Smeerkaas is een broodbeleg dat is gemaakt van gesmolten kaas. In de 19e eeuw werd in Zwitserland voor het eerst begonnen met het smelten (externe link) van kaas. Als snel deden ze dit over de hele wereld.
Smeerkaas is in de 19e eeuw uitgevonden door de Zwitsers. Zij waren de eersten die op het idee kwamen om normale kaas te smelten en op de boterham te smeren. In de beginjaren van de smeerkaas gebruikten kaashandelaren de stukjes kaas die overbleven bij het snijden.
Smeerkaas is een smeltkaas die vooral als broodbeleg wordt gebruikt. Het wordt bereid uit gesmolten kaas met toevoeging van smeltzout, waardoor het smeerbaar wordt. Roomkaas wordt ook weleens smeerkaas genoemd, omdat het eveneens (min of meer) smeerbaar is.
Sietse Orie van het Voedingscentrum weet het. „Kaas in het algemeen levert veel gezonde voedingsstoffen op, maar er zit ook vaak te veel verzadigd vet en te veel zout in. Dat is bij smeerkaas ook het geval. Het is daarom het beste om 10, 20 of 30 Plus kaas te eten en dus ook de magere varianten van de smeerkaas.”
Om te beginnen is het al geen goed idee om brood en crackers te eten als je wilt afvallen. Maar dat is niet het enige, want smeerkaas bevat nauwelijks gezonde voedingsstoffen en zit boordevol chemische toevoegingen.
Op basis van de producten die in dit artikel zijn genoemd zijn de gezondste keuzes wat betreft smeerkaas voornamelijk 'Milner Slankie smeerkaas naturel 20+' en 'AH Smeerkaas 20+ naturel'. Deze 20+-varianten bevatten minder (verzadigd) vet, relatief weinig suikers en veel eiwit in vergelijking met de andere varianten.
In 1921 wordt in de Jura, in het dorpje Orgelet, La Vache qui rit® geboren. De schepper van deze kaas is niemand minder dan Léon Bel, de uitvinder van de smeltkaas in porties.
Omdat smeerkaas meer water bevat dan gewone kaas, bevat hij echter minder vet (en eiwit) per honderd gram in vergelijking met gewone kaas. Bovendien bestaan er ook vet-arme soorten die nog minder vet bevatten. Die magere smeerkaas bevat ook relatief meer kalk en vitamine B12 dan gewone kaas en smeerkaas.
ERU Goudkuipje is ideaal voor het ontbijt, lunch en als tussendoortje. Ingrediënten: Kaas, water, boter, melkeiwitten, weipoeder, smeltzouten E452, E339, zout.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Gezondheid
Kaas past in een gezonde dagelijkse voeding. Er zijn gezondere kazen dan Kiri. Kiri kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Kan je Slankie ook verwarmen in een ovengerecht? Uiteraard smelt de smeerkaas sneller in vergelijking met gewone kaas. Maar uit onze ervaring blijkt dat het niet zo is dat smeerkaas op 180 graden snel verbrand of een bijsmaak geeft in vergelijking met gewone kaas.
Dit product valt in de schijf van vijf en draagt bij aan een gezonde dagelijkse voeding. In een gezonde dagelijkse voeding passen kazen, zoals Original Philadelphia, frisse en romige smaak.
Ons advies is om baby's en jonge kinderen tot 4 jaar geen harde kaas te geven. Dat geldt voor plakjes van de kaasschaaf en kant-en-klare plakken voor op de boterham.
Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd). Verder is het een rijke bron aan voedingsvezels, vitamine E, vitamine B6, magnesium, phosphorus, zink en koper. Een flinke lijst dus!
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
ERU Kids bevat minder zout
ERU Kids is van nature rijk aan eiwit, heeft minder verzadigd vet en bevat minder zout (natrium). Het bevat namelijk 53% minder zout dan reguliere smeerkaas. Kinderen halen energie uit gezonde voedingsmiddelen. Dit is erg belangrijk voor de ontwikkeling, concentratie en prestatie.
La vache qui rit is een van oorsprong zachte Franse kaas, maar de kaas wordt tegenwoordig overal ter wereld gemaakt en gegeten. In de meeste landen heeft de kaas dezelfde naam, maar dan in de landstaal. In Nederland en Vlaanderen heeft de kaas de Franse naam.
Toen Léon Bel in 1921 plannen smeedde om zijn industrieel geproduceerde smeltkaas te lanceren, herinnerde hij zich het embleem dat hij zo vaak gezien had en de bijhorende naam. De eerste verpakking werd een rode, ronde blikken doos met een lachende koe op en de gevleugelde woorden LA VACHE QUI RIT – FROMAGE MODERNE.
Wil je snel een heerlijke croque monsieur, hamburger of sandwich maken, maak dan kennis met het gamma Sneetjes: 3 variëteiten lekkere sneetjes die heerlijk smelten (Original, Light en Gouda).
De minste koolhydraten zitten in de Jumbo Smeerkaas light naturel, de Gouday naturel en de Milner Slankie naturel. Alle drie bevatten 1 gram koolhydraten per 100 gram. De meeste koolhydraten zitten in de ERU Balans belegen 15+.
Er zijn 52 calorieën in een portie Cracker met smeerkaas.