De Jalapeño peper is een licht pittige peper. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Jalapeño peper is 2.500 tot 8.000 op de Scovilleschaal en zit hiermee tussen de milde en de scherpe pepers in.
Dus als je twijfelt tussen een groene of rode paprika, peper, jalapeño of iets extremer, neem dan deze verschillen mee. Als je een zoetere/hetere smaak en gezondere peper wilt, ga voor de rode. Als je een optimaal knapperige peper met een iets bittere en minder hete smaak wilt, ga voor de groene.
Hoe zie je hoe heet de jalapeño is? De scherpte van de pepers neemt toe wanneer ze rijpen en roder worden. Je kan dus stellen dat rode pepers doorgaans heter zijn dan de groene exemplaren.
Groene pepers zijn het pittigst en rode het mildst. In de Nederlandse supermarkt kom je vooral de rode (ook wel Spaanse) peper tegen. Veel van de in Nederland gebruikte chilipepers zijn trouwens afkomstig uit Thailand en Indonesië.
Jalapeño. Minder heet is de jalapeño-peper, die vaak groen is van kleur. Hij scoort gemiddeld tussen de 3.000 en de 6.000 en wordt vaak gebruikt in Zuid-Amerikaanse recepten, zoals guacamole of salsa.
Spaanse peper
De rode is ongeveer net zo pittig als Sambal oelek en soort een 3. De oranje- en gele- Spaanse peper zijn ietsje pittiger dan de rode en groen is juist de minst hete peper.
Waarom is de Jalapeño goed voor je gezondheid: De Jalapeño bevat volop vitamines en vezels. De vitamine C en vitamine E zijn bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd in deze kleine groene peper. Zowel vitamine C als vitamine E hebben belangrijke functies als antioxidant in je lichaam.
Het eten van de Carolina Reaper is niet zonder gevaar. Beeld: kiza.eu. De Carolina Reaper heeft een gemiddelde heetheid van ruim 1,5 miljoen op de schaal van Scoville, met uitschieters tot 2,2 miljoen. Deze schaal geeft weer hoe heet stoffen zijn als je ze inneemt, gebaseerd op het capsaïcinegehalte.
Was de Jalapeño pepers voor gebruik en verwijder het steeltje. Halveer ze met een mes in de lengte en schraap de zaadlijsten eruit. Snijd ze vervolgens in fijne reepjes. Tijdens het snijden van pepers is het dragen van keukenhandschoenen aan te raden.
Madame Jeanette (Capsicum chinense) is een hete, gele chilipeper-cultivar die oorspronkelijk uit Suriname komt. Deze peper is zeer heet, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal.
De meeste Jalapeños zijn mild, maar en zijn hetere soorten. Jalapeños kun je vers in salsa's gebruiken of in ringen snijden voor bij nacho's. Ook zijn ze heerlijk te gebruiken in soepen, stoofpotjes of op pizza's. Ze worden vaak gevuld met gehakt of kaas.
Over het algemeen geldt hoe kleiner de peper, hoe scherper. En hoe rijper (rood of geel) hoe milder van smaak. Kleine groene pepertjes zijn dus het scherpst.
De groene peper is minder rijp dan de rode peper. Hierdoor is de groene peper milder van smaak. Over het algemeen geldt dat hoe kleiner de peper, hoe scherper deze is.
Pepperspray meet er ongeveer 2.000.000 en een paprika 0.
Wasabi staat niet op de Scoville-schaal omdat er een heel andere stof bij betrokken is, isothiocyanaat, een vluchtig stofje dat onder meer voorkomt in mosterdzaad, broccoli en (Japanse) mierikswortel, waarvan wasabi wordt gemaakt.
De Carolina Reaper is extreem pittig van smaak. Deze peper heeft een waarde tussen de 1.500.000 tot de 2.200.000 op de Scovilleschaal.
Jalapeno, pepers bestellen | Albert Heijn.
Jalapeño pepers worden eerst bij plantenkwekers van een zaadje opgekweekt tot plantje. De bakken met zaden blijven 2 weken lang onder kunstlicht staan bij een temperatuur tussen 23 en 25 ˚C. Als de eerste plantjes opkomen, verhuizen de pepers naar potten of steenwolblokken.
De jalapeño is een middelgrote chilipeper die tot de soort Capsicum annuum behoort. De plant wordt ongeveer anderhalve meter hoog; de vruchten zijn een kleine 10 centimeter lang.
Je slijmvliezen worden hyperactief in een poging de aanval af te wenden. Daardoor gaan je ogen tranen, je neus lopen en je mond wateren, hoewel dat misschien ook kan komen omdat je inmiddels huilt van de pijn. Als je slikt, gaat je keel branden en moet je mogelijk hoesten of kokhalzen.
De meest bekende sambal is toch wel oelek. Oelek is de stamper die wordt gebruikt om in de vijzel pepers fijn te maken. Sambal oelek is de basisvariant waarin alleen maar pepers en zout zitten en soms wat azijn om de boel te conserveren. Oelek wordt niet gebakken en is daardoor erg pittig.
Ze zijn beide even heet. Wel is het zo dat de Habanero duidelijk de zoetige smaak mist, die de Madame Jeanette wel heeft. Ook de Habanero peper scoort 350.000 op de Scoville schaal. Habanero's komen voor in Zuid Amerika en Mexico.