Snoeien is alleen nodig om de plant in de juiste vorm te knippen; de plant moet niet te drastisch teruggesnoeid worden. Dit kan het beste in het vroege voorjaar. Ook na de bloeiperiode (augustus/september) kan de plant bijgesnoeid worden. Bij het snoeien kan wat wit, melkachtig vocht uit de plant vrijkomen.
Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) is een sterke winterbloeiende klimplant. Geeft mooie gele bloemen die licht geuren. Bloeitijd van januari tot maart. Kan ongeveer 2 tot 3 meter hoog worden.
De jasmijn snoei je in het voorjaar als de vorst voorbij is. Een verwilderde plant heeft extra snoei nodig om verjongd te worden. Gedurende het seizoen kan je voor vormbehoud wat licht snoeiwerk doen. Er zijn tegenwoordig meerdere variëteiten van de jasmijn te koop, waaronder cultivars met gele bloemen.
Het beste kunt u een winterjasmijn tegen een muur leiden, de warmte die een muur uitstraalt voorkomt dat de bloemen bevriezen. De winterjasmijn kan zelf niet klimmen en groeit ook nog eens een beetje rommelig, daarom is het van groot belang dat u een stevig klimornament heeft.
Hoe verzorg je de jasmijn? De exotische achtergrond van de jasmijn zorgt ervoor dat deze prima even zonder water kan. Het is wel belangrijk dat grond niet te droog wordt. In het groeiseizoen moet de plant goed vochtig gehouden worden, om voldoende energie uit de bodem te kunnen halen om te kunnen groeien.
Verwijder de uitgebloeide twijgen en de takken die elkaar kruisen; maar laat de pas gevormde of jonge twijgen staan. Uiteraard dienen beschadigde en/of dode takken verwijderd. Bekijk de takken en sorteer ze (in je hoofd) volgens leeftijd. De meest groene takken zijn de jongste en zij zullen volgend jaar bloeien.
Je verwijdert eerst het dode hout en de takken snoei je flink in , zo kunnen ze tijdens de zomer voldoende nieuwe twijgen vormen voor volgend jaar. Mocht je de winterjasmijn niet snoeien dan wordt hij inderdaad lelijk en brengt dit struikje weinig of bijna geen bloemen voort.
Haal de plant los van de stok, waaraan hij gekweekt is. Bindt de ranken in een waaiervorm aan de schutting of tegen een stuk gaas. Plant hem in voedzame grond en geef hem voldoende water. Toscaanse jasmijn groeit ook goed in een pot, geef hem een ruime pot.
De winterjasmijn bloeit van december tot eind februari met heldergele stervormige bloemen op kale takken. Dat is relatief een lange bloeitijd, soms bloeit de plant zelfs tot in april. Met een beetje geluk en goede zorg kan de winterjasmijn wel tot 2 meter hoog groeien.
Als er in het voorjaar scheuten met bruine bladeren aan de jasmijn zitten, dan komt dit door vorstschade. De takken met bruine bladeren kun je na deze vorstschade in het voorjaar helemaal afknippen. De sterjasmijn zal na het snoeien bijna altijd weer opnieuw uitlopen.
De sterjasmijn ook wel Toscaanse jasmijn is een zeer populaire klimplant. Dit komt door dat het een snelgroeiende plant is en makkelijk in onderhoud. De plant heeft een lange bloeitijd en heeft prachtige stervormige bloemen. Daarnaast geeft het ook nog eens heerlijke geur af.
De jasmijn is een langzame groeier, krijgt een uiteindelijke hoogte van vijf meter en groeit het best als hij in de volle zon staat. Hij groeit uitstekend tegen gaaswerk, pergola of gewoon een muur. Het is geen zelfhechtende klimplant, help hem dus een handje door hem aan het oppervlak te bevestigen.
De toscaanse jasmijn heeft een goede alkalische mest nodig, een mest met een hoog kaliumgehalte dus. Dit wordt op de verpakking aangegeven in de combinatie: n f k, Hoe hoger de K des te beter voor de Toscaanse jasmijn. Goede mest met alle voedingstoffen zijn oa koemest korrels, kippemest enz.
Het is normaal dat een nieuwe plant eerst twee jaar groeit en dan pas tot bloei kan komen. Hij bloeit op het tweedejaarshout. Daar moet je met snoeien rekening mee houden: als je de takken die hij dit jaar maakt er af snoeit, dan heb je volgend jaar weer geen bloei.
De Toscaanse jasmijn groeit traag maar kan toch een hoogte van ongeveer vijf meter bereiken. Ook in een pot of kuip kun je haar laten groeien langs een rekje of boog.
Toscaanse jasmijn verdraagt wel wat schaduw, veel bloeiende klimmers hebben vooral zon nodig. Wat dat betreft is Toscaanse jasmijn dus makkelijker.
De winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) is niet giftig voor mensen of dieren.
Toscaanse Jasmijn Beschermen Tegen De Vorst
Zolang de plaats waar de Jasmijn staat, maar zo veel mogelijk in de zon staat. Bedek deze Toscaanse Jasmijn, wanneer er vrieskou op komst is, met oude doeken, kleding of vliesdekens.
Dit doe je tijdens de rustperiode van de plant (november tot en met maart). Zaag de oude takken of oude stam tot ongeveer 50 centimeter boven de grond af. Na het snoeien gaat je sering weer uitlopen.
Begeleiden en opbinden Toscaanse jasmijn 'Trachelospermum'
Alle soorten groeien door middel van ranken langs uw schutting, pergola, muurtje, gevel of tuinhuis. Om de Jasmijnklimplanten te begeleiden kunt u gebruik maken van schroefogen + een spandraad langs uw schutting of gevel, pergola of muur.
Te weinig grond
Er moet wel voldoende grond beschikbaar zijn voor de jasmijn. Vaak zie je dat klimplanten worden aangeplant in stroken van 10-20cm. Dit is echt te weinig voor een plant om goed te kunnen groeien. Er is dan heel veel extra verzorging (met name water geven) nodig, om aan te slaan.
Is het erg als Toscaanse jasmijn rood blad krijgt? Hoewel rood blad er prachtig uit kan zien, is het eigenlijk een teken dat de plant te koud of te nat staat. In veel gevallen zal er na een tijdje ook bladverlies optreden.
Symboliek. De naam is afgeleid van het Perzische woord 'yasmin', dat 'geschenk van God' betekent. Jasmijn staat symbool voor puurheid, eenvoud, bescheidenheid en kracht.