Zaaibeschrijving: Zaden wat opruwen met schuurpapier en 24 uur laten weken in lauwwarm water. Daarna zaaien in zaai- en stekgrond, grond constant vochtig houden, afdekken met huishoudfolie of glas en op warme plaats in huis laten kiemen.
Standplaats/ verzorging. Tijdens de groeiperiode moet de kaki op een zonnige plaats staan. In het eerste jaar kunnen de kaki's op een warme en lichte plaats bij kamertemperatuur worden gekweekt. Voor oudere planten is het het beste zo lang mogelijk buiten te staan, liefst op een warme, lichte plaats.
Stekken van kaki's is niet mogelijk. Geënte kakiplanten geven meestal na ca 3 jaar vruchten. Bij zaailingen duurt het soms 10 jaar. Als onderstam voor kaki's wordt meestal de Diospyros lotus (lotusboom) gebruikt.
Na ongeveer 3 tot 5 jaar voordat de Persimmon-boom vruchten zal produceren . Pas na 7 tot 10 jaar zal de boom volledig gegroeid zijn en een maximale hoeveelheid aan fruit produceren.
Kaki, Diospyros 'Jiro' (Zelfbestuiver !)
Jiro is een winterharde en zelfbestuivend ras met heerlijke vruchten. De bloei valt in mei.
De kakiboom is een boom die ongeveer 4 meter hoog wordt. De plant is winterhardheid tot -12°C en bladverliezend in de winter.
Snoeien. De kaki heeft de neiging tot uitbrekende takken door zware vruchtenlast. Kort daarom jonge takken in en pas zo nodig vruchtdunning toe. Verder behoeft de kaki weinig snoei.
Een kaki eet je met of zonder schil en kan je zo uit het vuistje eten, of je kunt hem in stukjes snijden. In principe zit in de “gewone” Fuyu Kaki geen pit, maar in de Hachiya kaki kunnen wel pitten zitten. De pitten zijn niet eetbaar. Een kaki kan je onrijp, rijp en overrijp goed eten.
De meeste kaki's in de supermarkten zijn Sharons. Dus weinig kans dat je ze morgen kan kopen. Maar Nederland heeft nog altijd zo'n 2000 groentenwinkels. Zoek er dus een in de stad, of het dorp, of waar jij woont.
Kaki zonder schil kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, doe deze het beste in een afsluitbaar bakje. Als je de kaki invriest dan kun je deze maximaal 12 maanden in de vriezer bewaren.
Kaki fruit zit namelijk vol met de vitamines A, B6, C en E. Vitamine A zorgt ervoor dat het immuunsysteem goed functioneert. Hoewel kaki fruit van meerdere soorten vitamine B's wat bevat, zit er voornamelijk vitamine B6 in de vrucht. Deze vitamine is belangrijk voor je spijsvertering en weerstand.
Ze bevatten een harde, houtachtige pit, net als de abrikoos en de pruim. Daarom is het een steenfruit.
De oorsprong van sharonfruit
De oranjerode vrucht is vernoemd naar de Sharonvallei in Israël. Sharons groeien aan 15 meter hoge bomen en worden met name in het dal van de rivier geteeld. Onze Discovered Sharons komen uit Israël en Zuid-Afrika.
Sharon is een merknaam en kaki de vruchtensoort waartoe hij behoort. Kaki is dus net zo'n verzamelnaam als appel of peer. De smaak is erg zoet en heeft iets weg van abrikozen. Je eet de sharonfruit gewoon zo uit het vuistje, met of zonder schil.
Sharonfruit (kaki) bereiden & bewaren
Je kunt rijp sharonfruit tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Onrijpe vruchten rijpen goed na bij kamertemperatuur.
Het duurt soms wel een maand of langer voordat ze rijp en eetbaar zijn. Indien onrijp is het verschil met rijp goed te merken: ze zijn dan hard, minder sappig en tamelijk smaakloos.
Stevige, taaie schil
Het heeft een kroontje en bevat geen zaden, wat betekent dat er geen klokhuis of zaadlijst is die je hoeft te verwijderen. Ook de schil kan gewoon gegeten worden. Deze kan wat stevig en soms zelfs wat taai aanvoelen, maar het is niet nodig om kaki fruit te schillen.
De vrucht kan in zijn geheel gegeten worden, ook de schil. In de supermarkt kun je kaki het hele jaar tegenkomen, maar het officiële kaki fruit seizoen is van december tot en met februari.
Waarom is de gedroogde kaki goed voor je gezondheid:
Gedroogde kaki is rijk aan kalium en zit barstensvol vezels. 100 gram gedroogde kaki bevat maar liefst 14,5 gram vezels. Het advies is om zo'n 30 tot 40 gram vezels per dag te eten. Gedroogde kaki kan hier dus een goede bijdrage aan leveren.
Er zitten 96 kilocalorieën in 1 stuk (125 gram) kaki. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kaki'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Kaki. En wederom: wij weten ook wel dat kaaki een kleur is en ka-kí (klemtoon op de laatste klank) de correcte uitspraak van dit exotische fruit is, maar dat doen ze alleen in Japan.
Een goed rijpe kaki (fuyu of hachiya) smaakt zoet & kruidig als pruim & dadel. Een bijna rijpe fuyu ook nog fris als een appel, maar een onrijpe hachiya is oneetbaar zuur & wrang door de vele taninnes.