Van klasse wisselen als u op saldo reist met uw OV-chipkaart zonder NS-abonnement. Houd uw OV-chipkaart voor de kaartlezer rechtsonder op de NS-kaartautomaat. Kies op het scherm voor 'Wijzig klasse' en kies voor 'Vandaag 1e klas' of 'Vandaag 2e klas'. Houd uw OV-chipkaart opnieuw voor de kaartlezer.
Kan ik een keuzedag upgraden naar de 1e klas? Ja, dat kan via de kaartautomaat en kost 6 euro. Na het ophalen van de Keuzedag, houd je de OV-chipkaart voor de kaartlezer van de NS-kaartautomaat. Kies vervolgens op het scherm “Wijzig klasse Huidig: 2e”.
De eerste klas heeft een hoger tarief dan de tweede klas en onderscheidt zich door comfortabelere, ruimere zitplaatsen, meer beenruimte en regelmatig extra faciliteiten, zoals aansluitingen voor werken met laptops. In sommige landen houdt het in dat er een meer persoonlijke service is.
Wat bij ons de doorlag geeft is dat alle reizigers anders zijn, sommige reizigers kiezen bewust voor eerste klasse omdat het een garantie geeft op een zitplaats, zodat ze rustig kunnen werken. Andere mensen zijn bijvoorbeeld slecht ter been en ook zij weten dat er in de eerste klasse altijd plek is.
Op uw treinticket staan uw eigen rijtuignummer en zitplaatsnummer vermeld die corresponderen met de nummers op het perron en het stoelnummer in de trein.
In onze nieuwe en vernieuwde treinen vind je geen eerste klas meer, maar een volledige trein met dezelfde hoogwaardige kwaliteit en voorzieningen. Bovendien is in iedere trein een afgesloten stiltecoupé én een werkcoupé aanwezig. Met het verdwijnen van de eerste klas verdwijnt ook het eersteklas tarief.
Kan ik met mijn studentenreisproduct reizen met de 1e klas? Nee, met het studentenreisproduct kun je alleen vrij reizen met de 2e klas.
De meeste sprinters hebben een eersteklascoupé aan de voor- en achterkant van de trein, maar deze sprinters hebben ook in het midden nog een extra eerste klas. Dat is niet nodig. Volgens NS zitten de tweedeklascoupés in deze sprinters vaak heel vol, maar zijn de eerste eersteklascoupés zo goed als leeg.
Hoe u kunt upgraden
Koop uw upgrade naar Premium Comfort Class of Business Class tijdens het online inchecken. U kunt ook een upgrade naar Premium Comfort Class of Business Class kopen op een van de selfservice kiosken op het vliegveld, zelfs nadat u al bent ingecheckt.
Wat zijn de voordelen van NS Extra? We geven informatie over drukte, werkzaamheden en wijzigingen in de dienstregeling wanneer dat relevant is voor uw traject. Zoals gratis upgrades naar de 1e klas, een Meereiskaart of Dagretour met korting of gratis een snack of warme drank op het station.
De daluren, oftewel de tijden buiten de ochtend- en middagspits, zijn op werkdagen van 0.00 - 6.30 uur, van 9.00 - 16.00 uur en van 18.30 - 0.00 uur. Op zaterdag, zondag en op feestdagen de hele dag.
De vergoedingen voor een studentenreisproduct staan op de website van DUO. Het reisproduct geldt voor de officiële duur van de opleiding + 1 jaar. Studenten die een opleiding volgen van 4 jaar, kunnen dus 5 jaar vrij of met korting in het openbaar vervoer reizen.
Slechts een klein deel van de trein is eerste klasse. Procentueel gezien zit dit zo rond de 20% van het totaal. De rest is tweede klasse. De eerste klasse is meestal wat rustiger dan de tweede klasse, de NS vermeldt dit ook op hun website en dat is ook de reden waarom sommige mensen met de eerste klasse reizen.
De korting geldt voor al het openbaar vervoer in Nederland. De korting is 40% voor de trein en 34% voor tram, bus, metro en waterbus. In de trein mogen 3 personen met u meereizen met korting Link opent externe pagina . Dat kan alleen tijdens daluren.
Zowel in de eerste als in de tweede klas vind je stiltecoupé's. In dubbeldekkers zijn ze altijd te vinden op de bovenste verdieping, omdat je dan wat verder van het spoor zit en dus iets minder lawaai hoort van de trein die over het spoor rijdt.
Soms gaat het alarm af om andere redenen (communicatie tussen de treinbegeleider en de treinbestuurder, de helpknop op het toilet...), in dat geval mag je het alarm negeren. Wat is de vertrekprocedure voor treinen? Sinds 10 juni 2018 is er een nieuwe vertrekprocedure van de treinen.
In alle Intercity's is een toilet aanwezig. Op de zijwanden staat aangegeven waar het toilet zich bevindt. In langere treinen zijn meerdere toiletten aanwezig. De toiletten worden regelmatig schoongemaakt en gecontroleerd.
In alle twintig StationsHuiskamers op NS-stations zijn stopcontacten te vinden. Bij de grotere StationsHuiskamers (waaronder Rotterdam Centraal, Den Haag en Utrecht) zijn tevens usb-oplaadpunten beschikbaar. Flirt- en SNG-sprinters en ICNG-intercity's zijn voorzien van usb-oplaadpunten.
Reizigers die geen vervoersbewijs voor de eerste klas hebben, mogen zich daar nu officieel niet ophouden; ook niet als het druk is. De conducteur kan in zo'n geval een boete van 50 euro bovenop de prijs van een geldig kaartje opleggen.
Krijg ik een boete als... Krijg ik een boete als ik met een 2e-klas-kaartje in de 1e klas zit? Ja, op dat moment heb je geen geldig vervoerbewijs voor de 1e klasse. Je krijgt dan een boete van 50 euro plus de kosten van een 1e-klasticket en administratiekosten.