Door producten te kopen waar geen PFAS in zitten, draagt u bij aan minder verspreiding van PFAS. Lees in welke producten PFAS kan zitten en hoe je die gebruikt op de website Waarzitwatin.nl. Als u producten met PFAS gebruikt, volg dan de gebruiksaanwijzing. Gooi producten met PFAS na gebruik in de juiste afvalbak.
Je kunt zelf niet zoveel doen om te voorkomen dat je PFAS binnenkrijgt. PFAS zitten bijna overal in onze omgeving en dus ook in alle voedingsmiddelen en in het water. Voldoende water drinken en gevarieerd eten zijn belangrijk om gezond te blijven, ook al krijg je er een beetje PFAS mee binnen.
Meeste PFAS via voedsel
Vis draagt het meest bij aan de blootstelling aan PFAS via voedsel, omdat daarin grote hoeveelheden van deze stoffen kunnen zitten. Daarnaast krijgen we PFAS binnen via koffie, thee, graanproducten, melkproducten, vlees, eieren, fruit en groenten.
Er is geen behandeling mogelijk om PFAS Per- en polyfluoralkylstoffen (Per- en polyfluoralkylstoffen ) uit het lichaam te verwijderen. Alleen door verdere blootstelling zoveel mogelijk te beperken, zal de hoeveelheid PFAS in het lichaam langzaam afnemen.
Voor het verwijderen van PFAS heb je hele fijne membraanfiltratie nodig. Sommige bedrijven claimen dat hun waterfilters voor thuis dat kunnen, maar kunnen dat niet aantonen. Het heeft geen zin om drinkwater thuis te koken. Dit haalt de stoffen niet uit het water.
De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat het bronwater van Bar-Le-Duc, samen met Spa èèn van de best verkochte verpakte waters in Nederland, uit dezelfde grondlaag komt als het water wat in Utrecht gewoon uit de kraan komt, technisch gezien is het dus gewoon hetzelfde water.
Drinkwater afkomstig uit oppervlaktewater bevat de meeste PFAS. Op zich zijn de concentraties laag, maar alle kleine beetjes dragen bij aan de totale blootstelling. Het meeste kraanwater komt in Nederland overigens uit grondwater en dat is schoner. Het RIVM adviseert mensen vooral water uit de kraan te blijven drinken.
Ondertussen is in de US Amerika een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat bijna 50% van al het kraanwater al daar PFAS bevat! Ook in Nederland bevat ons kraanwater PFAS, daar is onze overheid heel duidelijk over check dat hier.. PFAS kun je uit het water filteren met een PFAS waterfilter.
PFAS-verbindingen worden onder andere toegepast in anti-aanbaklagen, blusschuim en verpakkingen, maar ook in HFO- en HFK-koudemiddelen zoals R134a en R1234ze.
Producenten gebruiken PFAS bijvoorbeeld bij het maken van regenkleding, buitensport- en skikleding. Maar ook bij het maken van pannen met een anti-aanbaklaag en om papier water- en vetafstotend te maken, zoals bij bakpapier en pizzadozen.
Er werden geen PFAS gemeten in groenten en fruit – met uitzondering van een laag gehalte PFOA in 1 staal bloemkool. Voor dierlijke producten (vlees, melk, eieren) werden in een beperkt aantal stalen meetbare concentraties PFAS gevonden, maar alleen in producten van dieren die buiten lopen.
De makkelijkste oplossing; ga voor een pan met een keramische antiaanbaklaag. Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
In het lozingswater van de Rioolwaterzuiveringsinstallatie Bath is meer PFAS gemeten. Het is niet onderzocht of zwemmen in water met deze hoeveelheid PFAS een risico vormt voor de gezondheid. Door te zwemmen in de Westerschelde kunnen mensen PFAS binnen krijgen.
Om dat verder te onderzoeken, kunnen alle inwoners binnen een straal van 5 km rond de 3M-site deelnemen aan een bloedonderzoek om de PFAS-concentraties te laten bepalen. De resultaten geven inzicht in de PFAS-blootstelling van de omwonenden, hoe ze worden blootgesteld en wat de mogelijke impact is op de gezondheid.
Bakpapier is speciaal gemaakt om in de oven te kunnen. Het bevat een laagje PFAS of siliconen als coating. En vooral over PFAS zijn er soms twijfels of het wel goed voor je is.
FSC Bakpapier 1 rol van 19,8 meter
Dit bakpapier is FSC-gecertificeerd, chlorinevrij en bestand tegen temperaturen tot 220° Celsius. Ook bevat het geen PFAS.
Kunnen we zonder PFAS? Helemaal zonder PFAS kunnen we op dit moment niet. Dat betekent dat we PFAS in sommige producten nog wel moeten kunnen gebruiken. Wel is het belangrijk dat er duidelijkheid is over de toepassingen waarin voorlopig nog PFAS gebruikt kunnen worden en in welke niet.
PFAS kunnen een risico vormen voor de gezondheid van mensen en het milieu. Naast de schadelijkheid van de stof is de hoeveelheid die iemand inademt, of inslikt, en hoe vaak of hoe lang dit contact duurt, bepalend voor het risico op schadelijke gezondheidseffecten.
Verbod per 1 januari 2015
Dit zijn bijvoorbeeld R402, R403, R408 en R409. Deze koudemiddelen mogen vanaf 2015 niet langer worden bijgevuld in koel- en klimaatinstallaties of warmtepompen.
Het is nergens voor nodig kraanwater extra te filtreren, maar het mag natuurlijk wel. Daarbij is het heel belangrijk het filter goed schoon te houden. Als je dat niet doet, gaan er allerlei bacteriën en dergelijke in groeien, en dan wordt de waterkwaliteit juist slechter in plaats van beter.
Kokend: Een van de eenvoudigste en meest effectieve methoden om water te zuiveren is het te koken. Water dat minstens één minuut aan de kook is gebracht, doodt de meeste bacteriën, virussen en andere verontreinigingen.
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit.Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.
"Er zit een groot verschil tussen het gebruiken van oppervlaktewater of grondwater voor drinkwaterproductie. In grondwater zit vaak minder PFAS, dus voor waterbedrijven die met grondwater werken zoals bijvoorbeeld in het oosten van Nederland, is de situatie anders."
De stoffen hebben diverse effecten, zegt De Boert. "Net als bij veel stoffen hangt het er ook bij PFAS vanaf hoeveel je ervan binnenkrijgt. Als het onder de 6.9 microgram PFAS per liter bloed in je lichaam blijft, is er niets hand, zo is vastgesteld door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid."