Hoe ouder je bent hoe heftiger de kater van drank lijkt het wel. Hoe komt dat? Dit komt vooral doordat je naarmate je ouder wordt, minder spiermassa hebt. Die wordt langzamerhand vervangen door vet.
Oudere levers kunnen alcohol minder makkelijk afbreken
Heb je meer vet (en dus minder water), dan komt de alcohol harder aan. En omdat je minder fit bent dan op je twintigste, herstelt je lichaam ook minder makkelijk van een avondje doorzakken.
Een kater kan een paar uur duren, een hele dag of zelfs meerdere dagen. Hoelang een kater duurt verschilt per persoon en situatie. Meestal is het zo dat je hoe meer je drinkt, hoe erger de kater is en hoe langer de kater duurt. Hoelang een kater duurt hangt ook af van hoe vaak je drinkt.
Ouderen verdragen alcohol over het algemeen slechter. Ouderen hebben minder lichaamsvocht en vaak een relatieve toename van lichaamsvet. Daarnaast werken lever en nieren minder efficiënt. Hierdoor wordt alcohol minder snel afgebroken en stijgt het alcoholpercentage in het bloed.
Symptomen van een mentale kater door alcohol
Symptomen van een emotionele kater houden meestal enkele uren tot dagen aan. Je kunt last hebben van: Somberheid. Angst.
Alcohol zorgt er voor dat de nieren veel water uitscheiden. Daardoor ontstaat veel ongeconcentreerde waterachtige urine. Door het vochtverlies voel je je de volgende dag slap en moe en heeft een droge mond. Bij sterke drank krijg je nog minder vocht binnen dan bij bier, waardoor de kater heftiger is.
De verschijnselen komen meestal 8 tot 12 uur na de roes. Je voelt je slap, moe, misselijk, je moet (soms) overgeven en hebt koppijn. De belangrijkste oorzaak van de kater is het vochtverlies. Alcohol stimuleert de vochtafdrijving waardoor het lichaam uitdroogt.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Niet doen: cola drinken
Als je dacht dat cola tegen alles helpt, heb je het mis. "Dat moet je echt niet doen. In cola zit koolzuur en de naam zegt het al: dat is heel zuur. Je hebt door alle alcohol al een geïrriteerde maagwand en dan doe je er nog meer zuur bij, dat is geen goed idee.
Alcohol prikkelt het slijmvlies van de maag. Als je in korte tijd veel drinkt, raakt het slijmvlies in de maag geïrriteerd. De maag wil de alcohol dan zo snel mogelijk lozen, de maagwand trekt samen en de drank gaat vervolgens langs de ingang weer naar buiten: je moet overgeven.
Dit komt vooral doordat je naarmate je ouder wordt, minder spiermassa hebt. Die wordt langzamerhand vervangen door vet. Spierweefsel bestaat voornamelijk uit water en dus wordt alcohol makkelijker verdund. Hiernaast spelen de nieren en lever ook een belangrijke rol in de heftigheid van je kater.
23% van de mensen heeft nooit last van een kater, zelfs niet als ze zeer zwaar drinken. Studies suggereren dat deze eigenschap in de genen zit. Daarnaast kunnen angstige mensen er meer last van hebben dan neurotische. Ook als je ouder wordt heb je minder last van katers: vandaar dat je ze vroeger wel kon hebben.
Alcohol kan ook 'verkeerd vallen' waardoor klachten als misselijkheid, black-outs, en bewusteloosheid kunnen voorkomen. Zelfs als iemand weinig gedronken heeft kan dit gebeuren. Mensen die gedrogeerd denken te zijn hebben ook vaak alcohol gebruikt en scoren daarnaast vaak negatief op een drugstest.
Als je teveel drinkt kun je ontwenningsverschijnselen ontwikkelen, zoals zweten, misselijkheid, een slechte nachtrust en een gespannen gevoel. Op korte termijn kan alcohol leiden tot een kater, alcoholvergiftiging, een slechte adem en geheugenstoornissen.
Alcoholisme wordt gekenmerkt door dwangmatig drinken, impulsief gedrag en terugval. De ziekte veroorzaakt biologische veranderingen in de hersenen waardoor het moeilijk is om zonder professionele hulp (blijvend) te stoppen met alcohol.
Alcohol verwijdt de bloedvaten en daardoor gaat vocht zich anders verdelen. Vochtophopingen zullen vooral zichtbaar zijn boven en onder de ogen. Alcohol droogt je lichaam en huid uit. Dat kan vroegtijdige rimpels in de hand werken.
Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht.
Regelmatig te veel alcohol drinken kan tot allerlei klachten leiden, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten, diarree, hartkloppingen, trillen, onrust, prikkelbaarheid, somberheid of vergeetachtigheid. Alcohol heeft een negatief effect op het probleemoplossend vermogen en kan psychische klachten versterken.
Katerachtige klachten kunnen ook voorkomen als je geen druppel alcohol hebt gedronken. Hieronder bespreken we een aantal oorzaken. De grote boosdoener achter de kater is vochttekort. Vochttekort uit zich in klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en erge dorst.
In de praktijk geeft het ene nat wel degelijk een grotere kater dan het andere. Alcoholisten weten dat uit ervaring. En ze handelen daar ook naar. Ze hebben meestal een voorkeur voor nauwelijks getinte sterke dranken, zoals wodka en jenever.
Er zijn meerdere symptomen die passen bij een kater, zoals een slap en futloos gevoel. Ook misselijkheid, trillen, hoofdpijn en gebrek aan concentratie zijn symptomen van een kater. Alcohol op langere termijn is schadelijk voor organen, bij alcoholisme is hulp zoeken verstandig.