80 en 120 centimeter. Houdt ook rekening met eventuele borders en planten die hierover heen groeien en gedeeltelijk over het pad hangen.
Egels bijvoorbeeld duwen een gewone pad op zijn rug en beginnen aan de onderkant te eten, waar geen gifklieren zitten. Alleen de huid blijft over. Andere vijanden van de gewone pad Page 3 3 zijn de bosuil en buizerd.Maar ook de ringslang en bunzing lusten padden.
Deze tegels kunnen los in zand, op gras of grind worden gelegd. Staptegels worden doorgaans met een afstand van 20-25cm van elkaar af gelegd. Hierbij wordt ook wel op het hart, ofwel het midden, van de tegels gelet. Het hart van de tegels wordt namelijk doorgaans met 60-70cm afstand van elkaar gelegd.
Ideaal voor tussen stapstenen zijn bodembedekkers: laag blijvende planten die zichzelf uitspreiden, zoals: waldsteinia: bloeit geel. kruipend zenegroen: bloeit vroeg paars. loodkruid: bloeit knalblauw.
Zelf je tuin bestraten is een tijdrovende klus, maar met een goede voorbereiding is het goed zelf te doen. In deze video's zie je welk gereedschap je voor tuinbestrating nodig hebt en hoe je stap voor stap een terras legt waar je jaren plezier van gaat hebben.
Voor het gebruik op een terras is een minimale dikte al genoeg. Bij betontegels is dit 4 cm, bij natuursteen 3 cm en bij een keramische tuintegel 2 of 3 cm. De ondergrond waar de tegel op ligt is daarbij wel erg belangrijk.
Bij natuursteenhandel Gadero vindt u Flagstones in verschillende diktes en kleuren. Ook bieden wij een ruim assortiment aan stapstenen aan.
Het is van belang om vooraf de juiste afstand tussen de tegels te bepalen. Meestal wordt ongeveer 60-70 centimeter aangehouden. Echter is het belangrijk om dit zelf op te meten op basis van je eigen stappen.
Je hebt minimaal een laag van 10 centimeter stabilisé nodig om er zorg voor te dragen dat je terrastegels niet gaat verzakken. Wanneer je dat gedaan hebt kun je de ondergrond stevig aandrukken met een plank. Zorg voor een zo egaal mogelijke ondergrond, maar wel zo dat de fundering geleidelijk afloopt naar een zijkant.
Flagstones aanleggen
Leg de breukstenen 10 tot 30 cm uit elkaar. De breukstenen altijd op een aangetrild zandbed, bij voorkeur gemixt met cement leggen en als laatste de beloopbare tuinplanten aanbrengen zodat de beplanting net ietjes boven de bestrating uitsteekt.
Normaliter hanteren wij een marge van 10%. Dat betekent dat u altijd 10% extra dient te kopen om zo voldoende tegels te hebben. Bij een oppervlakte van 12m² adviseren wij om minimaal 13,2m² tegels te bestellen.
Kruiptijm. Voor Thymus serpyllum, waarvan de Nederlandse naam Kruiptijm is, geldt hetzelfde als voor de loopkamille. Helaas mag je ook hier niet intensief op lopen en groeit er gemakkelijk veel onkruid doorheen.
Vrouwenmantel. Vrouwenmantel is een sterke bodembedekker die je makkelijk kan combineren door het aantrekkelijk blad en de vrij neutrale bloemkleur. Deze plant wordt tussen de 10 en 40 cm hoog. Van mei tot september bloeit de plant met geelgroene trosvormige bloemschermen.
Onkruid tussen tegels verwijderen, doe je effectief met een voegenkrabber. Het voordeel van deze manier is dat je het onkruid met wortel en al verwijdert en er voor een langere tijd vanaf bent.
Een plant die zich bij uitstek tussen tegels thuis voelt is de stokroos. In geveltuintjes in onze steden is het te zien: nergens is een stokroos gezonder dan tussen de straatstenen. In de tuin hebben stokrozen steevast last van roest, een schimmelziekte die de onderste bladeren van de plant bruin doet verkleuren.
In vrijwel elke tuin is bestrating of ook wel tegels te vinden in de vorm van een tuinpad, als sierbestrating of als aangelegd terras. Bestrating en grind of split zijn heel mooi te combineren omdat het beide natuurproducten zijn.
Mijn hond heeft aan een pad gelikt
Een pad bijt niet, maar is wel gevaarlijk wanneer de hond deze in zijn bek neemt. Een pad heeft namelijk gifklieren die gif afscheiden als de pad zich bedreigd voelt. Wanneer de hond een pad likt of in zijn bek neemt kan de hond een vergiftiging oplopen.
Ze vangen namelijk allerlei insecten die schade kunnen veroorzaken aan gewassen zoals slakken, rupsen en kevers. De insecten vangen ze met hun dikke kleverige tong. Heet padden een warm welkom, plaats één of meerdere paddenpotten in uw tuin en de natuur doet voor u het werk!
De gewone pad heeft een grijsbruine / roodbruine kleur. De huid van de pad is bedekt met wratten, daarom vinden veel mensen ze maar eng of vies. Ook kunnen er uit de huid van een pad gifstoffen komen, maar die zijn niet giftig voor de mens.