Binnen blijven Overdag vinden de meeste dieren het veel te warm in de woestijn. Zij zijn daarom pas 's nachts actief. Ze leven in holletjes onder de grond waar het lekker koel blijft. Vanaf één meter onder de grond is de temperatuur namelijk al aangenaam koel en constant.
Kamelen leven vaak in woestijnen en daar is het voedselaanbod zeer beperkt. Ze overleven met het vet dat opgeslagen zit in hun bulten. Ze kunnen ook lang zonder water, want ze zweten een stuk minder dan andere zoogdieren. De kameel eet vooral gras, struiken en bladeren.
In de woestijn zijn slangen, spinnen, schorpioenen, hagedissen, insecten en knaagdieren. Ook een struisvogelsoort (emoe) en de kameel kunnen er overleven. Er zijn ook nomaden.
In hete woestijnen leiden hoge temperaturen tot zweten waardoor men snel veel vocht verliest. In combinatie met het gebrek aan waterbronnen kan dit leiden tot uitdroging en, binnen een paar dagen, de dood. Er komen ook zandstormen voor die uren tot zelfs dagen kunnen duren.
Het woestijnklimaat kent een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht. Overdag is het tussen de 25 en 45 °C en 's nachts kunnen de temperaturen in enkele gebieden onder het vriespunt dalen.
Woestijnen bevinden zich aan weerszijden van de keerkringen (zie voor informatie over keerkringen Tijd en Seizoenen). In die streken is het zo vreselijk droog, daar de wind er meestal van af waait. Er komt met de wind dan dus weinig of geen vochtige lucht mee die tot regen kan leiden.
Je moet niet raar opkijken als de temperatuur van de Sahara in de nacht zo'n twintig graden lager is dan overdag. Zelfs temperaturen onder het vriespunt komen voor. Want zo gaat dat in de woestijn: overdag is het heet, 's avonds is het koud. Tenminste, in de woestijnen rond de evenaar dan.
verdrinking het grootste gevaar is in de woestijn ? In de woestijn regent het haast nooit, maar als het regent dan regent het zeer hevig. Dan storten zich enorme hoeveelheden water in dalen, waarvan men niet verwachtte dat er ooit water kon stromen, op nietsvermoedende mensen die zich daar net bevinden.
Hoe overleeft u de temperaturen? U zou beter in de nacht actief kunnen zijn in de woestijnen, de meeste dieren zijn dan ook nachtdieren in de woestijn. Op de dag is het van belang een beschutte plek te vinden en te zorgen dat het lichaam bedekt blijft anders zult u zeer snel verbranden.
Wat eten woestijndieren? Roofdieren als hagedissen, slangen, jakhalzen, vossen en haviken komen in woestijnen vrij algemeen voor. Maar evenals in andere streken zijn planteneters het sterks vertegenwoordigd. Zwermen insecten leven van woestijnplanten, vooral na regen, als de sluimerende plantenwereld tot leven komt.
Voedsel is niet het belangrijkste om te overleven in een woestijn. Water is veruit het belangrijkst! En kleding om je lichaam te beschermen tegen de zon en insecten. Vooral je hoofd en nek moeten bedekt zijn.
Toch wonen er mensen in de woestijn: nomaden. Deze nomaden trekken over de zandvlaktes, op zoek naar water en gras. Als ze een goede plek vinden zetten ze daar hun tenten op en laten hun vee grazen. En als het water of het gras op is trekken ze weer verder.
Hoe kan dat? Dat kan doordat-ie geen blaadjes heeft, maar stekels. Doordat de stekels van de cactus zo klein zijn verdampt de cactus minder water dan planten met gewone bladeren. Zo kan de cactus hele lange tijd z'n water vasthouden om te overleven.
Een kameel kost al gauw tussen de 10.000 en 15.000 euro, dus dat kan nog best interessant worden.
De Afrikaanse longvis zwemt in de winter rond in natte gebieden in en rond de Nijl en het Grote Merengebied van Afrika. In de zomer worden deze gebieden door de hitte erg droog en kunnen sommige wateren zelfs helemaal opdrogen. De longvis houdt daarom een zomerslaap.
Globaal gezien kan je het 12 tot 18 uur volhouden in de woestein zonder water. Dan ben je volledig uitgedroogd en ga je dood aan uitdroging...
Om te bidden moet je je wassen met water, maar als bedoeïenen geen water bij zich hebben of alleen genoeg om van te drinken, mogen ze zich wassen met zand.
Wist je dat? De Sahara is de grootste zandwoestijn ter wereld. Deze woestijn is ongeveer 300 keer zo groot als België! Er zijn niet alleen zandwoestijnen, er bestaan ook ijswoestijnen, zoutwoestijnen en nog andere soorten!
Het komt in menig spannend verhaal voor: avonturier wordt verzwolgen door het drijfzand. Eng, maar ook flauwekul. Want in drijfzand kun je niet kopje-onder gaan, zoals een hoogleraar in Delft aantoonde toen hij een student in de smurrie liet zakken. Toch zorgt drijfzand wel degelijk voor gevaar.
De bekendste plant die in de woestijn voorkomt, is de cactus. Cactussen kunnen zeer goed tegen droogte. Hun wortels liggen net onder de grond, zodat ze alle regen die er valt kunnen opnemen. Het water slaan ze op in hun stengels, zoals veel woestijnplanten doen.
Je kunt niet verdrinken in drijfzand
Sowieso zul je nooit verder dan je middel wegzakken in drijfzand. De dichtheid van drijfzand is, net als dat van zout water, groter dan water. Je blijft er dus makkelijk in drijven.
Furnace Creek in Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is de heetste plek op aarde. Op 10 juli 1913 werd het daar 56,7 graden en dat is officieel de hoogste temperatuur ooit gemeten. Death Valley is een droog woestijngebied waar maximaal 50 millimeter regen per jaar valt.
Er is 's nachts geen wolkendeken om de warmte, die de aarde afgeeft, tegen te houden. Daarom is het daar overdag heet en 's nachts koud.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).