Het resultaat: een knapperige, zoute korst en een zoetige, zachte binnenkant. De perfecte combinatie! Pretzels hebben vaak een topping van grof zout, maar ook sesam, suiker, kaas, chocolade, knoflook en kaneel zie je wel eens voorbij komen.
Je zou ze kunnen vergelijken met zoute stengels zoals wij deze kennen. Een Pretzel smaakt heerlijk met bijvoorbeeld kruidenboter daarop. Je kunt ze ook heerlijk dippen in een lekker sausje. In alle Duitse bakkerijen behoort een Pretzel standaard tot het assortiment.
In de VS zijn pretzels verkrijgbaar in allerlei smaken en met verschillende coatings, zoals yoghurt, chocolade, aardbei, mosterd, kaneelsuiker, kaas en nog veel meer. Harde pretzels met een laagje chocolade zijn populair rond Kerstmis en worden vaak als cadeau gegeven.
Dit komt doordat er gebruik gemaakt wordt van het middel loog. Voor het bakken worden de pretzels ondergedompeld in een pekelbad met loog. Dit zorgt voor een licht zoute smaak en een lekker knapperige buitenkant. In Nederland is het gebruik van het middel “loog” in keukens verboden.
Knapperige buitenkant: Loog vormt een lichte korst aan de buitenkant, terwijl de binnenkant zacht en taai blijft - een onweerstaanbaar contrast. Unieke smaak: Het loogbad geeft die onmiskenbare pretzelsmaak, licht pittig en hartig, waardoor het zich onderscheidt van ander brood.
Om maar even met de deur in huis te valen: pretzels zijn niet erg gezond. Zo bevatten ze geraffineerde bloem en hebben ze een hoge glycemische index, wat betekent dat de koolhydraten makkelijk worden geabsorbeerd in de bloedbaan.
De loog, een sterke alkalische oplossing, wordt gebruikt om de pretzels hun karakteristieke donkerbruine kleur en taaie buitenkant te geven. De loog draagt echter ook bij aan de unieke smaak van de pretzels, waardoor ze een lichte pittigheid en een vleugje bitterheid krijgen.
Na verloop van tijd werden pretzels een integraal onderdeel van de Duitse keuken, zowel als hartige snack als gebakken lekkernij genoten . Ze werden vaak geserveerd bij verschillende gelegenheden, waaronder bruiloften, en werden een hoofdbestanddeel in veel huishoudens.
Pretzels worden vaak belegd met bijvoorbeeld roomkaas, hummus, guacamole of gerookte zalm. Je kunt ze ook dippen in een mosterdsausje, een kaasdip of lekkere mayo met een smaakje. Daardoor kun je ze ook príma als voorgerecht serveren.
Halverwege de 19e eeuw merkte een bakker op dat pretzels die te lang waren afgekoeld hard werden, waardoor ze een duurzame en innovatieve traktatie werden . Deze harde pretzel was erg populair onder troepen van de Unie tijdens de Burgeroorlog, die de lang houdbare pretzels meenamen naar de oostkust, waardoor de snack nog populairder werd.
Snyder's Pretzel Pieces zijn dikmakend, bijna doorweekt met olie en melkbestanddelen , wat een belangrijke reden is waarom ze zo lekker zijn. Dikmakende voedingsmiddelen lijken kruiden altijd goed vast te houden, omdat het vet de smaak concentreert en de pretzel ermee bedekt.
Zachte pretzels zijn gewoon een gistbrood dat in een pretzelvorm is gevormd. Het enige grote verschil bij het maken van pretzels, in tegenstelling tot gewoon brood, is dat pretzels worden gekookt en vervolgens gebakken . Het koken zorgt ervoor dat de buitenkant van de pretzel zijn prachtige goudbruine kleur en unieke knapperige en taaie textuur krijgt.
Jaren geleden, tijdens het onderzoeken van mijn eerste boek, Pretzel Making at Home, leerde ik een geweldige truc van voedingswetenschapper Harold McGee, die had ontdekt dat het verhitten van baking soda in een lage oven de pH verandert, waardoor het meer op loog gaat lijken. Zijn gebakken baking soda is het geheime ingrediënt voor deze uitzonderlijke zelfgemaakte pretzels.
Moutsiroop (het soort dat voor bier wordt gebruikt) en ze in een hete alkalische oplossing (baking soda of food grade loog en heet water) dopen na het bakken gedurende ongeveer 20-30 seconden geeft een pretzel zijn karakteristieke smaak en kenmerkende bruine kleur . De alkalische oplossing is een grote bijdrage aan de pretzelsmaak.
In Amerika heet de Brezen, Pretzel
Ze zijn in de Verenigde Staten verkrijgbaar in verschillende varianten, van de klassieke zoute pretzels tot zoete en hartige smaken zoals kaneel-suiker, chocolade, kaas, en zelfs gevulde pretzels met ingrediënten zoals roomkaas of chocolade.
Brezn, Brezeln, pretzels—hoe je ze ook noemt, de geknoopte snacks ruiken anders dan andere gebakken producten . Ondanks regionale verschillen zijn alle zachte pretzels taai, zout en hebben ze een glanzend bruin korstje dat ontstaat door het ongebakken deeg te behandelen met loog voordat ze worden gebakken.
Ook in Oostenrijk, Zwitserland en zelfs in de Verenigde Staten een zeer populair deeggerecht. In de VS heet de brezel namelijk Pretzel; in Nederland noemen we het doorgaans een zoute krakeling. Wat blijkt? In Nederland mocht de brezel niet gemaakt worden in de professionele keuken, aangezien er de hulpstof E524 in zit.
Er is een reden waarom stadions zachte pretzels serveren met een portie hete kaas: de smaken smelten heel goed samen. Je hoeft niet te vertrouwen op iets uit een pot of een machine om die perfecte combinatie te krijgen — er zijn genoeg supersimpele kaasdips die het goed zullen doen op je feestje. Een klassieke keuze is een bierkaasdip .
In Duitsland is de Pretzel beter bekend als een Brezel, en kom je hem in elke bakkerij tegen. De vorm van een Pretzel zou een religieuze betekenis hebben: de gaten in de krakeling zouden staan voor de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.
In de wereldberoemde biertuinen van Beieren worden pretzels ook gegeten met obatzda, een sterke, kaasachtige dip gemaakt met boter, hete paprika en camembert . Frankfurt is de thuisbasis van een mildere, romigere versie die bekend staat als schneegestöber, ook gegeten met pretzels en glazen zure, platte appelcider genaamd apfelwein.
Als je de Duitse roots van de pretzel wilt omarmen, ga dan voor een mosterddip! Dijonmosterd of een pittige bruine mosterd zijn de typische go-to's, omdat ze een extra kick aan je pretzelsnack geven .
De curryworst is in de tweede helft van de jaren veertig waarschijnlijk in Berlijn ontstaan. Het is naast de gewone braadworst een van de populairste Duitse snacks. Op nummer één staat nu de eveneens klassieke spaghetti bolognese. Daarnaast ziet apetito een verschuiving naar vegetarische gerechten.
De waarheid over loog
Maar de invloed van de basisstof op het deeg is eigenlijk enorm: het versterkt de smaakvolle bruining door de maillardisatie te versnellen en de suikers in het deeg te karamelliseren .
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Harde pretzels kunnen ook tot 6 maanden worden ingevroren en kunnen snel worden ontdooid bij kamertemperatuur wanneer u ze wilt eten. Hoe weet u of pretzels bedorven zijn? U kunt snel vaststellen wanneer pretzels bedorven zijn, omdat ze hun knapperigheid verliezen en muf worden.