Het begon ooit als Victory Ale vlak na de Eerste Wereldoorlog. Toen was het nog een donker bier. Sinds 1926 wordt het bier aangeduid als Duvel. De Duvel zoals we die nu kennen is er eigenlijk pas sinds 1970.
De Duvel heette niet altijd Duvel. Toen het bier werd gemaakt, heette het Victory Ale. Deze naam was bedoeld om het einde van de Eerste Wereldoorlog te vieren. Volgens sommige verhalen komt de naam van de twee broers, Victor en Albert.
Een professionele poleerdoek is het allerbest; een hydrofiele doek of luier is een uitstekend alternatief. Pilsglazen spoel je voordat je het bier inschenkt. Deze glazen zijn nat en hebben door het spoelen een filmlaagje aan de binnenkant van het glas. Speciaalbierglazen spoel je bij voorkeur niet.
Naar verluidt was deze naam afkomstig van een proeverij, waarbij een van de deelnemers, doelend op de sterkte van het bier, spontaan uitroept dat het "een echte duvel" was. Door deze naamsverandering werd Duvel de "goddeloze" tegenhanger van de abdijbieren, die in dezelfde periode opkwamen.
2 boterhammen = 1 bier.
Bier houdt je hart gezond
Ook is het goed om te weten dat de onderzoekers aanraden om niet meer dan 1 biertje per dag te nuttigen.
Bieren bevatten van nature meer suikers en zijn daardoor nog calorierijker. Een glas pils bevat zo'n 110 Kcal, donker bier tot meer dan 200 Kcal. Ook wijn bevat veel calorieën, zij het minder dan bieren. Een glas rode wijn (10 cl) bevat ongeveer 70 Kcal, een glas witte wijn 120 Kcal.
De gegraveerde D in je Duvel glas is uiteraard niet zonder reden ;) Deze zorgt voor een tornado aan fijne koolzuurbellen in je glas en zorgt voor een hemels spektakel. En dit spektakel levert de welbefaamde Duvelse schuimkraag op. Dit glas is ontworpen door Kobe De Keyzer.
Familiebedrijf. Duvel Moortgat is in de 152 jaar dat de brouwerij nu actief is altijd in de handen van de familie Moortgat gebleven. Anno 2023 zwaait Michel Moortgat, achterkleinzoon van oprichter Jan Leonardus en vierde generatie Moortgat-telg, de scepter als CEO.
Pas wanneer Duvel na 90 dagen zijn rijke smaakpalet heeft bereikt, mag het de brouwerij verlaten. Dankzij zijn verrassend hoog alcoholvolume (8,5 %), zijn enorme schuimkraag, fijne pareling en zijdezacht mondgevoel onderscheidt Duvel zich duidelijk van andere Belgische bieren.
Dat een biertje niet meer goed schuimt, of dat de schuimkraag meteen inzakt, kan meerdere oorzaken hebben. Het glas kan vettig zijn, of sommige zepen laten een dunne 'film' achter op het oppervlak.
Pils tap je altijd in een gespoeld, nat glas. Door het glas te spoelen maken we het niet alleen schoon, maar we koelen het ook en we zorgen dat het nat is als we starten met tappen. Doordat het glas nat is, kunnen we tijdens het tappen de schuimkraag goed controleren.
Al even belangrijk is een zuiver, droog Duvel glas op kamertemperatuur. Een bier waar zo intens en zo lang aan gebrouwen is dat drink je met respect, neem dus je tijd en schenk het bier langzaam in het glas dat je lichtjes gekanteld houdt.
Wie dacht dat 666 stond voor Du(i)vel, heeft het mis. Al heeft het bier misschien wel iets duivels, de zes verwijst eigenlijk naar de zes verschillende hopsoorten die in de nieuwe Duvel aanwezig zijn. Net zoals bij de klassieke Duvel liggen de twee hopsoorten Saaz-Saaz en Styrian Golding aan de basis van de 6,66%.
In de meeste gewone flesjes bier zit 0 tot 1,5 gram suiker, minder dan een half suikerklontje van 4 gram.
In 1871 staat Jan-Leonard Moortgat, een afstammeling van een brouwersfamilie uit Steenhuffel, samen met zijn vrouw Maria De Block aan de wieg van de toenmalige boerderij-brouwerij Moortgat.
Het eigenzinnige Duvel is het meest bekende bier, daarnaast zijn de merken Vedett, Liefmans, Chouffe, De Koninck, Maredsous, Boulevard en de bieren van stadbrouwerij 'T IJ vertegenwoordigt. Duvel Moortgat is gedreven door kwaliteit en staat als specialist in het speciaalbier segment voor groei met een hoog rendement.
Bij christenen en islamieten wordt de duvel de benaming van een enkele persoonlijkheid, ook wel aangeduid als de duivel of Lucifer en gezien als een gevallen (aarts-)engel, die door God uit de hemel werd geworpen toen deze tegen God in opstand kwam.
Je ziet de koolzuurbelletje naar boven dansen en zo de onderkant van de schuimkraag voeden. Die belletjes worden veroorzaak door een bewuste beschadiging in het glas. In oude Duvelglazen was het niet meer dan een beschadiging. Tegenwoordig herken je in de bodem duidelijk de 'd', het merkteken van Duvel.
Duvel is een echte klassieker. Dit prachtige blonde bier met volle witte schuimkraag is elke keer weer een ware traktatie. Dit zware bier is uiterst doordrinkbaar en dat blijft oppassen, want 'het is een echte Duvel'.
Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje.
In een fles wijn zitten zes standaardglazen alcohol. Als je iedere dag wijn – of elke andere soort alcohol – drinkt, zal het risico op veel soorten kanker toenemen, waaronder borst-, darm-, long-, keel-, en slokdarmkanker.