Heel simpel. Pak je tandenborstel, maak hem nat onder de kraan, dip hem in de pot met houtskoolpoeder en poets er je tanden mee. Het poetsen is wel even wennen omdat het natuurlijk helemaal niet schuimt.
"Je kunt zowel met een houtskoolpoeder je tanden poetsen, als met een echte tandpasta waar houtskool in zit", zegt Debbie Zwiers van Beautyscene.nl. Het ziet er bizar uit, want tijdens het poetsen krijg je gitzwarte tanden.
Als je tandglazuur beschadigd is kan dat zorgen voor gevoelige tanden. Poets daarom je tanden niet vaker dan eens per maand met een product dat houtskool bevat.
Houtskool is van nature efficiënt in het absorberen van verontreiniging, waardoor het bijvoorbeeld gebruikt wordt om water te filteren. Tandpasta met houtskool kan oppervlakkige vlekken op tanden verwijderen, waardoor ze witter lijken.
Als je charcoal goed en veilig gebruikt, is het niet slecht voor je tanden. Charcoal heeft een absorberende werking en de korreltjes werken als een soort scrub voor je tanden. Het is belangrijk om dus niet te hard te poetsen. Daarnaast moet de houtskool tandpasta een schuurwaarde (RDA) van onder de 250 hebben.
Op haar instagram deelt Farah het trucje, en je hebt ervoor alleen maar een theelepel kokosolie en een snufje kurkuma (geelwortel) nodig. Dit meng je door elkaar, om het vervolgens met een tandenborstel op je tanden aan te brengen. Laat het goedje vijf minuten inwerken, en spoel je mond daarna grondig met water.
Gevaarlijke bijwerkingen van houtskool
De werkzame stof in houtskool wordt 'actieve kool' genoemd. In de darmen kan de actieve kool andere stoffen aan zich binden, waardoor het lichaam deze niet meer kan opnemen. Dat kan om schadelijke stoffen gaan, maar ook om nuttige of zelfs noodzakelijke stoffen.
Het beste is om, afhankelijk van de verkleuring op je tanden, slechts één tot twee weken iedere dag te poetsen met tandpasta met geactiveerde koolstof. Zijn die eerste weken voorbij, dan ga je over op de onderhoudsfrequentie van twee of drie keer per week.
Tandpasta met houtskool combineert de voordelen van actieve kool met de eigenschappen van een tandpasta. Houtskooltandpasta schuimt, helpt gaatjes voorkomen, zorgt voor een frisse adem én maakt je tanden witter. Houtskoolpoeder werkt anders dan een tandpasta, maar maakt je tanden ook schoon en witter.
In het kort kun je bruine aanslag op je tanden verwijderen door: Vlekkende voedingsmiddelen te vermijden en niet te roken. Goed je tanden te poetsen en te flossen. Naar de tandarts te gaan om je gebit op gaatjes te laten controleren en tandsteen te verwijderen.
Tanden laten bleken bij de tandarts is de meest effectieve methode om de tanden witter te maken. Alleen bij tandartsen (zoals bij ons) mag u uw tanden laten bleken met 6% waterstofperoxide. Bleken met waterstofperoxide is de enige effectieve methode om uw tanden echt witter te maken.
Het polijsten gebeurt met een borsteltje in combinatie met een polijstpasta. Deze polijstpasta wordt op je tanden aangebracht en vervolgens worden de tanden met het borsteltje gepolijst.
Als je echt de beste tandpasta wilt, dan is deze Prodent Cool Mint tandpasta voor jou. Deze tandpasta kwam als beste uit de test van de consumentenbond en dat is natuurlijk niet voor niets! Als je met deze tandpasta poetst, dan hoef je je alvast geen zorgen meer te maken over een frisse adem.
Tandenpoetsen met baking soda is een andere veelgebruikte methode. Het neutraliseert de zuren in de mond waardoor het een reinigend effect heeft. Daarnaast schuurt het poeder lichtjes zodat de grauwe aanslag wordt weggepoetst. Het is wel verstandig om dit baking soda maximaal één keer per twee weken te gebruiken.
Let op dat de tandpasta ook echt actieve kool als hoofdbestanddeel bevat, dat is namelijk het werkzame ingrediënt. Veel zwarte tandpasta's bevatten waterstofperoxide en andere chemicaliën voor de whitening werking en zijn alleen zwart gemaakt met een beetje houtskool voor de kleur.
Bij gebruik van bleekmiddelen met meer dan 6 procent waterstofperoxide kan het tandvlees tijdelijk geïrriteerd raken. Ook kunnen de tanden overgevoelig worden voor koud en warm eten en drinken doordat het tandglazuur poreuzer wordt.
Hoe ontstaat houtskool
Het is het verkolen van hout. Door hout te verhitten waarbij maar een beperkte hoeveelheid zuurstof wordt toegestaan wordt hout “ontleed”. Door de verhitting verdampt een groot deel van de vluchtige bestanddelen van hout. Wat overblijft noemen we houtskool.
Het aan zich binden van stoffen is hetgeen wat die met actieve houtskool gekleurde voedingsmiddelen nou juist helemaal niet zo gezond maakt. De actieve kool bindt in de darmen stoffen aan zich, die daardoor niet door het lichaam opgenomen kunnen worden.
Bij het barbecuen op houtskool komen ook schadelijke stoffen vrij, waaronder fijnstof. De rook kan gezondheidsklachten veroorzaken, vooral bij mensen met een aandoening aan de luchtwegen (bijvoorbeeld astma) De rookontwikkeling kan bovendien overlast veroorzaken.
Op verschillende forums valt te lezen dat dit drankje 'onzin' is en 'niet werkt'. Ook Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie aan de Wageningen University & Research, is vrij duidelijk over de zogenaamde werkzaamheid van Black Latte: 'Dit werkt niet.
In de Verenigde Staten is de jacht op witte tanden een hype. Amerikanen laten hun gebit door de tandarts bleken, of doen het zelf met een 'home bleaching kit', een mondstuk met peroxide-gel. Maar ook steeds meer Nederlanders willen wittere tanden.
Ja. De zuren in (light-) frisdranken kunnen zorgen voor tanderosie. Tanderosie wil zeggen dat het tandglazuur oplost door de zuren uit dranken. Als dat te vaak gebeurt kan het glazuur zelfs geheel verdwijnen.
Groenten en Fruit
Zo zorgen bijvoorbeeld groene groenten zoals broccoli, spinazie en sla voor een beschermlaagje op het tandglazuur. Dit komt omdat deze groenten veel ijzer bevatten. Vele soorten fruit als appels en peren zijn ideaal voor onze speekselproductie.