De schillen van citrusvruchten als citroen en sinaasappel worden vaak gebruikt als garnering, maar kunnen ook in zijn geheel worden gegeten. Net als bij de bananenschil is het de vraag of dit lekker is. Let op! was de schil goed voordat u deze eet en kies indien mogelijk voor biologisch gekweekte exemplaren.
In sinaasappels zit er veel vitamine C. Vitamine C werkt als antioxidant in ons lichaam. Dat betekent dat het onze cellen helpt beschermen tegen schade. Vitamine C is ook belangrijk voor de opname van ijzer en voor een goede weerstand.
Zijn sinaasappels en mandarijnen gezond? Sinaasappels bevatten veel vitamine C. Bovendien dragen sinaasappels bij aan de inname van foliumzuur. Mandarijnen bevatten iets minder vitamine C, foliumzuur en vezels dan sinaasappels.
Dat doe je door je mes net achter de schil te zetten en voorzichtig naar beneden te snijden, waarbij je de vorm van de vrucht volgt. Snij de laatste restjes weg van het witte vliesje dat tussen de schil en de vrucht zit. Nu zie je de partjes van de vrucht zitten.
Heb je voor een recept zeste nodig, schil de vrucht dan zo dun mogelijk. Dat kan met een scherp aardappelmesje, maar beter nog met een dunschiller. Grote stukken schil snij je vervolgens in reepjes of stukjes. Of haal de vrucht over de grove rasp (en druk niet te hard aan).
Een zesteur is een speciaal mesje waarmee je zelf eenvoudig stukjes schil van een citrusvrucht halen.
Rol de sinaasappel.
Er zijn mensen die beweren dat je de schil zo al een beetje losmaakt en dat de sinaasappel sappiger wordt. Je legt de sinaasappel op een vlakke ondergrond, je legt je handpalm erop en met een lichte druk rol je de vrucht ongeveer 10 tot 15 seconden lang.
Een sinaasappel pellen en eten zoals het hoort? Snij eerst de uiteindes van de sinaasappel. Maak vervolgens een niet al te diepe inkeping in de zijkant en trek de vrucht voorzichtig open. Et voila, aanschouw de gemakkelijk te eten sinaasappelpartjes!
Je kunt bijna alles eten van de bloedsinaasappel, het vruchtvlees, de schil en het natuurlijk het sap. Alleen de witte velletjes aan de binnenkant van de schil en tussen het vruchtvlees haal je liever weg.
Die wordt gebruikt in onder meer bier, allesreiniger, sterke drank en muffins. Het restproduct komt in veevoer terecht. Straks worden er ook voedingsvezels van de schillen gemaakt die in vleesvervangers kunnen worden gebruikt.
Je kan sinaasappelschillen zonder probleem in composthoop doen. Als composteert om tuin en keukenafval weg te werken ipv om zelf de ideale bodemverbeteraar te maken, zijn de regels voor composteren veel simpelere.
De sinaasappel (ook wel appelsien genoemd) is de vrucht van de sinaasappelboom (Citrus sinensis), die tot het geslacht Citrus behoort. De soort wordt ook wel zoete sinaasappel genoemd, om hem te onderscheiden van de zure sinaasappel of bittersinaasappel (Citrus aurantium).
De zeste is het ultradunne buitenste laagje van de schil dat heel veel essentiële oliën en smaakstoffen bevat. Je kunt de citrusvrucht met een zesteur bewerken om de zeste eraf te halen, maar met een gewoon officemesje (schilmesje) of een dunschiller gaat dat ook.
Google gaf de uitkomst: het eten van een citroenschil is dus echt een ding. Nu is het zo dat de schil van een citroen bomvol vitaminen enzo zit, maar dat is niet de reden dat heel TikTok nu citroenschillen eet. Nee, de schil zou namelijk na het consumeren ervan, binnen 45 minuten voor een euforisch gevoel zorgen.
Je kunt de schilletjes als ze niet helemaal droog zijn geworden in kleine porties invriezen. De schillen kan je ook in een pannetje gesmolten chocolade dopen om er friandises van te maken.
De keukenterm à vif snijden betekent niet meer of niet minder dan een citrusvrucht tot op het vruchtvlees snijden zodat je geen last meer hebt van de bittere schil en vliesjes.
Eminceren doe je wanneer je je groenten, paddestoelen, knoflook of fruit in erg dunne plakjes snijdt. Bij vlees en vis betekent het fileren, bij groentes betekent het in parten snijden.
Denk echter niet dat het schadelijk is om meer dan twee sinaasappels te eten! Al eet je er tien op een dag en kom je daarmee op een inname van 600 milligram vitamine C dan is dit geen probleem. Probeer het alleen niet te overdrijven en blijf er goed bij drinken om je nieren te spoelen!
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Sinaasappelen kunnen helpen bij het afvallen. Dit is mogelijk doordat de vruchten rijk zijn aan voedingsstoffen. Ook heeft deze oranje fruitsoort een lage glycemische index (wat het afvallen gemakkelijker maakt). Let op: Ondanks de lage glycemische index bevatten sinaasappelen wel fruitsuikers.