De minimumleeftijd in Turkije om alcohol te mogen kopen en drinken is 18 jaar.
Drankjes: Hoewel de Koran het drinken van alcohol verbiedt, wordt er in Turkije wel degelijk alcohol genuttigd.
Met een leeftijdsgrens van 16 jaar voor de aankoop van bier en wijn behoort Nederland tot de Europese middenmoot. Ook Portugal, Spanje, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en Denemarken hanteren deze grens.
75 procent belasting. Het grootste deel van de alcoholprijs bestaat in Turkije uit accijns. “Van elke fles raki die wij verkopen, verdienen we maar aan één glas, de rest is belasting”, zegt Ozgur Aybas, hoofd van de associatie van slijterijen. Raki is de nationale Turkse anijsdrank, die wordt gedronken met water en ijs ...
Rakı (info / uitleg), uitspraak rakke) is een Turkse alcoholische drank, die meestal met anijs is gekruid. Er bestaat een Kretenzische variant van raki (ρακί), die men ook tsikoudia noemt. Raki heeft een alcoholpercentage van ongeveer 45% en wordt veelal met water aangelengd.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Turkse keuken zijn brood, rijst, bulgur, uien, eieren, paprika, tomaten, komkommer, aubergine, linzen, bonen, kikkererwten, fetakaas, lamsvlees, rundvlees, kip, vis, noten, zonnebloempitten en yoghurt. En natuurlijk vallen de kruiden en specerijen niet te vergeten.
Een typisch Turks diner begint met soep, gevolgd door een gerecht met groente en vlees, meestal met rijst of bulgur en salade en/of cacık (bereid met yoghurt, komkommer gekruid met knoflook en gedroogde munt).
De kosten van medicijnen zijn 30-40% lager dan in de meeste Europese landen en effectiever. Vitaminen en supplementen worden meegenomen uit Turkije. In apotheken vindt u veel goedkopere en vaak effectievere Turkse tegenhangers van veel bekende merken, maar onder een andere naam.
Turks bier in de supermarkt (Efes, 50cl): 23 lira (€1,50 euro) Fles wijn in de supermarkt: 100-150 lira (€7-9 euro) Avondmaal met drinken voor 1 persoon: 80-200 lira (€5-12 euro)
Alcohol drinken in openbare gelegenheden, zoals kroegen en discotheken, kan dus niet. Een kroegeigenaar is zelfs strafbaar als hij/zij alcohol verkoopt aan personen onder de achttien jaar. Thuis bepalen je ouders of verzorgers de regels, maar drinken onder de 18 jaar blijft onverstandig.
In Spanje is het verboden om alcohol te kopen of te drinken onder de 18 jaar. Toch wordt er veel alcohol gedronken onder de 18 jaar, omdat ze weinig controleren. Het is dus wel gewoon mogelijk dat je alcohol kan kopen en drinken. De leeftijd van de bezoekers van de uitgaansgelegenheden ligt tussen de 16 en 22 jaar.
De wettelijke minimum leeftijd in Spanje is in alle regio's 18 jaar op 4 (van de 17) regio's na. On-premise sale = verkoop van alcoholhoudende drank voor consumptie ter plaatse (bv. restaurants, kroegen etc.).
In Turkije hoor je 5 tot 10 procent fooi te geven als je uit eten bent geweest. Als je betaalt met een pinpas of creditcard, worden fooien bovenop de prijs niet geaccepteerd. De fooi dient altijd contant te worden gegeven aan de persoon die jou bediend heeft.
Het regelmatige bezoek aan de kapper is een instituut. Je vindt er een op elke straathoek. Kapperszaken zijn gemakkelijk te herkennen: er hangen vaak handdoeken te drogen op een rek op de stoep. Een sessie bij de kapper kost meestal 10 of 15 TL.
Gemiddeld verdienen Turken zo'n 800 euro per maand. Het inkomen varieert echter sterk per streek. Op het platteland van Zuid-Anatolië hebben gezinnen gemiddeld zo'n 5100 euro per jaar tot hun beschikking. In het economisch sterke Istanbul is dit cijfer ongeveer twee keer zo hoog.
Turkije is niet langer het spotgoedkope land dat het ooit was. Zeker in Istanbul en Ankara doen de prijzen niet onder voor West-Europa. Ook de badplaatsen aan de Turkse Riviera hebben hun prijzen flink verhoogd. In de rest van het land is het leven nog altijd een stuk goedkoper dan in Nederland.
Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
Turkse en Marokkaanse kinderen eten minder koekjes, snoep en frisdranken dan hun Nederlandse leeftijd- genoten. Zij eten vooral in de namiddag en avond vaak fruit en brood tussen de maal- tijden door. Daarentegen drinken de Ne- derlandse kinderen weer meer schoolmelk.
De Turkse keuken is niet alleen lekker, Turks eten is ook heel erg gezond! Turks eten is namelijk zeer gevarieerd – altijd veel groenten met vlees of vis en rijst – en heel smaakvol. De Turkse keuken kent vele sauzen die elke simpele maaltijd tot een bijzonder gerecht maken. Laat u verrassen!