Een VOG mag maximaal 6 maanden oud zijn (bij overblijfmedewerkers 2 maanden).
Vraag dus goed na bij uw werkgever hoelang uw VOG geldig is en wanneer er eventueel een nieuwe VOG aangevraagd moet worden. Bent u nog in het bezit van een VOG? Laat deze dan controleren door uw werkgever op geldigheidsduur en op het screeningsprofiel waarop u destijds gescreend bent.
Uw toelating tot de Regeling Gratis VOG is vijf jaar geldig.
In de langdurige zorg en de zorgverlening binnen de geestelijke gezondheidszorg wordt daarom iedere 3 jaar een VOG geeist. Ook mag de VOG bij ingang van het dienstverband of de opdracht niet ouder zijn dan 3 maanden. Daarnaast mogen zorgorganisaties vaker om een nieuwe VOG vragen.
In de kinderopvang is je VOG twee maanden geldig om te gebruiken voor inschrijving in het Personenregister Kinderopvang. Heb je de VOG aanvraag binnen, dan moet je je dus binnen twee maanden inschrijven in het Personenregister Kinderopvang.
Ja, dat kan in sommige gevallen. Een VOG wordt voor een specifieke functie bij een specifieke werkgever aangevraagd. De originele VOG moet aan de werkgever overgelegd worden.
Bega je eenstrafbaar feit dat leidt tot een aantekening op je strafblad, dan beoordeelt Dienst Justis of dat strafbare feit jouw betrouwbaarheid als medewerker in de kinderopvang aantast en of er dus opnieuw een VOG-aanvraag gedaan moet worden.
Voor een VOG-aanvraag via de gemeente betaalt u €41,35. Een digitale aanvraag die door uw toekomstige werkgever is gestart, kost u € 33,85. De kosten (vrijgesteld van btw) die u betaalt zijn niet voor de VOG, maar voor de afhandeling van uw aanvraag.
U krijgt geen VOG als de strafbare feiten belangrijk zijn voor de functie of baan die u wilt. Voor een taxichauffeur bijvoorbeeld is een veroordeling voor rijden onder invloed een probleem. Maar misschien niet voor iemand die bij een bank werkt.
VOG verplicht in de zorg? Vanaf 1 januari 2016 moet u als nieuwe werknemer en andere arbeidskracht (zoals uitzendkracht, gedetacheerde of ZZP-ers) over een VOG beschikken als u langdurige zorg of ondersteuning verleent.
Helaas is dit echter niet mogelijk. Wanneer u uw VOG kwijt bent kunt u niet zomaar een kopie, of een nieuwe VOG krijgen. De reden hiervan is dat een VOG een momentopname is. U zal dus een nieuwe VOG aan moeten vragen als u de VOG kwijt bent.
Voor particulieren geldt geen wettelijke bewaarplicht. Maar voor naheffingen door de Belastingdienst is het slim om uw administratie 5 jaar te bewaren. Voor bedrijven en zelfstandigen geldt wel een wettelijke bewaarplicht van 7 tot 10 jaar.
Kan ik een VOG aanvragen zonder werkgever/organisatie? Het is zeker mogelijk om een VOG aan te vragen zonder werkgever of organisatie. Bij VOG-aanvraag.nl kunt u snel en gemakkelijk uw VOG aanvragen.
Buitengewoon opsporingsambtenaren worden voor hun benoeming gescreend, waarbij met name naar de eventuele aanwezigheid van een strafblad gekeken wordt. De betrouwbaarheid van de betrokken persoon is één van de vereisten voor de beëdiging (artikel 2 Besluit Buitengewoon Opsporingsambtenaar BBO).
Introductie. Krijgt iemand met een strafblad een VOG? Sommige strafbare feiten vormen voor de ene baan of stage wel een bezwaar, maar voor de andere niet. Iemand met een strafblad maakt daarom ook kans op een VOG.
De afkorting VOG staat voor: “Verklaring Omtrent het Gedrag”. Een VOG verklaring is een papieren formulier dat aangeeft dat uw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor een bepaalde taak of functie. Hier kunt een voorbeeld van een Verklaring Omtrent het Gedrag zien.
De terugkijktermijn voor een VOG NP is 4 jaar. Hierop zijn een aantal uitzonderingen: Voor zedendelicten geldt een onbeperkte terugkijktermijn. Voor jongeren tot 23 jaar geldt een terugkijktermijn van 2 jaar, behalve als er sprake is van zedendelicten of zware geweldsdelicten.
Als geen sprake is van verlenging worden justitiële gegevens van misdrijven verwijderd: Bij misdrijven waarvoor u volgens de wet minder dan 6 jaar gevangenisstraf kunt krijgen (bijvoorbeeld winkeldiefstal). 20 jaar na de einduitspraak of 20 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking.
Strafblad inzien
Een strafblad heet officieel 'uittreksel justitiële documentatie'. U kunt uw strafblad inzien. Daarvoor dient u een verzoek in bij de Justitiële Informatiedienst. Dit kan schriftelijk of per e-mail.
Er zijn verschillende manieren om een VOG aan te vragen. De werkgever of organisatie die de VOG van u nodig heeft, geeft aan hoe u de aanvraag kunt indienen: digitaal of schriftelijk. Overleg met uw werkgever als u de aanvraag op een andere manier wil indienen dan hij of zij heeft voorgesteld.
Bijvoorbeeld voor het vervullen van een functie waarin u werkt met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen. Uw (toekomstige) werkgever kan dan vragen om een VOG. Voor sommige functies is een VOG wettelijk verplicht, bijvoorbeeld voor onderwijzers, gastouders en taxichauffeurs.
Hiervoor zult u naar de gemeente moeten gaan. Als u ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente, in het bezit bent van een eigen DigiD en over iDeal, dan kunt u een VOG online aanvragen via DigiD. U krijgt de VOG via de post opgestuurd naar het adres wat bekend is bij de basisregistratie (DigiD).
Mensen schatten hun kansen op een VOG vaak laag in. Sommigen zien zelfs helemaal af van de aanvraag, uit angst voor afwijzing. Onterecht, want maar een klein deel van alle VOG-aanvragen wordt geweigerd: in 2019 slechts 0,33%. Om misverstanden over de VOG weg te nemen ontwikkelde Justis de VOG-check.
Een “gewone” werkgever kan de gegevens niet opvragen. In het “Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens” wordt geregeld wie de gegevens kan opvragen. In het algemeen betreft het onderdelen van de overheid zelf.
Voor onderwijzers, pedagogisch medewerkers, taxichauffeurs, gastouders en als u een nieuwe baan heeft in de langdurige zorg (verzorging en verpleging, hulp bij vervoer, hulp bij het huishouden, dagbesteding, begeleiding in het dagelijkse leven of bij het wonen in een zorginstelling) is een VOG wettelijk verplicht.