Een volwassen vlo leeft gemiddeld 130 dagen, mits het beestje zich regelmatig kan voeden met bloed.
Honden en katten die zich veelvuldig krabben, hebben meestal last van vlooien. De hardnekkige plaagbeestjes kunnen behalve jeuk ook infecties overbrengen, zoals de kattenkrabziekte of lintwormen. Op mensen kunnen vlooien niet overleven, maar dat proberen ze wel: vandaar dat jij soms ook gebeten wordt.
Zolang je geen huisdier hebt, zullen de vlooien niet overleven. Ze kunnen je echter nog wel een poos lastig vallen. Wil je dat voorkomen, dan moet je je bed, je slaapkamer en je gehele woning reinigen: beddengoed wassen, goed stofzuigen door het hele huis en desnoods een omgevingsspray gebruiken.
Als ze eenmaal een geschikte gastheer hebben gevonden, kunnen ze enkele maanden leven, maar de meest gezonde honden en katten likken de vlooien binnen twee weken uit hun vacht en slikken ze in. Het grootste deel van de levenscyclus van een vlo wordt echter niet besteed op uw huisdier, maar in de thuisomgeving.
Verzamel alle tapijten, manden en dekens waar het huisdier graag op ligt. Stop dit in de wasmachine. Het allerbeste is om vervolgens 15 tot 20 minuten de was in de droger te stoppen. Door de hetelucht in de droger worden de eitjes, larven en vlooien gedood.
Zoals de meeste insecten, hebben vlooien een hekel aan de geur en smaak van azijn, dus zullen ze hun best doen om het te vermijden. Azijn is dan ook een goed middel om tegen volwassen vlooien te gebruiken. Azijn is veilig in gebruik en milieuvriendelijk.
Dieren die besmet zijn met vlooien hebben baat bij een Dreftbad. De sterk oppervlaktespanningverlagende werking van Dreft zorgt dat de vlo tot in alle kiertjes van het vlooienlijf kletsnat wordt, waardoor ze spoedig verdrinken, en niet gered worden door de luchtbel om hen heen.
Zet 's avonds een schaal water neer met een scheut afwasmiddel erin en/of azijn. Plaats een waxinelichtje erin en de vlooien zullen eropaf komen, erin springen en verdrinken. Geef je huisdier karnemelk te drinken. Het bloed van je huisdier verandert van smaak en dat vinden vlooien niet prettig.
De ideale temperatuur voor vlooien ligt tussen de 21 graden en 29.5 graden Celsius. Volwassen vlooien gaan dood bij temperatuur onder -1 graden Celsius. Bij 3 graden Celsius kunnen ze 10 dagen overleven.
Vlooien zijn één van de bekendste soorten die je in huis kan hebben en al helemaal wanneer je huisdieren hebt. Vlooien zitten vaak verstopt in kieren en naden. De woonkamer en slaapkamer zijn de meest gekozen plekken van de vlooien, omdat hier veel schuilplaatsen zijn, zoals op de bank of in het tapijt.
Een vlooienbeet is in principe niet gevaarlijk voor mensen. En ook niet voor dieren. Maar wanneer je jezelf behoorlijk krabt, kunnen de beten wel leiden tot wondjes.
Een vlo bijt vaak twee of drie keer in hetzelfde gebied op zoek naar bloed. Een vlooienbeet wordt meestal direct gevoeld, maar doet niet echt pijn. De overlast komt vooral van de jeuk, die een gevolg is van de reactie van het lichaam op de beet.
Houd er wel rekening mee dat vlooien op je huid of in je kleding kunnen gaan zitten en zo als het ware met je meeliften. Ze wachten dan een tijdje totdat er een betere gastheer langskomt, zoals je hond of kat, waarop ze kunnen overspringen. Ze kunnen ook een plaag in huis vormen.
Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van hond en kat. De werkzame stof verspreidt zich in de huid en doodt de vlo nog voordat deze bloed gaat zuigen (98-100% van de vlooien gaan binnen 24 uur dood).
Kunnen vlooien zich in menselijk haar nestelen en hoe krijg je vlooien eruit? Ja dat kan, vlooien kunnen zich op alle behaarde, warmbloedige dieren nestelen. Ze geven de voorkeur aan huisdieren zoals katten en honden, maar kunnen zich ook prima voeden met het bloed van mensen.
Dweilen met dettol of javel (ontsmettingsmiddelen) zal niet zo veel helpen omdat deze stoffen enkel een bacteriële en schimmelwerende werking hebben. Vlooien zijn echter insecten en je zou dus al moeten dweilen met een insecticide om ze te doden.
Al jaren één van de meest gekozen vlooiendruppels in Nederland is Frontline. Hiermee dood je vlooien, teken en bijtende luizen. Je kan besmetting voorkomen van je hond door de druppels aan te brengen. Binnen 24 uur worden de vlooien gedood en binnen 48 uur is je hond beschermd tegen teken en luizen.
Heet wassen
Vlooieneitjes en vlooien zijn niet bestand tegen hoge temperaturen. Daarom is het raadzaam om dekens, knuffels, manden en alle andere voorwerpen waar je huisdier graag op ligt in de wasmachine te wassen op minimaal 60 graden, maar het liefst op 90 graden.
Een volwassen vlo gaat vanzelf dood als er geen gastheer aanwezig is. Zonder een bloedmaaltijd overleven de beestjes zelfs maar een paar dagen. Eitjes en poppen overleven helaas wel lang: tot wel een jaar. Bij trillingen op de grond en bij warme temperaturen kunnen die snel uitkomen.
Vlooien kunnen wel 350 keer hun eigen lichaamslengte springen! Een vlo behoort tot de categorie gevleugelde insecten. De vlooien zijn echter hun vleugels in de loop van hun evolutie verloren. Een vlo heeft een ontzettend sterke lichaamsbouw met hele krachtige poten.
De eitjes vallen op die plekken waar het huisdier komt, dus de vloer, de mand, de bank, het bed en alle andere plekken. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur duurt de cyclus die hierna komt enkele weken tot maanden. Daarom zie je in de winter minder vlooien. De cyclus staat dan van buiten stil.
De vlooien die buiten leven overleven de kou niet, maar de vlooien die in huis zitten, leven helemaal op wanneer de cv en houtkachels lekker hoog gestookt worden. En teken kunnen kou wel hebben, ze gaan dan in winterslaap.
Gebruik natuurlijke vijanden van vlooien
Nematoden, ook wel aaltjes genoemd, zijn een familie van rondwormen. Er zijn veel verschillende soorten. Ze kunnen schadelijk zijn, maar ook gebruikt worden om plaagdieren te bestrijden. Ze eten bijvoorbeeld vlooien!