Zwarte knoflook is knoflook die door fermentatie een andere kleur heeft gekregen. Zwarte knoflook heeft een zachte textuur en een smaak die doet denken aan soja en rozijnen. Je kunt zwarte knoflook gebruiken als ingrediënt in verschillende gerechten of gewoon uit de hand eten als een gezonde snack.
Zwarte knoflook is niet een ander soort knoflook, maar gefermenteerde witte knoflook. Dat betekent dat de bol zo'n 30 tot 40 dagen in een warme, vochtige ruimte gecontroleerd heeft liggen rotten. Hierdoor verandert de structuur, smaak en kleur van de knoflook.
De zwarte knoflook heeft 198 eenheden van de antioxidanten per 100 gram, in vergelijking met 119 eenheden per 100 gram in de gewone knoflook. Antioxidanten zijn essentieel in het lichaam voor een goede werking van het immuunsysteem, maar ook voor het voorkomen en herstellen van schade aan onze lichaamscellen.
In tegenstelling tot witte look kun je zwarte look zonder slechte-adem-gevaar rauw gebruiken. Snij het in fijne plakjes en meng het bijvoorbeeld onder een salade, werk er een pokébowl of soep mee af.
Zwarte knoflook kopen en bewaren
Bij het kopen van de knoflook moeten de teentjes zacht zijn, dan zijn ze het verst en het lekkerst. De knoflook moet koel en droog bewaard worden, maar niet in de koeling. Zwarte knoflook is 1,5 jaar houdbaar.
Niet alleen toko's of online winkels verkopen zwarte knoflook, je vindt het ook bij de meeste (wat grotere) supermarkten. Het product is gefermenteerd, dus zoek niet bij de verse groenten. Vaak vind je het in een gangpad met meerdere smaakmakers en kruiden, in een klein potje.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
Knoflook zorgt in vele producten waaronder sauzen, vlees, worstwaren en salades voor de zeer kenmerkende knoflooksmaak. Deze smaak laat zich vaak omschrijven als doordringend, iets zoetig maar toch ook weer scherp.
Verse knoflook heeft een zachte frisse smaak en is licht verteerbaar. Daarnaast merk je de dag erna niet veel meer dat je knoflook hebt gegeten.
Je kunt de gerookte knoflook gebruiken net zoals je gewone knoflook gebruikt. In gerechten waarbij je de knoflook niet veel verwarmt, zoals kruidenboter of knoflookboter, zul je wel wat merken van de rooksmaak. De knoflooktenen zijn vaak een stuk groter door de uitstekende kwaliteit.
Hoe eet je gefermenteerde groenten? Gefermenteerde groenten lenen zich perfect als bijgerecht, als smaakmaker of om gerechten mee af te werken. Je kan ze aan soep toevoegen, door een saus mengen, in een salade verwerken.
Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Dit proces noemen we ook wel fermenteren.
Knoflook is absoluut gezond en bevat heel wat vitamines en mineralen. Het bevat onder andere vitamine A, vitamine B1, vitamine B3, vitamine B5, vitamine C, mangaan, seleen, fosfor, koper en calcium. Bovendien is het ook arm aan calorieën, dus je kan er lekker veel van gebruiken.
Honing en knoflook gaan ontstekingen tegen en hebben een natuurlijke pijnstillende werking die behulpzaam kan zijn bij aandoeningen als artritis, vochtretentie en spierziekten. Beide ingrediënten gaan virussen tegen en bevorderen de aanmaak van antilichamen die de luchtwegen beschermen.
De beste knoflook soorten: Creole (hardnecks)
De soorten uit deze subgroep vormen niet erg grote bollen, maar hebben vooral een geweldige smaak en ze zijn lang te bewaren.
Verse knoflook heeft een frissere, zachtere smaak dan gedroogde. Dat komt vooral tot uiting in gerechten, waarin knoflook rauw wordt verwerkt, zoals salades. De verse teentjes, die groter zijn dan die van gedroogde knoflook, zijn ook sappiger.
Knoflook. Je zou het misschien niet meteen denken, maar knoflook staat wel degelijk bekend als een afrodisiacum. In knoflook zit een stofje genaamd allicine, dat zorgt voor een gezonde doorbloeding en gezond libido.
“Bij sommige mensen kan knoflook ervoor zorgen dat de maagsappen geïrriteerd raken, waardoor zuurbranden ontstaat. Bij anderen kunnen het juist de darmen zijn die de scherpe knoflook moeilijk kunnen verwerken,” zegt slaapexpert Winni Hofman. En dat kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt, of zelfs wakker wordt.
KNOFLOOK EN KALIUM
100 gram knoflook levert een gezonde dosis van 20% van de ADH kalium. Kalium is onder andere goed voor de spieren, het zenuwstelsel goed en de bloeddruk in je lichaam.
De gerookte knoflook die je bij Groentebroer.nl kunt kopen heeft een heerlijk licht rook aroma en heeft een rijkere knoflooksmaak dan de normaal verkrijgbare knoflook. De smakelijke knoflook wordt tien dagen achtereen koudgerookt boven een mild vuur.
Hoe kun je zwarte knoflook bewaren? Zwarte knoflookbollen en gepelde teentjes kun je het best bewaren in je keukenkastje op kamertemperatuur. De houdbaarheid is vanaf verpakken 1 jaar. Mocht je de bollen langere tijd willen bewaren, dan kun je ze in een afgesloten pot doen tegen uitdroging.
Knoflook is familie van de ui. En net als de ui groeit een knoflookbol zoals een bloembol. De bol groeit onder de grond en haalt voeding uit de aarde. Uit de bol groeit een knoflookbloemstengel met bladeren en na verloop van tijd groeit er zelfs een bloem uit.