Het woord spaghetti staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Is het 'de spaghetti' of 'het spaghetti'?
Het is 'de spaghetti', want spaghetti is mannelijk. Als je het aanwijst is het 'die spaghetti'.
Zij kwam te weten dat spaghetti de Italiaanse term is voor het meervoud van de pastasoort en was er zodanig over verbaasd dat het met iedereen werd gedeeld. Het enkelvoud van spaghetti en dus van één enkel sliertje is namelijk spaghetto.
De Nederlandse taal kent veel leenwoorden. Voorbeelden: sport: finish, coureur, goal. eten: spaghetti, lunch, knäckebröd.
Inburgering bepaalt uitspraak
Zo wordt het Italiaanse woord spaghetti door sommigen als [spagettie] en door anderen als [spaGettie] uitgesproken.
Misschien wel de bekendste pastasoort – spaghetti! Deze lange, ronde pastasliert kan je overal mee combineren en kan je zowel in dunne als dikkere varianten maken of kopen. De naam is dan ook afhankelijk van de dikte. Zo noemen we hele dunne spaghetti ook wel spaghettini.
Spaghetti is ontstaan in Zuid-Italië en wordt beschouwd als de oudste pastasoort. De oorsprong van de naam komt van het Italiaanse woord 'spago' - dun draadje.
Middeleeuws Italië
Het oudst bekende recept voor pasta verschijnt rond het jaar 1000 in het boek "De arte Coquinaria per vermicelli e macaroni siciliani", (De kunst van het koken van Siciliaanse macaroni en vermicelli) geschreven door Martino Corno, kok van de machtige Patriarch van Aquilea.
Producten gemaakt van tarwe, zoals brood en pasta, passen juist in een gezond voedingspatroon. Wie wil afvallen kan gewoon pasta eten. Het is echter beter om de voorkeur te geven aan volkoren pasta, omdat het gezonder is, meer vezels bevat en beter verzadigt dan pasta gemaakt met witte geraffineerde meel.
Middeleeuws Italië
Het oudst bekende recept voor pasta verschijnt rond het jaar 1000 in het boek “De arte Coquinaria per vermicelli e macaroni siciliani”, (De kunst van het koken van Siciliaanse macaroni en vermicelli) geschreven door Martino Corno, kok van de machtige Patriach van Aquilea.
Eten en drinken
Door hun buisvorm houden ze meer spoelwater vast en koelen ze beter af, zodat ze beter geschikt zijn voor koude schotels dan de spaghetti.
Het woord 'spaghetti' is meervoud, voor al die lekkere sliertjes pasta samen. En hoe noem je dan één sliert? 'Spaghetto'.
Spaghetti: misschien wel de bekendste pastasoort ter wereld. Lange, dunne pasta, die niet hol is. Tagliatelle of fettuccine: naast spaghetti een van de meest gebruikte pastasoorten.
Spaghettoni XXL di Garofalo is, met een diameter van 2,5 mm, de dikste spaghetti ooit en garandeert een rijke smaak en een stevige textuur.
La pasta is een van de kenmerkende elementen van de Italiaanse keuken. Het is dan ook niet zo gek dat de Italianen de grootste pasta-eters ter wereld zijn. Zij eten gemiddeld zo'n 28 kilo pasta per jaar, wat neer komt op een halve kilo pasta per week. Maar uiteraard niet alleen de Italianen zijn dol op pasta.
Spaghetti (Italiaans: /spaˈɡetti/) is een ronde pastasliert, waarmee typisch Italiaanse gerechten kunnen worden gemaakt.
Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen.Pasta eet je alleen met een vork.Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram. Is een pastagerecht rijk gevuld met andere ingrediënten?
Het slotpunt van deze reeks kookworkshops is het wereldrecord “De Langste Spaghetti ter wereld”. Samen met alle Genkenaren maken we op 1 dag tijd een gigantische pastasliert van 3600 meter. De sliert eindigt in de Vennestraat, waar er vollebak-gewijs samen gedanst en gefeest kan worden met een lekker bordje spaghetti!
Het nummer op de verpakking van spaghetti verwijst naar de verschillende diktes waarin deze deegwaren verkrijgbaar is.
De dikke Spaghetti, Spaghettoni genoemd, is een dikkere variant van een grote klassieker. Spaghettoni is lang en rond en de naam betekent “stukjes touw” in het Italiaans.
De reden is eenvoudig: Italianen combineren niet zomaar eender welke pasta met eender welke saus, en bij een dikke saus hoort dikke pasta. Een bolognesesaus zal een Italiaan dus nooit bij spaghetti serveren, eerder bij tagliatelli of in een lasagne.
De Spaghetti van Grand'Italia komt dus als winnaar uit de bus en kan met een 8,6 met recht een goede spaghetti genoemd worden. De echte Italiaanse Barilla doet het ook niet slecht en wordt tweede in de test.