Vandaar dat een ongeopende fles lang houdbaar is. Maar eenmaal geopend is het minder lang houdbaar. Dan komen er door ons speeksel bacteriën bij waardoor het kan bederven. Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet. De houdbaarheid van water in een fles is dus langer dan wat er op het etiket staat.
Het water dat je drinkt, komt via je darmen in de bloedbaan. De nieren filteren het bloed en scheiden overtollig water uit in de urine. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben.Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn.
Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken. De meeste mensen vinden een glas water dat een nacht heeft gestaan nog wel veilig om van te drinken.
Bewaar het water op een donkere, koele plek. Zo krijgen algen en bacteriën geen kans en kun je het water tot wel zes maanden lang bewaren. De stelregel is dan ook om je drinkwatervoorraad elke zes maanden te verversen.
Water in een tank is bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden. Het is daarom verstandig om al het drinkwater in de tank om de drie à vier dagen te verversen. Tap de tank af en vul deze opnieuw met schoon en vers drinkwater.
Zo houd je je water het langst goed
Daarnaast is het belangrijk om je fles met water niet in direct zonlicht te leggen, de warmte van het zonlicht zorgt ervoor dat bacteriën sneller groeien. Ook je water in een fles van roestvast staal (RVS) of glas bewaren, zorgt ervoor dat je water langer houdbaar is.
Vooral kinderen, ouderen en mensen met een lage weerstand, kunnen goed ziek worden van bedorven water.
Schimmels en bacteriën kunnen niet in je flesje water, zolang deze gesloten blijft. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de verlopen tht-datum op een ongeopende waterfles, omdat het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ook daarna nog veilig te drinken is.
Een gekochte, goed afgesloten fles bronwater kun je gekoeld jaren bewaren, zegt Ralf Hartemink, opleidingsdirecteur levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit. 'Water bevat namelijk geen stoffen waardoor het uit zichzelf gaat bederven.
Wanneer water stilstaat, wordt er door microbiële processen een slijmlaag, de zogenaamde biofilm, in het leidingnet gevormd. Dit zorgt voor ideale levensomstandigheden voor waterbacteriën en ziektekiemen, zoals pseudomonas aeruginosa en legionella.
Bij het overmatig drinken van water in een korte tijd, kan er watervergiftiging optreden. De nieren zullen niet in staat zijn om al dat water in het lichaam te verwerken, en daardoor wordt het vocht ook niet meer in urine omgezet. Het zal in plaats daarvan via het bloed het lichaam verlaten.
De professor stelt in zijn algemeenheid dat het verstandig is om dat niet langer dan één jaar te doen. PET-flessen opnieuw vullen is ronduit de slechtste optie, omdat er altijd plastic deeltjes in het water terechtkomen. Vooral als je zo'n flesje in de zon legt, komen er veel microplastics vrij.
Als het (lekker) warm is, is het fijn om water mee te nemen voor onderweg, of te bewaren in de koelkast om koud te kunnen drinken. Water uit de kraan kan je in een schone glazen fles of kan (met deksel) in de koelkast wel een week bewaren.
Wil je je water laten testen? Neem dan contact op met je waterbedrijf.Deze kan je kraanwater testen op bacteriën en op metalen. Wanneer er problemen zijn met je kraanwater en er sprake is van een afwijkende kleur of geur, dan zal je waterbedrijf het water kosteloos controleren.
Laat het water een minuut lang rustig stromen en voorkom dat het water vernevelt. Ook door toiletten door te spoelen en douches te laten doorlopen, ververst u het water in de leiding. Maakt u daar gelijk schoon, dan hoeft doorspoelen geen verspilling te zijn. Vergeet ook de buitenkraan en tuinslang niet.
De belangrijkste reden is bureaucratie: water is een voedingsmiddel dat geconsumeerd wordt en is als dusdanig onderworpen aan de wettelijke regeling met betrekking tot vervaldata op consumeerbare producten. Daarnaast biedt een vervaldatum op flessenwater ook een zekere bescherming voor de fabrikant.
Hoelang kun je jouw Dopper gebruiken? Als je jouw Dopper op de juiste manier verzorgt, kun je hem oneindig lang gebruiken. Maak hem iedere dag schoon om bacteriën geen kans te geven zich te vermenigvuldigen en schimmelvorming te voorkomen.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
,,Water kan wel degelijk van smaak veranderen door het een nachtje in een glas te laten staan. Dat komt omdat de chemie van het water ondertussen kan veranderen.”
Ook zitten er deeltjes in van de huisinsecten zoals bijvoorbeeld spinnen, vliegjes en muggen. Gedurende de nacht neemt het water ook kooldioxide op uit de lucht waardoor de pH-waarde iets daalt en dat nachtelijke slokje net even wat zuurder kan smaken dan overdag.
Voor onze spijsvertering kan staand eten op zich geen kwaad. Wanneer u staat gaat er meer energie, bloed, naar uw benen. Die energie kan dan niet naar uw darmen om te helpen bij de vertering.
Zorg dat in je noodpakket in ieder geval de volgende items zitten: Dichte flessen water (drie liter per persoon, voor drie dagen) Lang houdbaar eten. Hygiëneproducten zoals toiletpapier, zeep, tandpasta en tandenborstel.
Geschikte flessen om water in te bewaren zijn bijvoorbeeld de Dopper of plastic 'wegwerp'flesjes, volgens het Voedingscentrum.