Meervoud: sirenen (wezen, toestel) sirenes (toestel)
Rol. Dat heet een onomatopee: http://nl.wikipedia.org/wiki/Onomatopee Het 'woord' voor stilte wordt meestal geschreven als 'ssst', maar ik weet niet of er een regeltje is die iets zegt over het aantal s'en.
Het zijn werkwoorden of zelfstandige naamwoorden die niet alleen handelingen beschrijven, maar ook de bijbehorende geluiden nabootsen door hun klank. Voorbeelden zijn: knerpen, zwiepen, kreunen, steunen, rinkelen, kraken, zoemen en toeteren. Natuurlijk gebruik je deze vorm van geluidsnabootsing meestal onbewust.
Het geluid van Meeuwen
Het wordt meestal omschreven als gekrijs of geschreeuw, en hoewel ze inderdaad behoorlijk kunnen krijsen hebben ze een veel breder scala aan geluiden. Het doet me soms denken aan geluidjes die baby's maken, of lachende oude kerels.
Een onomatopee of klanknabootsing is een woord dat fonetisch het geluid dat het beschrijft nabootst of suggereert en dat deel uitmaakt van de woordenschat van een of meer natuurlijke talen.
Bijzonder geschikt hiervoor zijn vogels die hun eigen naam roepen: koekoek, tjiftjaf, koolmees, roerdomp, kievit, oehoe en grutto. Mensen praten om elkaar dingen te vertellen.
Kieviten hebben hun naam te danken aan het schelle [“Kiewiet, kiewiet”] geluid dat ze maken. Ze roepen dus hun eigen naam.
Andere woorden voor voormalig zijn ex, geweest, gewezen, oud, toenmalig, voorheen, voormalige, vorig, vorige, vroeger en vroegere.
Volgens Van Dale is de afkorting voor hoofdstuk hfst. (met een punt erachter). Volgens Van Dale is de afkorting voor hoofdstuk hfst. (met een punt erachter).
Sinds 2009 echter maken ze - voor de herkenbaarheid (??) allemaal hetzelfde geluid, en hoor je dus geen verschil meer tussen de een of de ander. En eigenlijk maakt dat ook niet uit ; alle sirenes betekenen uiteindelijk hetzelfde : spoed, aan de kant !
De nieuwe, huidige sirene is alle hulpdiensten hetzelfde. Deze kent een lage toon van 375 hertz en een hoge toon van 500 hertz. Mede vanwege het toenemende verkeer is het minimale volume verhoogd van 100 naar 110 dB.
Eerst hadden alle sirenes een ander geluid maar eén geluid is makkelijker te herkennen vinden deskundigen. Dat is veiliger in het verkeer. De nieuwe sirene heeft twee tonen en is iets harder geworden. De ambulance had tot nu toe een sirene met drie tonen.
Je houdt van hem, of je haat hem: de houtduif. Hun hese geluid kun je nagenoeg het hele jaar door horen. Hoe je de zang van de houtduif herkent, hoor je onder meer in deze nieuwste podcast van Notenkrakers.
Ook is er sprake van muzikaal verleiden: mannetjes brengen hun soms luide, soms zachte minneliederen ten gehore. Thuis (zelfs in de slaapkamer) hoor ik een koolmees: taTIE taTIE taTIE taTIE taTIE, klinkt het indringend. Het lijkt op de sirene van een politieauto en ook wel op een fietspomp.
Misschien is het u ook opgevallen: de eerste vogels zijn begonnen met zingen. 's Ochtends vroeg is de merel de eerste uitbundige zanger, maar ook roodborst, winterkoning en heggenmus zijn al te horen. Zodra de dagen lengen en de lente in aantocht is beginnen de zangvogels van zich te laten horen.
Winterkoninkje. Een onomatopee is een dier dat is genoemd naar het geluid dat hij of zij maakt. De koekoek is een onomatopee, en het winterkoninkje niet, want de koekoek roept 'koekoek' maar het winterkoninkje zegt geen 'winterkoninkje' of iets dat daar ook maar in de verte op lijkt.
Het kind gebruikt onomatopeeën (geluidswoorden) waarmee het kind acties, dieren en voorwerpen benoemt met het bijbehorend geluid. Bijvoorbeeld “brrr” bij het rijden met een autootje, “boe” voor koe, “wafwaf” voor hond, “tiktak” voor klok, “da” bij het dagzwaaien, “boem” als iets valt.
Is het 'de wc-bril' of 'het wc-bril'?
Het is 'de wc-bril', want wc-bril is mannelijk. Als je het aanwijst is het 'die wc-bril'.
Een tijger gromt zelden
In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is een tijger niet heel vocaal. Ze grommen eigenlijk zelden tot nooit. Doen ze dit wel, dan is het om met elkaar te communiceren over een grote afstand. De kans is dus klein dat je een tijger ooit tegen jou zal horen brullen.
Het meervoud van bril is 'brillen'. Eén bril, twee brillen.