Je vindt deze gegevens op het typeplaatje van je koelkast of vriezer. Naast het typenummer en serienummer geeft het typeplaatje ook informatie over het energielabel, het gebruikte koelmiddel, de netto inhoud en de klimaatklasse.
Dikwijls staat ook de productiedatum op de sticker, als de koelkast niet is ingebouwd kun je ook achter op de koelkast zoeken naar een sticker met gegevens (bijvoorbeeld op de compressor). Als je niet meer weet hoe oud je koelkast of vriezer is, kun je vaak de leeftijd achterhalen op basis van het serienummer.
door het negencijferige serienummer van uw koelkast of vriezer in het relevante veld in te vullen. U vindt dit nummer op het typeplaatje van uw apparaat, dat zich aan de linkerbinnenzijde van vrijstaande apparaten bevindt of aan de rechterbuitenzijde van vrieskisten.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
Liebherr koelkasten en vriezers. De onbetwiste specialist op het gebied van koelen en vriezer is het Duitse merk Liebherr. Een kwalitatief zeer hoogwaardig merk welke zich onderscheid op de details, het design en de breedte van het assortiment.
De Liebherr Groep, ook wel bekend als producent Liebherr, is een Duitse fabrikant en constructeur met administratieve zetel in Zwitserland die in 1949 is opgericht door Hans Liebherr.
De beste diepvrieskast is zonder twijfel deze van Liebherr. Energiezuinig, ruim en extra stil. Met een energieklasse C behoort dit model tot de meest duurzame categorie en ook qua geluid scoort het model goed. Je hoort de vriezer amper draaien.
Uit de resultaten van onderzoeken is gebleken dat een koelvriescombinatie een technische levensduur heeft van ongeveer 13 tot 15 jaar. Het onderzoek heeft aan de respondenten gevraagd na hoelang mensen hun koel vriescombinatie vervangen, en dit was na ongeveer 15 jaar.
Maar Milieu Centraal gelukkig wel. Volgens hen verbruikt een gemiddelde koelvriescombinatie van 15 jaar oud jaarlijks 380 kWh."
Waar kun je het typeplaatje vinden? Bij bijna alle Liebherr apparaten bevindt het typeplaatje zich op de linker binnenwand. Het kan zijn dat je een van de laden moet verwijderen om het plaatje te kunnen zien. De vrieskisten vormen een uitzondering, bij diepvrieskisten is het plaatje op de rechter buitenwand geplaatst.
Alle huishoudelijke koelkasten, vriezers en wijnkasten, zowel inbouw als vrijstaand, komen – mits huishoudelijk gebruikt – daarnaast in aanmerking voor de unieke 7 jaar zekerheid. Van het derde tot en met het zevende jaar na aankoopdatum betaalt u in het geval van een storing niet voor onderdelen en arbeidsloon.
Zet de vriezer dan voor in ieder geval 24 uur lang niet aan, zodat de olie weer in de compressor kan zakken. Wanneer u de vriezer wel goed heeft vervoerd kunt u deze 30 minuten tot 4 uur laten rusten.
Bosch Siemens maakt gebruik Van FD nummer op het typeplaatje van bijvoorbeeld vaatwasser, wasdroger, wasmachine, magnetron etc. via dit FD nummer kunt je het bouwjaar van uw apparaat achterhalen.
Op het typeplaatje van de diepvries staat het type- of modelnummer. Dat nummer heb je nodig om het juiste onderdeel te zoeken. Het typeplaatje vind je meestal op de bodem (aan de linkerkant). Kun je het hier niet vinden dan kan het ook zijn dat het plaatje aan de zijkant of aan de achterkant zit.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
Verschil oude en nieuwe vriezers
In de meeste gevallen niet. De gemiddelde oude vriezer verbruikt namelijk rond de 475 kWh per jaar, terwijl een nieuwer model van dezelfde grootte zo'n 165 kWh per jaar verbruikt. Wanneer jouw vriezer al heel oud is, kan het daarom lonen om een nieuwer exemplaar aan te schaffen.
De gemiddelde tafelmodel vriezer heeft energieklasse E en verbruikt ongeveer 175 kWh per jaar. Op basis van een energieprijs van €0,67 per kWh betaal je dan €117,- per jaar aan energiekosten.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
Sommige verbruiken meer dan drie keer zo veel energie per liter inhoud als de zuinigste koelvrieskasten. Kies daarom altijd voor een koelkast a+++ of een koel-vriescombinatie a+++. Deze gebruikt zo'n 160 kWh per jaar aan stroom, een a+ model 300 kWh. Dat scheelt jaar in, jaar uit 140 kWh per jaar.
Verschil gemiddeld energieverbruik oude en nieuwe koelkast
Een nieuwe A+++ koelvriescombinatie verbruikt nog maar 150 kWh per jaar, dit is ongeveer 35 euro. Vergeleken met een koelkast die ouder is dan 8 jaar bespaar je dus in een jaar 200 kWh. Dat scheelt elk jaar opnieuw 46 euro op de energierekening.
De meest energiezuinige vriezer heeft energieklasse C. Label D is ook groen. Apparaten met label F of G zijn niet zuinig.
De belangrijkste parameters die je in de gaten moet houden bij aankoop van een diepvriezer zijn het volume, uitgedrukt in liter, en de vrieskracht, uitgedrukt in kilogram per 24 uur. Hoe groot je diepvriezer precies moet zijn, hangt natuurlijk af van de grootte van je gezin. Per persoon moet je zo'n 50 liter voorzien.
Vrieskisten kunnen een netto inhoud tot wel 600 liter hebben. Ze zijn iets zuiniger dan vrieskasten, omdat er weinig temperatuurverlies is tijdens het openen. Dit komt doordat het deksel aan de bovenkant zit.