Raamafdichting voor je airco is kort gezegd een plexiglas plaat met een gat voor de afvoerslang van de mobiele airco.Deze plaat bevestig je in of op het kozijn door middel knevels of klittenband. Hiermee wordt de kamer efficiënt gekoeld, zonder dat er warme lucht door het open raam naar binnen komt.
Een raamafdichting airco zorgt ervoor dat de warme lucht naar buiten kan zonder dat er ook weer warme lucht de ruimte binnenkomt. De naam zegt het al, je raam wordt volledig afgedicht en door er een gat in te maken kan de afvoerslang de warme lucht naar buiten afvoeren.
Een mobiele airco kun je heel makkelijk zelf 'installeren' maar je moet hem wel vlakbij een raam of schuifraam plaatsen. Zorg vooral dat je de meegeleverde slang voor de luchtafvoer op de airco bevestigt en leidt de slang vervolgens via het raam naar buiten.Let op dat je de kier in het raam zo goed mogelijk afdicht.
Tip 2: zet de airco op de juiste plek
Zo'n raam heeft altijd een opening waardoor warme lucht naar binnen komt. Dit beïnvloedt het koelvermogen. Let er op dat de airco 30 tot 40 centimeter van de muur af staat en dat er niets op de airco ligt.
Afhankelijk van de ruimte, de hoeveelheid vocht, de temperatuur en het type luchtontvochtiger zul je het waterreservoir moeten legen. Er gaat gemiddeld ca. 4 liter in het reservoir. Bij normaal gebruik zul je het reservoir dagelijks moeten legen.
Uw draagbare airconditionercompressor raakt oververhit
Dit kan worden veroorzaakt door factoren zoals een lage zuigdruk. Ik moet hieraan toevoegen dat een lage zuigkracht kan optreden als gevolg van: Verlies van koudemiddel. Onjuist gemonteerde onderdelen.
Hoe langer je de airco aan laat staan, hoe sneller de levensduur zal verminderen. Gebruik je de airco alleen in de zomer?Dan kan de airco ruim 15 jaar mee.Maar airco's die dagelijks intensief worden gebruikt hebben 'maar' een levensduur van 5 tot 10 jaar.
Een mobiele airco is een uitkomst voor extra verkoeling op een warme zomerdag. Alleen koelt een mobiele airco de temperatuur maar een paar graden. Is het bijvoorbeeld in huis 30 graden Celsius? Dan koelt de airco de temperatuur misschien tot 28 graden Celsius.
Ook in de meegeleverde gebruiksaanwijzing staat vaak vermeldt dat je een afvoerslang voor je mobiele airco, welke vaak niet langer is dan 1,5 meter, beter niet kunt verlengen.
Het is ook geen probleem om de airco liggend te vervoeren. Wel raden we aan om na het liggend vervoeren van de airco, de airco voor gebruik een aantal uur (minimaal 2) rechtop te laten staan om zo het koelmiddel goed te laten doorlopen.
Wanneer je een mobiele airco koopt, wordt deze meestal standaard geleverd met een kunststof afvoerslang. Deze slang is nodig om de warmte, die de airco onttrekt aan de lucht, af te voeren.
Voor de optimale werking is het aan te raden om de buitenunit in de schaduw te plaatsen. Wanneer de buitenunit in de volle zon staat, zal het langer duren voordat er koude lucht de woning ingaat. Ook is het goed om rekening met de buren te houden, de buitenunit zal namelijk geluid maken.
Met airco: ramen dicht
Hij legt uit dat airconditioning ervoor zorgt dat de omstandigheden buiten geen invloed meer hebben op het klimaat binnen. Gebouwen met airconditioning worden dan ook zo ontworpen dat er niet eens ramen open kunnen.
Conclusie van de MythBusters: onder de 80 km per uur zet je beter de ramen open; rij je op de snelweg, dan is airco de zuinigste oplossing. Maar een wetenschappelijke vereniging van auto-ingenieurs trok óók op onderzoek uit en stelde het omgekeerde vast: onder de 56 km/u schakel je het best de airco in.
De kosten voor het koelen worden voor een mobiele airco liggen per uur op iets meer dan 1 kWh per uur. Dat wil zeggen dat wanneer deze 8 uur aanstaat er ongeveer 8 á 9 kWh aan stroom wordt gebruikt. Dat komt uit op een bedrag van 9 x €0,77 = €6,93 per dag.
Je verbruikt al snel zo'n 1,5 kWh per uur bij een mobiele airco. Stel dat je hem op een hete dag zo'n 12 uur lang aan laat staan, dan kost je dit bij de huidige energieprijs ongeveer 9 euro. Gebruik je de airco ongeveer een maand per jaar voor een tijdspanne van 8 uur? Dan kost dit je circa 180 euro per jaar.
Airco werkt met koude lucht, terwijl een aircooler met water werkt. Ook is er een verschil in de daling van de temperatuur. Een mobiel aircosysteem kan de temperatuur met ongeveer 10 graden laten zakken, terwijl een aircooler veelal niet meer dan 3 tot 4 graden verkoelt.
Een mobiele airco verbruikt volgens MilieuCentraal 1 kilowatt per uur (kWh), dus als deze een nachtje (8 uur) aanstaat, kost dat met de huidige stroomprijzen van 50 tot 70 cent per kWh al snel meer dan 4 euro per nacht. Een jaar geleden (2021) kostte dat de helft minder.
Ja, een airconditioner kan theoretisch 24 uur per dag worden gebruikt. Moderne airconditioners zijn ontworpen om langdurig en continu te werken. Ze zijn voorzien van interne beveiligingen en temperatuurregelaars om oververhitting te voorkomen en de werking te optimaliseren.
U kunt er ook voor kiezen om de airco aan te zetten voordat u gaat slapen, zodat de ruimte al koel is. Laat u de airco de hele nacht aanstaan, dan is het verstandig om de koele lucht nooit direct op het lichaam te richten. Daarnaast is het belangrijk om de airco regelmatig te laten onderhouden.
Verwarmen met airco goedkoper dan gas
Door uw huis (deels) te verwarmen met een airco verbruikt u minder gas. Hoeveel u kunt besparen op gas hangt af van meerdere factoren, zoals de COP waarde, de prijs voor gas en elektra, het type airco en het vermogen van de airco.
Er kan te weinig koelmiddel in de compressor zitten. Neem in dit geval contact op met een erkend servicebedrijf. Laat de compressor controleren en, indien nodig, bijvullen. Als het probleem aanhoudt, is er mogelijk een technisch probleem met de airconditioning.
Een mobiele airco zonder slang kan zowel koelen als verwarmen, en biedt daarmee een hoge mate van veelzijdigheid en gebruiksgemak.