Oorzaken van een scheur in het netvlies
Door ouderdom verandert het glasvocht, waardoor het kan loskomen van het netvlies (achterste glasvochtloslating) (figuur 2). Soms ontstaan hierdoor scheurtjes of gaatjes in het netvlies (figuur 3).
Een netvliesscheur moet bij klachten behandeld worden met laserstralen. Het doel is te voorkómen dat het netvlies van de onderliggende lagen wordt losgetrokken. Bij de laserbehandeling wordt het netvlies rondom de scheur vastgezet (soort laspuntjes) waardoor er geen vocht door het gaatje onder het netvlies kan komen.
De behandeling van een netvliesloslating is operatief. We zullen in geval van een netvliesloslating bijna altijd een operatie adviseren omdat een netvliesloslating niet vanzelf herstelt en zeer vaak leidt tot blindheid.
U kunt lichtflitsen en zwarte, zwevende vlekjes zien. Het kan ook zijn dat u slechter ziet. Een scheurtje in het netvlies kan behandeld worden met een laserbehandeling. Dit wordt gedaan om een netvliesloslating te voorkomen.
Plotseling verlies van het gezichtsvermogen bij een netvliesloslating ontstaat als er een bloeding in het glasvocht is opgetreden. Het is van belang om te weten, dat deze aandoening niet pijnlijk is.
vlekjes of sliertjes zien; lichtflitsen zien; een donkere schaduwvlek of een gordijn zien; minder scherp zien.
Soms is het nodig om u met spoed te opereren om verergering van de netvliesloslating tegen te gaan. U moet dan rust houden en indien aangegeven door de arts een bepaalde houding aannemen. De operatie wordt zo snel mogelijk verricht.
Het netvlies van het oog kan door verschillende oorzaken beschadigd raken. Algemene ziektetoestanden, vooral hoge bloeddruk, suikerziekte, nieraandoeningen, slagaderverkalking, trombose en bloedziekten kunnen alle het netvlies beschadigen.
Het zien van één of meerdere (zwevende) vlekjes door glasvochttroebelingen, wordt ook wel 'mouches volantes' genoemd. dat bij het ouder worden hoort. Het treedt bij veel mensen op, vaak op een wat oudere leeftijd. Meestal is dit onschuldig, maar soms kan dit het begin van een netvliesprobleem zijn.
Deze oogziekte komt vaak voor. 1 op de 300 mensen krijgt er ooit in het leven mee te maken. Wordt een netvliesloslating niet behandeld, dan leidt het tot slechtziendheid of blindheid.
Lichtflitsen zien kan komen door: Glasvochtloslating: u ziet dan met 1 oog lichtflitsen en zwarte, zwevende vlekjes. Een scheur in het netvlies: u ziet met 1 oog lichtflitsen, vaak steeds in dezelfde hoek. Door de scheur kan het netvlies loslaten (netvliesloslating).
Bij een inwendige operatie verwijderen we eerst het glasvocht zoveel mogelijk. Met behulp van lucht of een vloeistof drukken we het netvlies op zijn plaats. Vervolgens laten we gas of olie achter in het oog. We kunnen dan het netvlies laseren om het goed te laten hechten aan de onderlaag.
De eerste 2 weken na de operatie moet u tijdens het douchen goed uw ogen dicht houden. De eerste 2 weken na de operatie mag u niet zwemmen, in een bubbelbad of naar de sauna. De eerste 2 weken na de operatie mag u geen oog make-up gebruiken. U mag naar een zonnebank.
De oogdruk wordt hoger als meer vocht wordt gemaakt dan er wordt afgevoerd. Hoe hoger de oogdruk, hoe groter de kans op beschadiging van de oogzenuw. Dit heet glaucoom. Maar de meeste mensen met een verhoogde oogdruk krijgen geen glaucoom.
Vitrectomie is een operatie waarbij het glasvocht (ook wel glasachtig lichaam genoemd) uit het oog wordt verwijderd. Dit is een geleiachtige substantie die de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Dit wordt dan vervangen door een andere (vloei)stof .
Verschijnselen van een hoornvliesbeschadiging
U knijpt uw oog het liefst dicht. U kunt opeens niet goed tegen licht (lichtschuw). Het kan voelen alsof er een korreltje of stofje in uw oog zit. Het oogwit kan rood worden.
Precies achter de pupil zit de meest gevoelige zone van het netvlies: de gele vlek. Daar komen alleen kegeltjes in voor. Op die plaats in het oog zien we de kleuren heel goed en het gezicht is er heel scherp.
Met een goede behandeling zal in de meeste gevallen het hoornvlies binnen een week genezen. Het nieuwe epitheel is nog erg kwetsbaar: wrijven in het oog kan de genezing tegenhouden, opnieuw pijn veroorzaken en een nieuwe behandeling met oogzalf of verband nodig maken.
- Autorijden U mag na de operatie niet zelf autorijden. Overleg tijdens de eerste controle met uw netvlieschirurg wanneer u dit mag hervatten. - Bescherm uw oog Om uw oog te beschermen tegen stoten en wrijven, adviseren wij u om gedurende twee weken overdag uw (zonne)bril te dragen en 's nachts het kapje.
Ook kan er littekenweefsel ontstaan waardoor het netvlies zich niet goed vasthecht of verschrompelt. Dan is eveneens een nieuwe operatie nodig. Bloedingen of infecties zien we zelden. Wanneer er een bandje om het oog is gelegd kan de werking van de oogspieren veranderen en kan de patiënt last hebben van dubbelzien.
Herken de alarmsignalen van een oogziekte!
regelmatig flitsen of vlekken ziet. zicht in korte tijd erg achteruit is gegaan. dubbelziet met één oog. rechte lijnen opeens als golven ziet.
Behandeling. Als de scheurtjes niet te groot zijn en het netvlies nog niet heeft losgelaten of als er sprake is van een beginnende netvliesloslating, kan een laserbehandeling worden ingezet. Het netvlies rond het scheurtje wordt dan als het ware gepuntlast.
Dat is meestal een onschuldig verschijnsel. Bijvoorbeeld door het krimpen van het glasvocht bij het ouder worden. Flitsen in het oog kunnen ook bij migraine horen of voorkomen bij vermoeidheid of stress. Maakt u zich zorgen over de lichtflitsen, dan kunt u het best langs de huisarts gaan voor een kort oogonderzoek.
Maakt u zich toch zorgen over de vlekjes die u ziet, of heeft u ook andere oogklachten erbij, dan kunt u het best even langs de huisarts gaan. Die doet een klein oogonderzoek en kan u als dat nodig is verwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.