De hoeveelheid water die een waterpomp per tijdseenheid kan leveren wordt uitgedrukt als debiet. In het Engels uitgedrukt als flow. Het debiet wordt uitgedrukt in m3/uur of liters/minuut.
Om de opvoerhoogte te berekenen kunnen wij uitgaan van de volgende gegevens. H = Hgeo + X + (0,2 x L) + 10 [m] H = 5 + 1 + 3 + 10 = 19 [m]. De opvoerhoogte is in totaal 19 m. Met de optie voor tuinbesproeiing vertrekkende vanaf de tappunten in huis, wordt een benodigd debiet van 2–3 m3/h aangenomen.
Hoeveel cv-pompen heb ik nodig? Een gewone ééngezinswoning zonder vloerverwarming heeft genoeg aan één circulatiepomp. Wanneer zowel radiatoren als vloerverwarming aanwezig zijn, heb je meestal meerdere circulatiepompen nodig. De meeste vloerverwarmingssystemen hebben immers een aparte circulatiepomp.
Pompkarakteristiek: Nuttig vermogen. =(Nuttig vermogen / toegevoerd vermogen) *100.
Opvoerhoogte (H) verticale afstand tussen het vloeistofniveau aan de zuigzijde tot waar de vloeistof moet komen. Opvoerhoogte is de druk van die de pomp moet leveren om een bepaalde pompcapaciteit te leveren. In de pompcurve is de opvoerhoogte meestal uitgedrukt in mwk.
De maximale aanzuigdiepte van een beregeningspomp / hydrofoorpomp is ongeveer 8 meter. Deze maximale aanzuigdiepte wordt bij iedere pomp aangegeven. Wanneer een pomp het water van dieper dan 8 meter aan moet zuigen, adviseren wij u om te kiezen voor een bronpomp.
Door de pompsnelheid te verlagen stroomt het water trager door je CV-systeem en zal het meer warmte af kunnen geven in de radiatoren. Je hebt ketels met een gewone aan/uit pomp, en moderne ketels met een modulerende pomp, waarbij de pompsnelheid traploos ingesteld kan worden door de ketel.
U kunt de waterdruk van uw cv-ketel eenvoudig controleren op de meter aan of naast de ketel. Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan.
De snelheid staat standaard op 100% capaciteit, maar deze kun je aanpassen. Op de display van de cv-ketel kun je de snelheid van de pomp verlagen, waardoor het water meer tijd heeft om warmte af te geven. Moderne ketels regelen de pompsnelheid vaak automatisch.
Waarom membraanpompen? De membraanpomp is een veelzijdig werkpaard waarmee gebruikers in diverse industrieën kunnen standaardiseren op een pomptype dat geschikt is voor een breed scala aan vloeistoffen. Zolang er een persluchttoevoer beschikbaar is, kan de pomp overal worden geïnstalleerd waar deze nodig is.
Bij een centrifugaalpomp zal de opvoerhoogte nooit hoger kunnen worden dan een bepaald maximum. Bij een verdringerpomp daarentegen, zal de opvoerhoogte op kunnen lopen tot een waarde ver boven de ontwerpdruk en daarom moet elke verdringerpomp tegen overdruk beveiligd worden.
We rekenen tijdens transport door de PE-leidingen (tyleenslang) met een geschat verlies van +/- 1 Bar per 100 meter (praktische rekenwaarde bij benadering. Hoe meer druk, hoe hoger de verliezen). Als we gemiddeld zo'n 50 meter moeten overbruggen dient de pomp 3,5 Bar te leveren.
Druk wordt uitgedrukt in bar, debiet in m³/uur of liter/minuut. Het debiet dat een aftakking kan leveren, hangt af van verschillende factoren, waaronder: de druk aan de aftakking. de diameter, de lengte en het materiaal van de distributieleiding / aftakking.
Tip: zet de pomp eens op de laagste stand. Duurt het naar uw idee te lang voordat het warm wordt? Zet de pomp dan pas een standje hoger. Met een moderne circulatiepomp kunt u het energieverbruik met wel 75% verminderen.
Een te hoge druk op uw cv-ketel kan onnodige schade aan het expansievat tot gevolg hebben. Wanneer de druk richting de 3 bar gaat kan dit bovendien leiden tot gevaarlijke situaties. In dit geval kan namelijk de drukbeveiliging open gaan, wat ernstige waterschade tot gevolg kan hebben.
Als je meerdere keren per jaar het water moet bijvullen van je cv-ketel dan is er wat mis. Dan is er sprake van een lek want dat water verdwijnt niet zomaar. De meest voorkomende oorzaak is dat het expansievat oud en lek is. Die moet je iedere 7-10 jaar vervangen.
De nominale belasting (in kW) komt overeen met het aantal liters gas dat gebruikt wordt in 36 seconden als het toestel op vol vermogen werkt. Door het aantal liters gas te meten dat een cv-ketel gebruikt in 36 seconden, kunnen we de werkelijke nominale belasting bepalen. Dit is de gemeten nominale belasting.
Als u de ketel een lager maximum geeft, scheelt dat veel kosten en CO2-uitstoot. Heeft u normale radiatoren, dan is 60-70 graden een prima temperatuur. Heeft u een bijzonder goed geïsoleerd huis, dan is een maximum van tussen de 40 en 55 graden het beste. De cv stookt dan met een zo hoog mogelijk rendement.
Bij moderne ketels is de maximale aanvoertemperatuur 80 graden Celsius. Bij oudere cv-ketels zelfs 90 graden. Om die hoge temperatuur te bereiken gebruikt de ketel veel gas, en dat zorgt voor hoge energiekosten en meer CO2-uitstoot. Met een lagere cv-temperatuur bespaar je geld én CO2-uitstoot.
Grondwaterstand of grondwaterpeil is het peil van het water dat zich in de bodem bevindt. De grondwaterspiegel in Nederland bevindt zich over het algemeen binnen de 2 meter onder het maaiveld.
Waternet houdt het grondwater in de gaten met peilbuizen. Op waternet.nl vindt u een kaart met peilbuizen en grondwaterstanden.
Schep 5 tot 7 centimeter onder het wateroppervlak. Sluit de potjes, schud even goed en laat ze gedurende ongeveer 20 minuten staan. Plaats de potjes in goed licht tegen een witte achtergrond. Het water heeft totaal geen kleur Het water is licht gekleurd Het water heeft een duidelijke kleur (geel, bruin, etc.)