Guerlain: Fancy make-up, fancy naam met bijbehorende fancy uitspraak. Hoe dan? Nou zo: Ger-lahn. En dan natuurlijk niet met zo'n harde Nederlandse 'g'.
Parfum kan ook worden uitgesproken als [parfum], met [um] zoals in centrum en met de klemtoon op de tweede lettergreep. Die vernederlandste uitspraak is vooral in Nederland gebruikelijk. In België is ze minder gewoon. Daarnaast is ook de uitspraak [parfum] mogelijk, met de klemtoon op de eerste lettergreep.
Givenchy. Niet djieVÈN-sji, maar SJie-ven-SJIE. Zachte beginklank, lichte slis en klemtoon op de laatste lettergreep.
NYX. NYX spreek je gewoon uit als 'niks' en niet als N.Y.X. Het merk is namelijk vernoemd naar de Griekse godin van de nacht.
Gnocchi - [Njok-kie] Dit Italiaanse gerecht met zachte aardappelballetjes blijkt vrij ingewikkeld om uit te spreken, want er komen vele verschillende versies voorbij. Njok-kie is de enige juiste uitspraak.
Het woord hummus ('kikkererwtenpuree') kan op verschillende manieren worden uitgesproken. De meest gangbare varianten zijn [hoemoes], met twee keer de [oe] van moes, en [humus], met twee keer de [u] van mus. De [oe] van [hoemoes] komt van het Arabisch, de taal waaraan het woord is ontleend.
Tagliatelle
Met een hollandse 'g'. En die 'e' op het einde wordt dan niet uitgesproken. Maar het is eigenlijk 'taljatelle'.
Ferrero, het bedrijf waar Nutella van is, laat op hun website weten dat je het uitspreekt als 'New-tell-uh'.
In het Frans heeft 'jolie' als betekenis 'mooi, leuk, knap'. De meisjesnaam kan op verschillende manieren worden uitgesproken. Op zijn Frans wordt het 'zjolie'. De meer Nederlandse uitspraak is 'jolie'.
Cleanser: Verwarrend, want dit woord spreek je weer anders uit dan het woord 'clean'. Onthou: niet klien-ser, maar klen-ser.
Je spreekt het label uit als volgt: "mos-kie-no".
Ralph Lauren: Ralph LAUren, de klemtoon ligt op de eerste lettergreep. Erdem: ErDEM, de klemtoon ligt op de laatste lettergreep.
Alhoewel het kledingmerk in 1873 werd opgericht door de Duitse Levi Strauss, is de naam volledig geamerikaniseerd. Levi's spreek je zo uit: Ley- (rijmt op het Engelse woord key) en vais (rijmend op het Engelse woord eyes).
Zeuven was dus zo'n dialectische vorm (o.a. Brabants), naast de standaardtaalvorm zeven. Omdat deze vorm een welkom middel bleek om het getal te onderscheiden van negen, werd de uitspraak zeuven voor radio- en telefoonverkeer gebruikt. Op deze manier raakte de vorm ook ingeburgerd bij niet-dialectsprekers.
Je zou denken dat je deze Louis uitspreekt op z'n Engels, dus: 'Luwis'. Maar niets is minder waar. Volgens de blog Tea Time with The Cambridges, die alles over William, Kate en hun kinderen op de voet volgt, weet te melden dat je de naam van het prinsje op z'n Frans uitspreekt. Dus: 'Loewie'.
4. Het cijfer zeven heeft hier ook last van, want dit wordt vaak uitgesproken als zeuven. Dit schijnt zo te zijn om zeven niet in verwarring te brengen met negen.
Skyr (spreek uit: skir) is een typisch IJslands melkproduct, Van origine is skyr een product dat door de Vikingen vanuit Noorwegen zou zijn meegebracht ten tijde van de kolonisatie van IJsland.
Volgende keer bestel jij gewoon een latte macchiato, dat je uitspreekt als 'makkiato' en niet als 'masji-ato'.
We weten dat bijna niemand de naam van dit brood goed weet uit te spreken en dat iedereen het uitspreekt als 'sie-ja-batta'. Helaas: het is namelijk 'tsjaa-ba-ta'.
Quinoa kan in het Nederlands op twee manieren worden uitgesproken: als [kienoowaa], met drie lettergrepen en de klemtoon op de tweede lettergreep, en als [kienwaa], met twee lettergrepen en de klemtoon op de eerste lettergreep. In België wordt quinoa meestal uitgesproken als [kienoowaa].
Guacamole kan zowel uitgesproken worden als gwaka-mole en waka-mole. Net hoe zacht je de g wilt hebben. Van kwakkemol krijgen wij kippenvel.
Wijzelf spreken het uit als srie-ra-tsjaa - meer Hollands dan Thais, maar we kennen dan ook geen Thais. Hoe dan ook: eet smakelijk! Kin Khao!
Dat moet dus anders: Daar heb je het: 'ie-KIE-ja', is hoe ze de naam oorspronkelijk bedoelden. Gewoon, dat je het weet.
Porsche. Misschien ben je geneigd porsj te zeggen. Maar het is porsje. Dat is de uitspraak van de achternaam van Ferdinand Porsche, die het automerk in 1931 in Duitsland oprichtte.