Voor de lucht kun je iets meer water toevoegen aan de olieverf in Zinkwit om de verf wat transparenter te maken en daardoor het blauw zichtbaarder te maken. Dit maakt de verf minder 'vet' dan wat je gebruikt hebt voor de wolken, omdat de blauwe lucht achter de wolken moet liggen.
Lucht schilderen: voor de wolkenlucht breng je eerst een laag witte verf aan op het doek. Vervolgens doe je wat blauwe verf in één van de bovenhoeken van het schilderij, welke je daarna gaat uitsmeren. Omdat de verf zich nu gaat mengen op het doek zal de overgang van donker naar licht nog mooier zijn.
De kleur van water
Als je water schildert, krijgt het water dus vooral de kleur van de voorwerpen of omgeving die in het water reflecteren. Als de lucht in het water reflecteert, gebruik je dus dezelfde kleur als de lucht, maar dan wel iets donkerder, omdat een deel van het licht ook wordt geabsorbeerd door het water.
Acrylverf is een jonge schildertechniek. Het is populair bij zowel beginners als meer ervaren hobbyschilders en professionele kunstenaars, vooral vanwege de veelzijdigheid: als je met veel water en glacis werkt, zijn de kleuren transparant en stralend als in een aquarel.
Acrylmedium is in feite acrylverf, maar dan zonder pigment. Daarom is het ideaal om acrylverf mee te verdunnen, zonder dat er kwaliteit of hechting verloren gaat. Acrylverf is ook te verdunnen met water, maar bij te veel watergebruik gaat dit ten koste van de pigmenten en van de hechting van de verf.
Elke kleur verf heeft een soortelijk gewicht. Wanneer je de minst dichte verf (de transparante) op de bodem en de meest dichte (dekkende) verf bovenop legt, zal de dichtere verf naar beneden gaan en de verf met de mindere dichtheid naar boven komen. Hierdoor zullen de cellen gaan ontstaan.
Wil je graag glaceren, dan kun je glaceermedium kopen. Glaceermedium maakt de verf vloeiender (dunner), en transparant. Meestal zorgen glaceermediums voor een wat langere droogtijd. Ook glaceermedium is vaak weer verkrijgbaar in mat of glans.
De meeste schilders gebruiken geen zwart om een schaduw te schilderen, maar mengen liever een kleur. Je kan vaak een mooie schaduw maken door wat van de complementaire kleur bij te mengen. Of in geval van laag-over-laag, een transparante laag van de complementaire kleur toe te voegen.
Het is een goede gewoonte om je schilderij te beginnen met de grootste kwast die je vinden kunt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kwast van 5 á 6 cm breed (groter mag ook). Begin met grote streken en forse bewegingen, zonder hier al te veel over na te denken.
De belangrijkste en bekendste technieken zijn encaustiek (hete was schilderen), fresco, gouache, tempera, olieverf, aquarel, gouache en acryl. Daarnaast maken diverse kunstenaars ook gebruik van een mix van technieken.
Je kan diepte bereiken op de volgende manieren: Door bepaalde kleurcontrasten te gebruiken, met name het warm-koud contrast en het licht - donker contrast. Warme kleuren komen, net als lichte kleuren, naar voren ten opzichte van koele respectievelijk donkere kleuren.
Bij aquarel maak je namelijk gebruik van speciale aquarel verf die je zelf verdunt met water. Door het te verdunnen met water wordt de verf daadwerkelijk lichter van kleur en substantie en dit zorgt voor prachtige heldere en frisse kleuren.
Bewaren van olieverf: Schrap de klodders olieverf van je palet en doe ze op een plat tegeltje of plastic plaatje en doe dat in een diepvriesdoosje. Zet dat doosje in de koelkast, zo blijft het zéker een week lang bruikbaar.
Acrylverf als lijm gebruiken: wanneer je acrylverf in dikke lagen aanbrengt op het doek kun je hier gewoon voorwerpen indrukken. Maskeervloeistof: je kunt maskeervloeistof gebruiken voor het tijdelijk afdekken van bepaalde lagen van je schilderij. Hierdoor blijven deze lagen beschermd.
Wolken ontstaan doordat waterdamp in de lucht condenseert. Water op de aarde wordt verwarmd door de zon. Deze warme lucht waterdamp stijgt op. Hoe hoger de waterdamp in de lucht komt, hoe meer het afkoelt.
*WAT KAN IK SCHILDEREN? Begin met leuke dingen en leg de lat niet meteen te hoog. Makkelijke vormen zoals een appel (rond), doos (vierkant), glas (cilinder) zijn een grote uitdaging in het begin. Je kunt hier ook mooie composities van maken en je leert meteen veel over kleurgebruik en lichtinval.
Het belangrijkste verschil tussen olieverf en acrylverf is het bindmiddel. Verf bestaat altijd uit pigment met een bindmiddel. Bij olieverf is dit bindmiddel olie (meestal lijnolie) en bij acrylverf is dat acrylaatharsdispersie (oneerbiedig gezegd: plastic).
Maak meerdere horizontale lijnen op verschillende afstanden van elkaar en trek ook verticale lijnen over het doek heen. Trek zoveel lijnen als je wilt, maar weet wel dat met minder lijnen de vierkanten en rechthoeken groter zullen zijn. Schilder de lijnen. Gebruik zwarte verf om grote, duidelijke lijnen te maken.
Als je extreem dunne lijnen wil, dan kun je dus het best je penseel zo weinig mogelijk contact laten maken met je papier of doek. Je kunt tijdens het trekken van de lijnen je hand of je pink als steun gebruiken, dan moet natuurlijk wel de laag eronder al droog zijn, anders veeg je de boel uit.
Voor de eigen schaduw geldt dat meestal een goed resultaat ontstaat als het beschaduwde deel wordt weergegeven door de complementaire kleur van het onbeschaduwde deel bij te mengen. Een mooie schaduwkant op een rood object, kan dus geschilderd worden door bij de rode verf wat groen te mengen.
Als je met redelijk dikke verf werkt, dan zal het uiteraard beter dekken dan wanneer je er wat dunner mee werkt. Andersom geldt ook: als je dekkende verf hebt en je smeert het heel dun uit, dan dekt het alsnog niet helemaal.
Acrylverf verdunnen met water
De verf is daardoor transparanter. U kunt er gebruik van maken om bijvoorbeeld glazuur te schilderen. Tip: Glazuur werkt het best als u maximaal 30-40% water toevoegt. Te veel water kan scheuren en schade aan het oppervlak veroorzaken wanneer het droogt.
Het droogt volledig transparant op: Na droging is er niks meer van de Medium te zien. Als je je verf verdunt met medium, wordt je verf dus transparanter en blijft de plakkracht behouden. Je kunt je verf dus zo doorschijnend maken als je maar wil zonder nadelige effecten.