Ze planten zich dus niet zo snel voort als dat lijkt tijdens een plaag. Een legsel van een mot bedraagt 100 tot 150 eitjes. De poppen van de rupjes die uit deze eitjes gekomen zijn, komen allemaal binnen circa 3 weken uit. Dus bij 1 legsel kunt u circa 100 motjes verwachten die binnen 3 weken tijd opduiken.
Motten zijn nachtvlinders en worden geboren als larven. De larven worden na 3 tot 6 maanden een volwassen mot. Een mot dat volwassen is, zal gaan uit gaan vliegen. Volwassen motten zullen geen schade aan uw kleding brengen, het zijn juist de larven van de mot die de gaatjes in kleding veroorzaken.
Zoals gezegd planten motten zich voort door het leggen van eitjes waar vervolgens larven uit komen. Deze ontwikkelen zich na verloop van tijd tot volwassen motten. Hoe lang dat duurt verschilt per soort. Wel leeft iedere soort mot langer als larf dan als volwassen en volgroeide mot.
Gelegde eieren komen na ongeveer 4 tot 10 dagen uit in de zomer, in de winter zal dit ongeveer 3-4 weken duren. Na het uitkomen gaan de larven direct op zoek naar een eiwitrijke voedselbron zodat ze zich kunnen vol eten en zich kunnen ontwikkelen tot een mot, waarna ze paren en de cyclus opnieuw begint.
De vrouwtjes mot legt haar 50 tot 100 eitjes in de naden van wollen kleding, tapijten, huiden en vogelnesten. De motten komen meestal in juni tevoorschijn. Bij temperaturen van rond de 20 °C kunnen zich 4 generaties in een jaar ontwikkelen.
Was je kleding op hoge temperatuur
Door kleding heet te wassen, doodt je eitjes en mottenlarven. Hang het daarna niet meteen terug in de kast: zorg eerst dat de volwassen motten verdwijnen, anders leggen ze weer eitjes.
Motten houden niet van licht en worden niet graag gestoord. Leg een vel wit papier onderin je kast. Liggen er tunnelvormige spinsels en korrels op? Dan weet je dat mottenlarven zich in jouw textiel hebben genesteld.
Haal enkele mottenballen uit het pak. Pas op dat je ze niet uit het folie haalt. Het folie is namelijk voorzien van gaatjes waar de geur doorheen komt en de balletjes geleidelijk zullen verdampen. Een gemiddelde kledingkast heeft ongeveer zes mottenballen nodig om gedurende drie maanden motten te verjagen.
Let op gaten in voedsel-verpakkingen
Voedselmotten kunnen niet alleen karton en papier doorbijten maar ook kunststoffen zoals plastik. Met name verpakkingen van producten waarvoor motten een voorkeur hebben: graan, graanproducten, pasta, rijst, noten, droog fruit, thee, specerijen, chocolade, bonbons en diervoer.
Zijn motten gevaarlijk? Volwassen motten doen niet of nauwelijks kwaad, maar het is niet raadzaam om ze in je huis te laten rondvliegen. Motten leggen namelijk eitjes in je huis, en zodra die uitkomen, komen er mottenlarfjes uit.
Het popstadium duurt 2-6 weken. De volwassen bruine huismotten leven ca. 2 weken en vliegen van juni tot augustus, al kunnen ze in verwarmde ruimten het hele jaar worden waargenomen.
Vooral lang opgeborgen textiel of ongewassen kledingstukken zijn aantrekkelijk voor motten. bij opgezette dieren of in vilten isolatiemateriaal. in de voorraadkast, bijvoorbeeld bij meelproducten, granen of peulvruchten. in vogelnesten op het dak.
Motten staan, net als vlinders, symbool voor transformatie. In tegenstelling tot vlinders, leggen ze meer de focus op de schaduwzijde, omdat motten 's nachts actief zijn. Schaduw staat daarbij niet in verband met slecht of duister.
Mottengaatjes hebben een onregelmatige vorm en doen zich meestal in kleine nestjes, dus in een kleine groep van gaatjes voor. Onder de microscoop bekeken, zijn de randen van mottengaatjes glad en niet vezelig.
Motten zijn dol op ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en warme temperatuur. Ze komen je huis vaak binnen als het nog eitjes of larven zijn, tussen bijvoorbeeld tweedehands kleding of opgezette dieren. Hieruit ontstaan al snel nieuwe motten, die direct op zoek gaan naar een partner om eitjes te leggen.
Motten spelen een grote rol in het leven van andere dieren. “Ze vormen een belangrijke voedselbron voor vleermuizen, spinnen en vogels. Bijvoorbeeld de mezen in je tuin zouden verhongeren zonder nachtvlinderrupsen”, zegt Bart van Camp, mottenkenner én liefhebber.
In de meeste gevallen is de meelmot ongevaarlijk en mensen zullen bij het eten van besmet voedsel niet ziek worden. Wel kunnen de rupsen het voedsel met hun ontlasting en cocons bederven. Het gebeurt in sommige gevallen ook wel dat mensen allergisch reageren op het besmette voedsel.
Als je het beestje zelf niet hebt gezien, maar je merkt wel dat er voedsel in je keukenkastjes of kelderkast is aangevreten, dan kan dat duiden op de aanwezigheid van de larven van meelmotten. Ze vreten zelfs dwars door plastic verpakkingen heen als het nodig is.
Wanneer de larven volgroeid zijn, zullen ze verpoppen. Dit stadium duurt zo'n 1½-3 weken. De volwassen motten leven maar 1-2 weken en houden zich enkel bezig met de voortplanting. In Nederland, bij een temperatuur van 18-20°C, kunnen bij de meelmot 4 generaties per jaar optreden.
Motten leven het liefst op donkere, beschutte plekken waar ze niet gestoord worden. Daar kunnen ze veilig hun eitjes leggen en larven uit laten komen. De larven zijn de boosdoeners, dus geef motten geen kans om eitjes te leggen.
De geur van laurier, cederhout, kamfer, vlierbloesem of lavendel verdrijft motten. Maak simpel zelf geurbuiltjes met een stoffen zakje, gevuld met bijvoorbeeld laurier of lavendel uit de tuin. Maak kasten en opslagruimtes extra goed schoon met een beetje azijn.
Naftaleen / Mottenballen
De damp van naftaleen was zowel afstotend als dodelijk voor motten (dodelijk als het naftaleenhoudende mottenmiddel in een luchtdichte plastic zak zat met de motten/textiel). Helaas is de stof zeer giftig als het door mensen wordt ingeademd en gevaarlijk bij langdurig contact met de huid.
Motten bijten, zoemen of steken niet. Toch kunnen ze erg vervelend zijn als je ze in huis hebt. Zo maken ze je kleding kapot of zitten aan je eten.
Een halfuurtje is voldoende, daarna kan je het textiel gewoon wassen in de wasmachine, zoals normaal. Iets meer omslachtig is het gebruik van een emmer met 50 % azijn en 50 % heet water om in je kleerkast te plaatsen.
De lampen werken als kunstmatige manen, waardoor motten in de war raken en hun zintuigen op hol slaan. Motten oriënteren zich gewoonlijk op lichtbronnen in de verte. Ze raken dus makkelijk gedesoriënteerd door een lichtbron die dichterbij is, zoals een buitenlamp.