Oude wijnvlekken haalt u eenvoudig weg met behulp van vloeibaar wasmiddel. Breng dit aan op de vlekken en laat dit enkele uren intrekken. Was vervolgens in de wasmachine om alle vlekken te verwijderen. Ook het gebruik van verdunde ammoniak of witte natuurazijn behoort tot de mogelijkheden.
Oude wijnvlek
Zit er een 'oude' vlek in je kleding, kun je deze het beste behandelen met vloeibare wasmiddel. Wrijf dit met een doekje in de vlek. Vul een (was)bak met water en laat het kledingstuk hier een half uur in weken. Was hierna het kledingstuk, zoals je altijd doet in de wasmachine.
Het enige wat je hiervoor nodig hebt is keukenzout en lauw water. Strooi flink wat zout op de vlek en laat dit ongeveer 3 minuten intrekken, zodat het zout de vlek kan absorberen. Laat het water over de wijnvlek lopen en wrijf het zout er met 2 vingers af. Herhaal dit totdat de vlek er helemaal uit is.
Meng een eetlepel afwasmiddel en een eetlepel huishoudazijn met 250 ml warm water. Dep het mengsel op de vlek. Maak de vlek goed nat en laat drogen. Herhaal deze stappen tot de vlek (bijna) weg is en stop het tafellaken in de wasmachine.
Bedek de vlek met een dikke laag zout
Laat het zout ongeveer 5 minuten op de vlek liggen zodat het de kans krijgt de rode wijn op te nemen. Hoe sneller je dit doet nadat je gemorst hebt, hoe makkelijker je de vlek kunt verwijderen.
Stoffen banken
Bestrooi de vlek met een flinke schep zout en laat dit circa vijf minuten inwerken. Pak een lichtvochtige doek en maak de rode wijnvlek al deppend schoon. Werk daarbij van buiten naar binnen zodat de vlek niet groter wordt.
Alcohol is een giftige stof en verhoogt de bloeddruk. Dat geldt voor alle alcoholische dranken. Dus bijvoorbeeld voor sterke drank zoals jenever, voor bier, maar ook rode wijn jaagt de bloeddruk op. Recente onderzoeken tonen aan dat ook een klein beetje alcohol de bloeddruk al doet toenemen.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Ook wol laat zich niet op dezelfde manier als andere stoffen reinigen. Gelukkig kunnen we hier wel gewoon zelf aan de slag. Hier zal je de wijnvlek echter niet deppen met witte wijn maar met azijn. Goed opwrijven, een nachtje laten intrekken en vervolgens klassiek wassen zal volstaan.
Wij adviseren een geopende fles rode wijn maximaal 3 dagen te bewaren. Op het moment dat de rode wijn geopend is, komt de wijn in contact met zuurstof. Hierdoor gaat de wijn oxideren en dat heeft weer gevolgen voor de smaak. Soepele rode wijn kunt u beter binnen 2 dagen drinken.
Een wijnvlek, ook wel naevus flammeus genoemd, is een aangeboren vaatafwijking die gekenmerkt wordt door te sterk uitgezette bloedvaatjes in de huid. Wijnvlekken komen vooral voor in het gezicht en de hals. Circa 0,3% tot 0,5% van de kinderen wordt geboren met wijnvlekken.
Veel academische studies bevestigen inderdaad dat rode wijn gezond is. In rode wijn zitten namelijk antioxidanten die de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam doen toenemen. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten zich ontspannen en dat de bloeddruk afneemt.
Ongeveer 0,3% tot 0,5% van de kinderen wordt geboren met een wijnvlek. Er zit geen verschil tussen het aantal jongens of het aantal meisjes met een wijnvlek. Het is een onschuldige aandoening, maar ze worden wel vaak als cosmetisch storend gezien door de patiënten. Wijnvlekken verdwijnen helaas nooit uit zichzelf.
Vlekken verwijderen met azijn
Veel vlekken krijg je weg met dit wondermiddel. Denk aan bloedvlekken, koffievlekken, theevlekken, jodiumvlekken, zweetvlekken en deodorantvlekken. Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier.
Ossengal zeep stick
Dompel de stick in water. Bestrijk de vlek met de natte zeep en wrijf deze in met de vingers, borstel of doek. Laat de zeep even intrekken maar zorg ervoor dat de zeep niet indroogt. Spoel vervolgens het textiel grondig uit.
Ossengalzeep is al jarenlang de beste zeep om de meest hardnekkige vlekken uit tapijt en meubels te krijgen.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel drinken een verhoogd risico op verschillende soorten kanker hebben. Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker.
Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) neemt het risico op een beroerte toe. Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag, neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe.
Goed, als je dus niet meer dan vier dagen per week dat geliefde wijntje drinkt, kan je lichaam daar nog steeds profijt van hebben. Ga je voor meer wijn, dan verdwijnen de voordelen als sneeuw voor de zon. Sterker nog: elk drankje is er één teveel als het op het risico op kanker aankomt.
Tips om vlekken te verwijderen van je stoffen bank:
Maak een sopje met een paar schepjes soda en lauwwarm water. Smeer de vlekken op de bank in met het mengsel en schrob voorzichtig met een sponsje. Maak het behandelde oppervlak daarna schoon met water (tot je geen soda-mengsel meer ziet)
Als je geen witte wijn in huis hebt, dep je eerst de vlek droog. Strooi er vervolgens flink wat zout overheen, wees niet zuinig. Laat het zout minimaal een paar uur liggen op de vlek.
Om inkt op leren zetels te verwijderen, gebruik je het best eerst een inktgom of een stukje plakband. Je drukt de plakband gewoon op de vlek en je trekt deze er vervolgens weer af. Er is veel kans dat de vlek zo verdwijnt. Wees voorzichtig als je werkt met de inktgom want hiermee krijg je al snel doffe vlekken.