Je hebt de keuze uit poederblussers, schuimblussers en CO2 brandblussers in verschillende maten. De kleine modellen van 1 kilo zijn snel leeg (6-12 seconden) en zijn met name bedoeld voor in de auto. Schuim verspreidt zich veel minder door de hele ruimte dan poeder.
In principe geldt een houdbaarheidsduur van 20 jaar voor brandblussers op locatie en 15 jaar voor brandblussers in de auto. Hoe lang een brandblusser houdbaar is, is ook altijd te controleren. De productiedatum staat namelijk op de blusser aangegeven.
Een kleine blusser van 2 liter voor in de auto of caravan is na 15 seconden leeg. Een brandblusser van 6 liter is pas na 50 seconden leeg. Lees bij aanschaf het etiket. Tot hoeveel graden onder 0 de blusser geschikt is, staat op het etiket.
Tijdens het blussen mag je die spuitmond nooit aanraken! Het gas daalt namelijk tot een temperatuur van min 80°C en aanraking zou dus ernstige brandwonden kunnen opleveren. Enkel met het handvat kan je de spuitmond of de vuurhaard richten.
CO2 blusser herkennen
Een CO2 blusser herken je aan de zwarte expansiekoker en het zwarte handvat tussen de expansiekoker en de slang. Het blusgas is bij het blussen -80°C en daarom moet je nooit de koker vasthouden, maar alleen het handvat! Een CO2 blusser is verkrijgbaar in 2KG en 5KG.
Je herkent een CO2 blusser aan de trechtervormige spuitmond waarmee het gas verspreid wordt. CO2 is een gas dat vriestemperaturen van wel -80°C aanneemt. Door het ijskoude gas op de bron van het vuur te spuiten, dooft de brand uit en verstikt het vuur.
Kooldioxide, bekend als koolzuur, wordt toegepast als koolzuursneeuw. Koolzuur is kleurloos, reukloos, geleid geen elektriciteit, inert gas, dat geschikt is om branden te blussen. Het blusmiddel wordt als vloeistof in de blusser opgeslagen onder een druk van 60 bar bij kamer temperatuur.
Koolzuursneeuwblusser (brandklasse B): met name geschikt voor vloeistoffen. Ook geschikt voor elektrische apparatuur. Niet geschikt voor personen. Het blusmiddel is -80 graden Celsius, waardoor mensen er ernstige verwondingen door oplopen.
In de cilinder zit kooldioxide (CO2). Zodra de CO2 via de expansiekoker met de lucht wordt gemengd ontstaat er koolzuursneeuw. Koolzuursneeuw ziet er uit als een wolk mist die erg koud is, tot een temperatuur van ongeveer -80°C. Het blusprincipe berust op het principe van het verdrijven van zuurstof.
Bluspoeder is een blusmiddel op basis van zouten. Oorspronkelijk (1928) bestond het poeder uit een mengsel van natriumbicarbonaat en kaliumsulfaat, dit werd BC-poeder genoemd. Tegenwoordig (vanaf 1957) gebruikt men kaliumbicarbonaat (ABC-bluspoeder) met diverse toevoegingen.
De CO2 blusser, ook wel koolzuursneeuwblusser genoemd, is geschikt voor het blussen van vloeistofbranden (brandklasse B) en branden in onder spanning staande apparatuur. Het grootste voordeel van een koolzuursneeuwblusser is dat de blusstof (CO2) geen reststoffen achterlaat bij gebruik.
Een oude brandblusser die leeg, defect of over datum is, dient gerecycled te worden als klein chemisch afval. Als particulier kun je brandblussers naar het milieudepot van jouw gemeente brengen, aanbieden bij gespecialiseerde afvalverwerkingsbedrijven, of bij een brandblusser leverancier als Brandblusser XL.
(Sproei)schuimblussers zijn zowel thuis als op vakantie prima geschikt voor het blussen van kleine branden door vaste en vloeibare stoffen. Zij veroorzaken bij het blussen weinig nevenschade, zijn eenvoudig te bedienen en hebben een langere blusduur dan poederblussers.
De tijd dat men met een blusser kan werken is afhankelijk van de hoeveelheid die in de fles zit. Een kleine blusser van 2 liter voor in de auto of caravan is na 15 seconden leeg. Een brandblusser van 6 liter is pas na 50 seconden leeg.
Over het algemeen geldt dat blusapparaten voor particulier en privégebruik, zoals bij mensen thuis, om de vijf jaar moeten worden vervangen. Brandblussers van drie kilo of zwaarder, zoals openbare brandblussers, gaan maar liefst 20 jaar mee.
In een poederblusser zit chemicaliën met zout en zout trekt vocht aan. Vocht in bijvoorbeeld elektronische apparaten gaan niet samen. Een poederblusser is dus een effectieve brandblusser die voor veel branden geschikt is maar wij adviseren een schuimblusser.
Wanneer je brandend olie of vet blust met water, ontstaat er een steekvlam. Dat komt doordat het water door de hitte onmiddellijk gaat koken, en dus overgaat in gasvorm. Tijdens dat proces worden oliedeeltjes in de lucht gebracht. Tezamen met de waterdamp levert dat een uiterst brandbaar mengsel op.
Brand en elektriciteit
Een brand die is ontstaan in een meterkast of een elektrische installatie mag nooit met water worden geblust. Dit omdat water en elektriciteit niet samen gaan, water geleidt namelijk de elektriciteit.
Eén van de grote voordelen van een koolsneeuwblusser is dat er geen nevenschade ontstaat omdat er met een gas wordt geblust. Een CO2 brandblusser is daardoor zeer geschikt voor ruimtes met elektronische apparatuur. De koolsneeuw blusser herken je aan de zwarte koker aan het uiteinde van de slang.
Een frituurbrand kan het beste bestreden worden door middel van een vetbrandblusser. De temperatuur van een frituurbrand moet snel omlaag om verdere uitbreiding van de brand te voorkomen. Door met de vetbrandblusser de frituurbrand te blussen wordt de oppervlakte van het vet in de frituurpan bedekt met een laag schuim.
Door de extreem hoge temperaturen is het risico groot dat het water gaat ontleden, waardoor het zeer brandbare en explosieve waterstofgas (knalgas) kan gevormd worden. Deze branden mogen we nooit blussen met water.
Zuurstof kan verwijderd worden door de brand te smoren met een waterachtige filmlaag, of met een inert gas. Een kaarsendover werkt ook doordat de vlam alle zuurstof verbrandt. Als alle zuurstof onder de kaarsendover op is, dan zal de vlam doven.
Met een CO2 blusser blus je branden door middel CO2 gas, de aanwezig zuurstof verdreven door het CO2 gas. Als er gestopt wordt met blussen, kan het voor weer oplaaien. Eén van de grote voordelen van een dit type blusser is dat er geen nevenschade ontstaat omdat er met een gas wordt geblust.
Het is op zich niet schadelijk om in te ademen in kleine hoeveelheden, al kan het bij een iets grotere hoeveelheid wel een licht laxerend effect hebben. Omdat poeder een soort van zout is, is het wel erg corrosief naar de omgeving toe, en kan het dus elektrische apparaten of metalen oppervlaktes aantasten.
Nadelen: Dit blusmiddel vereist naar onze mening eigenlijk training. Blaast het vuur uit, waardoor het weer makkelijker kan ontbranden dan andere blusmiddelen. In (kleine ruimtes) kan het verstikkingsgevaar veroorzaken.