Zonnebrandcrème en DEET: Breng eerst zonnebrandcrème aan, na een half uur DEET smeren. Hoe lichter het huidtype hoe hoger de beschermende factor. Probeer in de (sub) tropen tussen 11.00 en 16.00 de zon zoveel mogelijk te vermijden.
Zo bieden sprays en lotions met 10% DEET ongeveer drie uur bescherming, bij 15 tot 20 % loopt dit op tot een uur of vier, vijf en producten met 30% DEET houden wel minstens zes uur aan. In risicogebieden met bijvoorbeeld malaria is het belangrijk een product te kiezen met minimaal 30% DEET.
Hoe gebruik je Anti-Insect DEET in de zon? Breng Anti-Insect DEET 10 minuten voordat je de zon in gaat aan. Gebruik je het anti-muggenmiddel in combinatie met een zonnebrandproduct? Breng dan eerst (30 minuten voor blootstelling aan de zon) de zonnebrandcrème aan.
Als je DEET overdag en 's avonds gebruikt en af en toe op je kleding, gebruik je ongeveer 10 milliliter per dag. Als je DEET overdag gebruikt en een paar uur 's avonds gebruikt in een gebied waar je niet veel zweet en je huid voor het grootste deel bedekt is, gebruik je ongeveer 5 milliliter per dag.
DEET is een afkorting voor N,N-Diethyl-meta-toluamide, of iets korter: diethyltoluamide. Het middel maskeert vluchtige geurstoffen op de huid. Deze geurstoffen, bijvoorbeeld van melkzuurbacteriën, kunnen niet worden omgezet in reukneuronen die muggen kunnen aantrekken.
Je wilt altijd voorkomen dat beestjes als muggen je steken; waar ter wereld je je ook bevindt. Care Plus adviseert 60ml per persoon per 2 weken aan deet of natural spray mee te nemen op reis. Dit is een gemiddelde om u goed te kunnen beschermen.
Moustimug is een merk dat verschillende goedwerkende insektenwerende producten met DEET op de markt heeft. De collectie bevat sprays en rollers met 20%, 30% of 50% DEET waardoor ze zijn aan te raden voor gebieden met malaria of knokkelkoorts. Ook is het dichter bij huis te gebruiken tegen muggen, teken en steekvliegen.
Smeer eerst de zonnecrème en wacht minstens 30-45min. voor je de antimuggenmelk (op basis van Deet of andere repellent) aanbrengt. Het aanbrengen van een insectenwerend middel samen met een zonneproduct vermindert de efficiëntie van zonnefilters.
smeer de onbedekte huid in met een insectenwerendmiddel met minimaal 30% DEET; kampeer niet aan de bosrand en langs omzoming van een camping; vraag de GGD of een vaccinatie tegen tekenencefalitis nodig is (niet mogelijk voor de ziekte van Lyme).
Muggen hebben een hekel aan de smaak en geur van anti-insectenmiddel Deet. Maar dat is niet omdat ze het proeven met hun kop, maar met hun poten. Dat hebben onderzoekers van onder andere de Rockefeller University in New York ontdekt.
Vermijd contact met (brand)wondjes, geïrriteerde huid en eczeem. Breng DEET opnieuw aan als de beschermingsduur is verstreken (zie verpakking). De beschermingsduur van DEET neemt af door zwemmen, transpireren en weersomstandigheden (regen en wind).
Gebruik een insectenwerend middel dat deet bevat. Frisdrank en bier trekken wespen aan. Laat nooit blikjes openstaan en drink nooit zonder rietje uit een blikje. Als er een wesp in zit, kan deze in mond of keel steken.
Citronella olie is net als de tea tree olie een natuurlijke olie die ook gebruikt kan worden tegen muggen. Smeer een paar druppels op de ontblote lichaamsdelen en de muggen blijven weg.
Eerst je dagcrème
Zij kunnen je huid ook beschermen tegen de zon die nog door je zonnebrandcrème heen dringt. Er is wel een uitzondering; als je een hele vette crème gebruikt die niet intrekt (denk aan vaseline) en je hebt een zonnebrandcrème met chemische filters dan kan je beter eerst je zonnebrandcrème opbrengen.
N,N-diethyl-m-toluamide, beter bekend onder de afkorting DEET, is een insectenafwerende stof. Het wordt gebruikt in producten om je te helpen beschermen tegen muggen- en tekenbeten. Te veel DEET gebruiken kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.
Overdag ramen en deuren tegenover elkaar open houden kan helpen muggen weg te houden, want ze houden niet van tocht. Als het kan, trek je kindje dan bedekkende, maar luchtige kleding aan zodat de muggen op de bedekte huid niet kunnen steken. DEET kan je beter niet gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Bij baby's jonger dan 2 maanden wordt vaak gebruik van DEET afgeraden omdat de kans op huidirritatie groter is.
Voor malariagebieden wordt een concentratie DEET aanbevolen van minimaal 30 procent. Een concentratie van 20 procent werkt ongeveer 4 uur, 30 procent werkt 6 uur, 40 procent werkt 8 uur en 50 procent werkt 10 uur.
Werkzame stoffen in muggensprays
Door de meeste websites, reisgidsen en artsen wordt altijd DEET geadviseerd. DEET is een zeer effectief bestandsdeel in muggensprays en biedt hele goede bescherming tegen muggenbeten. Over het algemeen kun je geen muggensprays krijgen met meer dan 50% DEET.
Smeer op de onbedekte huid, zoals gezicht, handen en enkels, een insectenwerende lotion. Middelen die DEET bevatten, hebben het beste effect. Slaap 's nachts onder een klamboe. Bij voorkeur één die is geïmpregneerd met een insectenwerend middel, zoals DEET.
Smeer de onbedekte huid in met een insectenwerendmiddel met minimaal 30% DEET of gebruik een muggenwerend middel met Icaridin. Gelijktijdig gebruik van zonnebrandcrème en DEET: eerst zonnebrandcrème opsmeren.
Citroen en eucalyptus-olie, het ideale afweermiddel
Een olie die gemaakt is op basis van citrusnoten en eucalyptus is een geschikte olie om muggen weg te houden. De sterke geur, die je direct op de huid of kleding aanbrengt, of in de lucht verspreidt, schrikt insecten af.